Zdravko Tušek: Međunarodna konkurentnost hrvatske poljoprivrede ovise o implementiranju novih tehnologija i inovacija u proizvodnju

Zdravko Tušek: Međunarodna konkurentnost hrvatske poljoprivrede ovise o implementiranju novih tehnologija i inovacija u proizvodnju

U prostorijama Ministarstva poljoprivrede dodijeljene su nagrade Inovacija godine za prethodnu kalendarsku godinu 2022. u četiri kategorije (inovatori pojedinci – fizičke osobe, mali gospodarski subjekti, srednji i veliki gospodarski subjekti te javne ustanove).
Državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek istaknuo je kako napredak i međunarodna konkurentnost hrvatske poljoprivrede ovise upravo o implementiranju novih tehnologija i inovacija u proizvodnju, i to kroz suradnju gospodarstvenika, poljoprivrednika i znanosti, odnosno akademske zajednice. 
Predsjednik HZI Šimpraga prilikom dodjele nagrada za Inovaciju godine poručio je kako se radi o jedanaestoj dodjeli. Hrvatska zajednica inovatora, dodao je, najveći je promotor inovacija trenutno u Hrvatskoj, što je potkrijepio činjenicom da organiziraju i dva najveća odnosno najpoznatija sajma, međunarodne izložbe u tome području – ARCA koja se dvadeset godina održava u zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te AGRO ARCA već 15 godina u međimurskome gradu Prelogu. 

Prije dvije godine, Hrvatska zajednica inovatora proširila je mogućnost dobivanja nagrade za Inovaciju godine u četiri kategorije, te je ovo bilo prvi puta da su sve četiri bile i dodijeljene. Ova Nagrada doprinosi, zaključio je Šimpraga, uspostavi još boljeg inovacijskog sustava.Nagrada u kategoriji za Inovaciju godine unutar javne ustanove (fakulteta ili istraživačke javne ustanove) dodijeljena je inovaciji Primjena tiskanih računalno generiranih holograma kao sigurnosnih elemenata Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autora Vladimira Cviljušca. 
Nagrada u kategoriji za Inovaciju godine inovatora pojedinca dodijeljena je inovaciji Connekt – pametni modularni sustav, autora Lovre Stipanovića, Josipa Oroza, Ivana Vlainića i Nedeljka Štefanića. Radi se o višestruko nagrađenom pametnom modularnom sustavu kućne automatizacije više razine, a inovativan proizvod na pragu je komercijalizacije što dokazuje interes najvećih europskih distributera. 
Nagrada u kategoriji Inovacija godine malog gospodarskog subjekta pripala je inovaciji Bee Smoke tvrtke PIP d.o.o. autora Ivana Bračića. BeSmoke  pelete koriste se u pčelarstvu kao inovativno peletirano gorivo za dimilicu, uz niz prednosti koje omogućuju, olakšavaju i ubrzavaju biotehnološke zahvate u radu s pčelama. Inovacija je prepoznata i tražena na domaćem i stranom tržištu. Bračić je prilikom preuzimanja nagrade ukazao na istaknuo važnost komercijalizacije inovacija te podršku državnih institucija.

Nagrada u kategoriji za Inovaciju godine srednjeg i velikog gospodarskog subjekta otišla je inovaciji Dimenzijska mjerna stanica tvrtke HS Produkt d.o.o. autora; Ivan Orlović, Marijan Kranjčec i Filip Čučurija. Inovacija jednog od najvećih izvoznika RH omogućava brzu kontrolu mjerenja vanjskih i unutarnjih dimenzija obradaka složene geometrije. Modularna konstrukcija omogućuje brzu izmjenu gnijezda i umetaka, a time i univerzalnu primjenu u kontroli različitih obradaka. Sustav ujedno integrira odabir programa, mjerenje, obradu, prikaz i pohranjivanje podataka u realnom vremenu. 
Naposljetku, nagrada u kategoriji za Inovaciju godine unutar javne ustanove (fakulteta ili istraživačke javne ustanove) dodijeljena je inovaciji Primjena tiskanih računalno generiranih holograma kao sigurnosnih elemenata Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, autora Vladimira Cviljušca. Inovacija predstavlja algoritam za računalno generiranje holograma i izradu priprema za tisak u korelaciji s parametrima tehnike tiska što omogućuje brzu i jeftinu proizvodnju jedinstvenih računalno generiranih holograma, primjenjivih i testiranih na standardnim pristupačnim tehnologijama ispisa a koji se mogu koristiti u zaštitnom tisku. Nagradu je u njegovo ime primio dekan Grafičkog fakulteta prof. dr. sc. Klaudio Pap, koju je primio iz ruku prof. dr. sc. Miljenka Šimprage, predsjednika Hrvatske zajednice inovatora i prof. dr. sc. Anice Hurse Šajatović, dekanice Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Foto: Branko Nađ

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.