Uoči cvjetne nedjelje u Tučepima održana 25. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak

Uoči cvjetne nedjelje u Tučepima održana 25. Međunarodna manifestacija maslinara i uljara Noćnjak

Državni tajnik Tugomir Majdak je kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića u četvrtak, 30. ožujka u nazočnosti izaslanice predsjednika Republike Hrvatske i pomoćnice savjetnika predsjednika Republike Hrvatske za ekonomiju Martine Ciglević, državne tajnice u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Spomenke Đurić i župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana sudjelovao na 25. Međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak, koja se održavala do 2. travnja u Tučepima. 
Programom su predviđene brojne edukacije, radionice, okrugli stolovi, degustacije i stručni skupovi na kojima će znanstvenici i stručnjaci prezentirati najnovija znanstvena i agrotehnička dostignuća u sektoru, a maslinari i uljari će dobiti najnovije informacije i saznanja pomoću kojih mogu unaprijediti proizvodnju te realizirati svoje poslove i projekte.

Tom prilikom državni tajnik Majdak je uz župana Bobana simbolično zasadio maslinu kao uspomenu na jubilarni 25. Noćnjak, manifestaciju u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije koja slovi za najveće domaće okupljanje maslinara, a na koju je ove godine pristiglo 378 uzoraka maslinovih ulja. Do sada je putem Programa ruralnog razvoja hrvatskim maslinarima isplaćeno više od 8,6 milijuna eura. U okviru Programa državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za 2023. godinu osiguran je nastavak potpore i pomoć, uz druge osjetljive sektore, proizvođačima maslinovog ulja - za koje je osigurano 1,12 milijuna eura.  
Hrvatska ima čak 42 autohtona tradicionalna poljoprivredno-prehrambena proizvoda zaštićena na razini EU, od čega 6 ekstra djevičanskih maslinovih ulja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.