Detalji proljetnog paketa mjera, nova lista proizvoda sa zamrznutim cijenama

Detalji proljetnog paketa mjera, nova lista proizvoda sa zamrznutim cijenama

Premijer Andrej Plenković s ministrima predstavio je detalje novog, četvrtog paketa mjera za ublažavanje inflacije i porasta cijena energenata. Paket je vrijedan 1,7 mlrd eura. Vlada će i dalje ograničavati cijene osnovnih namirnica uz manje promjene. 

- Nastavljamo s istim političkim zamislima. Cilj Vlade je dati odgovor na globalnu energetsku krizu s kojom smo suočeni. Želimo mjerama ublažiti rast cijena energenata za građane i gospodarstvo. Nadalje želimo maksimalno ih zaštititi od inflacije. Treće je da se jednokratnim potporama pomogne ciljanim skupinama, onima koji su najugroženiji, rekao je uvodno premijer Andrej Plenković

Za ublažavanje cijena energije 1,18 mlrd

 

Cijena struje ostat će ograničena još šest mjeseci, a plina idućih godinu dana. Povećava se potpora najugroženijima. Kako je prezentirao premijer, za ublažavanje cijena energije planom je predviđeno 1,18 mlrd eura. Nastavljamo cijenu struje za kućanstava na 0.059 eura za razdoblje od 1. travnja do 30. rujna, a potrošnja preko 2.500 kWh je 0,088 eura. Ova se mjera odnosi na preko 2.115.552 mjerna mjesta. S potrošnjom se od 1. travnja kreće od nule, poručio je premijer.    

Za ublažavanje rasta cijena plina 150 mil. €

Po porastu cijena plina, Hrvatska je predzadnja u EU-u, zadnja je Mađarska. Prosječni porast cijena plina u EU-u bio je 92%, a u RH samo 13%, istaknuo je. Cijena za kućanstva, javni i neprofitni sektor ostaje ista, a brijednost mjere je 95 mil. €. Cijena za kućanstva zadržava se do 1. travnja 2024. Za poduzetnike s prosječnom godišnjom potrošnjom od 10 GWh ostaje ista. Vrijednost je 55 mil. eura. Porezne olakšice za energente za grijanje vrijedni su 35 mil. €. 


Produžuje se, također do travnja iduće godine, i primjena snižene stope PDV-a od pet posto za isporuke prirodnog plina, za grijanje iz toplinskih stanica, za isporuku ogrjevnog drva, peleta, briketa i sječke, a vrijednost mjere je 35 milijuna eura.

 

Za zaštitu od inflacije 169 milijuna eura  


Vrijednost mjere za potporu umirovljenicima je 75 mil. eura Od toga je potpora jednokratnim naknadama za 696.000 umirovljenika s mirovinom do 610 eura 64 mil. €. Oni s mirovinom do 260 € dobit će 160 € pomoći, s mirovinom 260-330 € dobit će 120 €, s mirovinom 330-470 € - 80 €, a oni s mirovinom 470-610 € - 60 € do-datka. Isplate će ići u travnju, najkasnije do srpnja. Ukida se dodatan doprinos za zdravstveno osiguiranje za 32.000 umirovljenika čije su mirovine iznad prosječne neto plaće. Vrijednost mjere je 13 mil. eura. 

Također, 69.000 ugroženih kupaca energenata imat će pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije, za što će biti osigurano 40 milijuna eura. Taj status imaju korisnici osobne invalidnine, zajamčene minimalne naknade (ZMN), nacionalne naknade za starije osobe, novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, a mjesečna naknada povećava se na 70 eura.

Potpore nezaposlenima, braniteljima i umjetnicima


Korisnici ZMN-a imat će i dalje pravo i na naknadu troška stanovanja, komunalne naknade, grijanja i vodne usluge, a produžuje se i naknada za troškove nabave ogrjevnog drva za 35.000 korisnika (vrijednost mjere 4 milijuna eura). 

Naknade u sustavu socijalne skrbi i potpore za nezaposlene hrvatske branitelje ukupno su vrijedne 35 milijuna eura, potpore korisnicima doplatka za djecu 9 milijuna eura, a samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna 2,3 milijuna eura (povećava im se koeficijent za izračun osnovice plaće s 0,8 na 1,2).

