Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora 92. sjednicu, o pčelarstvu, održao u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu

Odbor za poljoprivredu Hrvatskoga sabora 92. sjednicu, o pčelarstvu, održao u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" u Novom Marofu

Grad Novi Marof i gradonačelnik Siniša Jenkač, ujedno i saborski zastupnik bio je domaćin 92. tematske sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora koja je danas održana u maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin”.
Na sjednici kojoj su među inima nazočili i predsjednica Odbora Marijana Petir te državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek raspravljalo se o stanju u sektoru pčelarstva u Republici Hrvatskoj. Naglasci su stavljeni na važnost vrednovanja oprašivačke uloge pčela za očuvanje biološke raznolikosti u proizvodnji hrane, kao i usklađivanju mjera potpora sektoru pčelarstva sa stvarnim potrebama tog sektora. Također, govorilo se i o najavljenoj izmjeni europske Direktive o medu kao i o provedbi inspekcijskih nadzora i kontrole meda na terenu važnih za sprječavanje stavljanja patvorina meda na tržište što predstavlja nelojalnu konkurenciju domaćim proizvođačima ali i opasnost za zdravlje potrošača.
- Ovo je vrlo važna tema, za sektor poljoprivrede, a posebno pčelarstva, vjerujem da će iznjedriti nove zaključke koji će sigurno rezultirati boljom i kvalitetnijom poljoprivrednom proizvodnjom u sektoru pčelarstva - rekao je gradonačelnik Novog Marofa i saborski zastupnik Siniša Jenkač, a predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir istaknula je koliko je bitno proizvođačima osigurati dovoljno sredstava između ostalog i za kupnju kamiona.
- Smatramo da je vrlo važno da se pčelare sasluša i da se čuje da oni imaju određene potrebe poput nabave kamiona. Za to je potrebno osigurati financijska sredstva, kao što je potrebno i uvrstiti pčelare u program ruralnog razvoja za izgradnju punionica i kušaonica jer je to jedna od aktivnosti koju bi oni rado implementirali, ali ih treba financijski podržati - dodala je.

Tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek rekao je da je za pčelare osigurano 60% više sredstava nego do sada.
Ističe i da njegovo ministarstvo ima izvrstan dijalog sa saborskim Odborom za poljoprivredu. - Upravo ta komunikacija rezultirala je rastom sektora te se u mandatu ove vlade broj pčelara povećao za dvije tisuće, a broj pčelinjih zajednica za 110 tisuća. Nadamo se da će sjednica pridonijeti i tome da još bolje artikuliramo specifične izazove te da ćemo i dalje pronalaziti načine kako bi poduprli ovaj sektor koji je važan, ne samo zbog gospodarske važnosti proizvodnje meda, već i zbog poljoprivrede općenito. Naši poljoprivredni proizvođači, konkretnije pčelari imat će na raspolaganju na godišnjoj razini 60 posto više sredstava nego u prethodnom pčelarskom razdoblju. Otvorili smo i mogućnost da mogu investirati u punionice i preradu meda tako da smo uvjereni da će to isto tako koristiti - zaključio je.
Sudionici skupa dotaknuli su se i teme mednih patvorina i nelojalne konkurencije domaćim proizvođačima, kao i opasnost za zdravlje potrošača zbog stavljanja patvorina meda na tržište.
Na sjednici su bili i predsjednici Hrvatskog i Županijskog pčelarskog saveza, kao i predsjednici lokalnih udruga koji su saborskom Odboru za poljoprivredu, a i državnom tajniku iznijeli svoje prijedloge, viđenja te probleme na terenu. A raspravljalo se i o najavljenoj izmjeni europske Direktive o medu, kao i o provedbi inspekcijskih nadzora tj. kontrole meda na terenu, što je iznimno važno za sprječavanje stavljanja patvorina meda na tržište.
Upravo zbog toga je to i česta tema na sjednicama Odbora, a ovoga je puta bilo riječi i o problemima i izazovima s kojima se udruge pčelara susreću i kao jedan od velikih problema ističu se patvorine meda.
- Prema izvješću državnog inspektorata, čak 44 posto uzoraka je bilo nesukladno. To je problem i za pčelare, ali je problem i za nas potrošače jer se često događa da potrošači misle da kupuju nešto što je zdravo i dobro, a ustvari kupuju „mačka u vreći”. Mi kao Odbor čvrsto stojimo iza pčelarskog sektora i smatramo da je iznimno važno i potrebno nagraditi oprašivačku ulogu pčela te tražimo da se uvede potpora po pčelinjoj zajednici, kako bi se ta oprašivačka uloga pčela adekvatno vrednovala – poručila je Petir.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.