Ukrajina izvela žestok napad na četiri ruske regije

RAT U UKRAJINI

Ukrajina je noćas izvela žestok napad s desecima bespilotnih letjelica na četiri ruske regije. Rusija tvrdi da su ih njihovi protuzračni sustavi uglavnom uspjeli srušiti. Istodobno, ruska je vojska uz napade dronovima, u protekla 24 sata, odbila više ukrajinskih protunapada na istoku Ukrajine.

David Cameron predložio Njemačkoj rješenje za isporuku Taurusa

14:20

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron izjavio je da je London spreman pomoći Berlinu u rješavanju problema s opskrbom Ukrajine projektilima Taurus, prenosi NEXTA.

Predloženo rješenje uključuje opskrbu Njemačke krstarećim projektilima Taurus Velikoj Britaniji, a zauzvrat bi London Ukrajini isporučio dodatne rakete Storm Shadow.

Ovaj prijedlog odgovor je na odbijanje njemačkog kancelara Olafa Scholza da izravno isporuči projektile Ukrajini.

Ukrajina oštetila tvornicu zrakoplova Beriev u Taganrogu

13:15

Ruski mediji izvijestili su da su krhotine drona izazvale požar u Zrakoplovno-istraživačkom kompleksu Berijev u Taganrogu, ali je brzo ugašen, prenosi agencija NEXTA.

Još dva drona pronađena su na području lokalne metalurške tvornice. Ozlijeđen je djelatnik ruskog Ministarstva za izvanredne situacije.

Privremeno zatvoren Kerčki most, Rusija tvrdi da je srušila ukrajinski MiG-29

12:50

Automobilski promet privremeno je obustavljen preko Krimskog mosta u subotu, objavile su ruske vlasti u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, što se često čini zbog očekivanih ili stvarnih napada.

Most povezuje kopnenu Rusiju s Krimom koji je Moskva anektirala od Ukrajine 2014., ali koji Kijev još uvijek smatra svojim teritorijem.

- Ruska protuzračna obrana oborila je ukrajinski borbeni zrakoplov MiG-29 iznad ukrajinske regije Donjecka, objavilo je u subotu novinska agencija RIA, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane.

Ukrajinske vlasti nisu izvijestile o gubicima borbenih zrakoplova posljednjih dana.

Poljski ministar vanjskih poslova: snage NATO-a u Ukrajini 'nisu nezamislive'

12:34

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski pozitivno je odgovorio na nedavne riječi francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o mogućnosti raspoređivanja zapadnih snaga u Ukrajini.

- Prisutnost snaga NATO-a u Ukrajini nije nezamisliva, napisao je Sikorski na X, platformi ranije poznatoj kao Twitter, u petak navečer, više od tjedan dana nakon što je francuski čelnik izazvao pomutnju svojim izjavama na sastanku europskih čelnika.

Cijenim inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona jer se radi o tome da se Putin treba bojati, a ne da se mi bojimo Putina, nastavio je.

Poljska je vjeran saveznik Ukrajine otkako je Moskva pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022.

Stav Sikorskog u suprotnosti je sa stavom poljskog premijera Donalda Tuska, koji je tijekom prošlotjednog posjeta Pragu jasno dao do znanja da Poljska nema namjeru slati snage u Ukrajinu.

Macron je izazvao niz zabrinutih reakcija kada je rekao da slanje zapadnih snaga u Ukrajinu nije isključeno.

Njegova izjava brzo je izazvala negativne reakcije nekoliko država članica NATO-a.

Francuski ministar obrane Sebastien Lecornu rekao je kasnije da su primjedbe bile "izvučene iz konteksta".

Macron je potvrdio da Francuska neće biti zaraćena strana u ukrajinskom sukobu, rekao je Lecornu.

Zelenski u posjetu Turskoj

11:32

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u posjetu je Turskoj gdje je s predsjednikom Erdoganom razgovarao o ratu i problemima plovidbe u Crnome moru. Iako Zelenski odbija pregovore s Rusijom, Erdogan tvrdi da su spremni organizirati mirovni summit o Ukrajini, na koji bi pozvali i Kremlj.

- Ne vidimo ruske predstavnike na mirovnom summitu koji bi se trebao održati u Švicarskoj. Kako možemo pozvati ljude koji sve blokiraju, uništavaju i ubijaju. Želimo rezultate, želimo mir i samo mir za Ukrajinu. Dakle, najprije će civilizirane zemlje svijeta razraditi detaljan plan, postići rezultat, a zatim uključiti i predstavnike Rusije, one koji su spremni na pravedan mir, rekao je Zelenski.

- Od početka rata najviše pridonosimo kako bi on završio pregovorima. Spremni smo biti domaćini mirovnog summita na kojem će sudjelovati i Rusija. Vrlo je važno da Ukrajina ekonomski stane na noge i uspostavi trajnu sigurnost. Zato nastavljamo i dalje pružati potporu Ukrajini da se integrira u europske i atlantske institucije, rekao je Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/ukrajina-izvela-zestok-napad-na-cetiri-ruske-regije-11404540

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.