Jednokratnu novčanu naknadu u iznosu od 100 eura dobit će 60 tisuća nezaposlenih (ukupno 6 milijuna eura), a nepromijenjena će ostati cijena obroka za studente (vrijednost potpore za 111 tisuća studenata ukupno 8 milijuna eura). Primateljima dječjeg doplatka isplatit će se u travnju posebna novčana naknada (128 tisuća obitelji odnosno 230.000 djece), a ovisno o broju djece iznosit će od 45 do 160 eura. 

 

Manje izmjene u košarici proizvoda s fiksiranom cijenom


Premijer je najavio i manju izmjenu u košarici proizvoda čija je cijena fiksirana te će na sjednici Vlade u četvrtak donijeti odluku kojom se iz košarice "miču", svinjska lopatica i vratina, a dodaje se carsko meso, te će ubuduće fiksna cijena biti za osam proizvoda.

Prema prijedlogu, za jestivo suncokretovo ulje cijena bi bila niža - 1,72 eura za litru (do sada 1,86 eura), dok bi iste cijene ostale za mlijeko, brašno (glatko i oštro), šećer, cijelo pile i svinjsko mljeveno meso, a za carsko meso bila bi 3,79 eura za kilogram.

 

Kontinuirani državni intervencionizam

 

Odgovarajući na pitanja novinara premijer Andrej Plenković rekao je da povećanje neoporezivog dijela plaće nije bila tema jučerašnjeg sastanka GSV-a, a nitko nema što prigovarati ovakvim voluminoznim paketima. Sve što mi radimo je da bi standard ljudi bio veći. Teme porezne politike su važne, ali to nije ono o čemu danas govorimo, odgovorio je na novinarsko pitanje. Istaknuo je da je cilj ovog paketa mjera da unatoč krizi RH bude u fazi da gospodarski rast bude bolji geo što sami procijenimo.

 

Na pitanje o rebalansu proračuna, rekao je da je on tehničko sredstvo kako bi financije bile stabilne i solidne. Dio će ići preraspodjelama, a kad dođe trenutak za rebalans, napravit ćemo ga, rekao je.

 

Na pitanje kakav efekt očekuje na kraju godine na stopu inflacije, rekao je da je procjena da su plaće u mandatu ove Vlade rasle, i to više nego što je kumulativno rasla inflacija u zadnjih 7 godina. Poanta je da očekujemo da se stopa inflacije smanjuje. Procijenili smo oko 6% za ovu godinu, a ove su mjere usmjerene na to da se smanji stopa inflacije, rekao je.

 

- Ovo što radimo zadnih godina je kontinuirani državni intervencionizam, smatramo da postoje trenuci kada jedino država ta koja svojim mehanizmima može pomoći građanima i gospodarstvu, rekao je. Istaknuo je da je danas situacija na tržištu rada takva da može raditi tko želi. Posla ima, plaće rastu, i to svuda i u privatnom sektoru i u javnim i državnim službama.

Revizija još u HEP-u, dokapitalizacija uskoro


Odgovarajući na pitanja novinara, ministar gospodarstva Davor Filipović je rekao da revizija poslovanja HEP-a još traje i da će s rezultatima izići kad ona bude gotova.

Premijer Andrej Plenković rekao je da će se HEP dokapitalizirati "uskoro" te istaknuo da HEP, posebno u trenutnim okolnostima energetske krize u kojima mu na teret pada dobar dio subvencija za struju i plin, treba ostati u državnom vlasništvu. Kada je riječ o cijenama goriva, rekao je da će one biti i dalje regulirane, pa i za vrijeme turističke sezone.

- Tko hoće premium gorivo, ima tržišne cijene, rekao je Plenković. Upitan bi li Hrvatska sudjelovala u izgradnji novoga bloka Nuklearne elektrane Krško, odgovorio je da je Hrvatska načelno spremna biti partnerom Sloveniji u tome poslu.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/premijer-predstavlja-detalje-novog-paketa-mjera-10660366

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.