Letica: Ruska agresija bit će još brutalnija nakon izbora

Letica: Ruska agresija bit će još brutalnija nakon izbora

Mislim da su izbori u Rusiji riješeni, pitanje je samo kolika će u postocima biti podrška Putinu, rekao je stručnjak za sigurnost Ante Letica komentirajući ruske predsjedničke izbore. Osvrnuo se i na nedavne upade partizana u Belgorodsku oblast te na najavljeni paket pomoći koji bi Ukrajina uskoro mogla dobiti.

Putinu na izborima protukandidati ekstremni ljevičar i desničar

Letica je naglasio da je jedino pitanje na koje će izbori donijeti odgovor kolika je u postocima potpora Vladimiru Putinu.

- Mislim da su izbori u Rusiji riješeni, pitanje je samo koliko će posto podrške dobiti Putin, s obzirom na to da su ova tri protukandidata iz stranaka koje su bliske ili podržavaju Putina, rekao je.

Naglasio je kako su dva od tri kandidata na ekstremnim dijelovima političkog spektra.

- Jedan je krajnji desničar. To je zastupnik u ruskoj Dumi koji je predsjednik liberalne stranke, drugi je iz kluba Novi ljudi koji podržava politiku Putina, a treći je iz komunističke partije, kazao je.

- Govore da Putin "specijalnom operacijom" ispravlja nepravdu koja je učinjena Rusiji u doba komunističke vlasti i doba Jeljcina, dodao je.

'Poštujem žrtvu Navaljnog, ali on je bio Velikorus'

Letica je istaknuo kako očekuje da će Putin dobiti između 70 i 80 posto podrške.

- Dobit će između 70 i 80 posto glasova ako ne bude nekih velikih iznenađenja. U Rusiji nažalost ne vidim demokratske snage koje bi Rusiju okrenule prema jednom obliku demokracije koji mi živimo, rekao je.

Osvrnuo se i na ostavštinu Alekseja Navaljnog, pokojnog vođe ruske oporbe.

- Poštujem žrtvu Navaljnog i torture koje je prošao u ruskim zatvorima, ali Navaljni je bio nažalost Velikorus i u smislu odnosa prema drugima nije se puno razlikovao od Putina. On je rekao da je Krim ruski i da je aneksija Krima opravdana. Zato i gospođa Zelenski nije htjela sjediti pored gospođe Navaljni, napomenuo je.

O napadu na Belgorodsku oblast: Opravdano prenijeti rat na teritorij agresora

Letica smatra kako je opravdano što je Ukrajina organizirala upade ruskih skupina koje su protiv Putinove Rusije u Belgorodsku oblast.

- Po meni, ali i mišljenju mojih vojnih kolega - sasvim je opravdano prenijeti rat i to je potrebno prenijeti na teritorij agresora. To što Ukrajina gađa skladišta streljiva, oružja, opreme, dobavne pravce i rafinerije - to je opravdano. Ovo što se tiče upada tih tzv. partizana, to je više na propagandnom nivou, rekao je.

Istaknuo je kako misli da će se agresija nakon izbora intenzivirati.

- Predviđam da će agresija biti još brutalnija nakon završetka izbora u Rusiji, kazao je.

Upitan da prokomentira koliko je osjetljiv proces ukopavanja i obrane koju trenutno provodi Ukrajina, upozorio je kako je Ukrajina napravila nekoliko pogrešaka koje skupo plaća.

- Meni se čini da je Ukrajina napravila nekoliko grešaka od ljeta prošle godine do danas. Te greške se nažalost plaćaju i to se plaća u ljudskim gubicima. Ukrajina treba raditi ono što je trebala prije, a to je napraviti odsutnu obranu, a ne trošiti resurse kao u Avdiivki i Bahmutu, dodao je.

Dalekometni projektili i nuklearna retorika

Letica se osvrnuo na najavljeni paket pomoći Ukrajini koji bi mogao sadržavati dalekometne rakete ATACMS.

- To su neke stvari za koje Putin i Rusi kažu da su crvene linije. To su pitanja dalekometnih raketa, dronova i aviona. Sve crvene linije su dosad pređene. Ovo je ipak nešto drugo. Ovo su ozbiljna oružja koja su vrlo precizna, razorna i uporabom takvih oružja s teritorija u dubinu Rusije bila bi crvena linija na koju bi Rusi odgovorili agresivnije, rekao je.

Osvrnuo se i na nastavak nuklearne retorike.

- Zadnji Putinov intervju nije najavio, ali nije ni odbacio uporabu nuklearnog oružja, kazao je.

Ukrajinski demografski slom

Upitan da prokomentira činjenicu da je Ukrajini potrebno 500 tisuća novih vojnika te da je na zakon koji to regulira već uloženo preko četiri tisuće amandmana, Letica je odgovorio kako je u zemlji korupcija i dezertiranje još uvijek velik problem.

- Govorili smo ovdje da i Ukrajinci i Rusi imaju problem s ljudima. I da dobiju to oružje i streljivo imaju problema s ljudima i mobilizacijom. Dugo su držali vojsku, i to iskusne borce na ratištu bez rotacije. Trebalo ih je odmoriti i pripremiti druge postrojbe, rekao je.

- Velika korupcija, izbjegavanje služenja svojoj domovini, bježanje u inozemstvo, sakrivanje po nekim drugim sektorima, nastavio je.

- Velik broj muškaraca je napustilo Ukrajinu. Samo 3,7 milijuna Ukrajinaca može biti mobilizirano. Prosječna starost ukrajinskog vojnika je 40 godina, to je puno, ustvrdio je.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/svijet/letica-ruska-agresija-bit-ce-jos-brutalnija-nakon-izbora-11415407

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.