Blinken u Kataru upozorio na širenje sukoba na Bliskom Istoku

Blinken u Kataru upozorio na širenje sukoba na Bliskom Istoku

Antony Blinken, državni tajnik Sjedinjenih Država, glavni politički i vojni zagovornik Izraela, upozorio je u nedjelju na pogoršanje situacije na cijelom Bliskom istoku i širenje sukoba tijekom posjeta Kataru. U sklopu svoje četvrte bliskoistočne turneje od početka rata u Gazi, Blinken je već posjetio Katar, Jordan, Tursku i Grčku, a pred njim su posjete Izraelu, Zapadnoj obali, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji i Egiptu. Na slici su Blinken i bin Abdulrahman Al Tani. Foto: Reuters /RTVSLO.

Američki državni tajnik Antony Blinken uvjeravao je u nedjelju jordanskog kralja Abdulaha da se Washington protivi prisilnom raseljavanju Palestinaca iz Gaze ili s okupirane Zapadne obale, nadajući se da će pokrenuti razgovore o budućnosti Gaze. Kralj je na sastanku iznio zabrinutost Jordana zbog raseljavanja, navodi se u priopćenju palače, dok Izrael nastavlja sa svojom vojnom kampanjom koja je veliki dio Gaze pretvorila u ruševine i ostavila njezinih 2,3 milijuna stanovnika na rubu gladi, prema humanitarnim djelatnicima. Ujedinjeni narodi upozoravaju da je Gaza postala nenastanjivo mjesto smrti i očaja nakon tri mjeseca kontinuiranih izraelskih napada u kojima je već ubijeno više od 22.600 Palestinaca.

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk izrazio je u petak duboku zabrinutost zbog izraelskih poziva da se Palestinci protjeraju iz opkoljene Gaze, koja je pod izraelskom okupacijom od 1967. Upozorio je da takvi pozivi na prisilno raseljavanje krše međunarodno pravo. "Jako sam uznemiren izjavama visokih izraelskih dužnosnika o planovima za prebacivanje civila iz Gaze u treće zemlje", napisao je Türk u objavi na mreži X u petak. Istaknuo je kako " međunarodno pravo zabranjuje prisilno preseljenje zaštićenih osoba na okupiranom području ili deportaciju s njega ". Preseljenje Palestinaca iz Gaze i naseljavanje Židova na ovo područje nedavno su zagovarali i izraelski ministri financija i nacionalne sigurnosti Bezalel Smotrič i Itamar Ben Gvir .

"Trenutno postoji mnogo napetosti u regiji. Ovo je sukob koji bi lako mogao metastazirati i izazvati još više neizvjesnosti i još više patnje", rekao je Blinken na tiskovnoj konferenciji u Dohi. Premijer i ministar vanjskih poslova Katara šeik Mohamed bin Abdulrahman Al Tani rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da je Katar već na početku rata u okupiranoj Gazi upozorio na vjerojatno opasno širenje sukoba, prenosi njemačka novinska agencija. DPA.Blinken je također pozvao Izrael da bolje zaštiti civile u Gazi i olakša dostavu humanitarne pomoći u sklopu svoje ofenzive. "Imperativ je da Izrael učini više kako bi zaštitio civile", dodao je. Uvjerio je da o tome planira razgovarati tijekom posjeta Izraelu. Izrael je uz američku potporu dosad ubio više od 22.800 Palestinaca u Gazi, većinom djece, žena i staraca.

Američki ministar također je rekao da Palestince ne treba nasilno iseljavati iz Gaze, što su predlagali neki izraelski ministri. "Ne mogu se prisiliti, ne smiju biti prisiljeni napustiti Gazu", rekao je. Prema njegovim riječima, treba im dopustiti da se vrate svojim domovima kada to bude moguće, prenosi francuska novinska agencija AFP. Izraelski ministri su jedno, izraelski predsjednik je drugo

Izraelski predsjednik Yitzhak Herzog uvjeravao je u nedjelju u intervjuu američkoj televiziji NBC da protjerivanje Palestinaca iz Gaze nije dio službene vladine politike. "To nije stav Izraela", uvjeravao je. Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben- Gvir prije tjedan dana izrazio je uvjerenje da bi Izrael trebao poticati iseljavanje stanovnika Gaze. Ustvrdio je da bi iseljavanje Palestinaca i obnova inače ilegalnih židovskih naselja bilo ispravno, pravedno, moralno i humano rješenje.Njegovi komentari uslijedili su dan nakon što je izraelski ministar financija Bezalel Smotrich također pozvao na povratak izraelskih doseljenika u Gazu i rekao da bi Izrael trebao potaknuti oko 2,3 milijuna Palestinaca da napuste Gazu, javlja RTVSLO.

Washington Post je u nedjelju izvijestio da su Sjedinjene Države upozorile Izrael na ozbiljnu eskalaciju sukoba u Libanonu. Pritom je citirao i procjenu američke obrambene obavještajne službe da će Izrael imati problema ako se bude borio na dva fronta, u Gazi i Libanonu.U međuvremenu su izraelske zračne snage objavile da su noću izvele nekoliko napada na položaje pokreta Hezbolah u Libanonu.Član izraelskog ratnog kabineta Beni Gantz rekao je da je Izrael zainteresiran za "diplomatsko rješenje" u sukobu s Hezbollahom.U međuvremenu je izraelski ministar obrane Yoav Galant zaprijetio Hezbollahu i rekao da je Izrael spreman za rat s libanonskim pokretom. "Spremni smo se žrtvovati. Oni vide što se događa u Gazi. Znaju da to možemo ponoviti u Bejrutu", rekao je.

Kraj njemačke blokade prodaje vojnih zrakoplova Rijadu

Na Bliskom istoku je i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock , koja je, prije nego što je započela svoj četvrti put u regiju od početka rata, pozvala na prekid ciklusa nasilja. U Izraelu je u nedjelju naglasila da izraelska vojska mora učiniti više kako bi zaštitila civile u Gazi."Mora pronaći način da se bori protiv Hamasa, a da ne povrijedi veliki broj Palestinaca", rekla je, dodavši da se patnja nevinih ne može nastaviti. Susrela se s kolegom Izraelom Kaceom koji joj je zahvalio na potpori koju je Njemačka iskazivala na više područja od početka rata. Prihvatio ga je i izraelski predsjednik Herzog.

Baerbock je najavila da Njemačka više neće blokirati prodaju zrakoplova Eurofighter Saudijskoj Arabiji, rekavši da ta zemlja "ključno doprinosi sigurnosti Izraela, čak i u ovom trenutku, i pomaže smanjiti rizik od regionalnog sukoba", rekla je.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.