U Vigu održan neformalni ministarski sastanak za ribarstvo

U Vigu održan neformalni ministarski sastanak za ribarstvo

Od 17. do 18. srpnja u Vigu je održan neformalni ministarski sastanak o ribarstvu, na kojem je Hrvatsku predstavljao državni tajnik Zdravko Tušek. Radne sjednice neformalnog sastanka ministara ribarstva u okviru španjolskog predsjedanja Vijećem EU-a bile su usmjerene su na definiranje zajedničkih točaka koje ministri država članica smatraju potrebnima za napredak u procesu dekarbonizacije sektora ribarstva i akvakulture Zajednice.
Cilj je pomoći europskoj floti i akvakulturi da se postupno prilagode ekološkoj održivosti kako bi odgovorili na jedan od izazova Europskog zelenog plana, tj. da prestanu proizvoditi neto emisije stakleničkih plinova do 2050. bez nanošenja ozbiljne ekonomske štete, te da to bude kompatibilno s njihovu društveno-ekonomsku isplativost.
Ovom prilikom državni tajnik Tušek istaknuo je kako je dekarbonizacija putem energetske tranzicije ispravan put kojim treba ići u narednom razdoblju prema postizanju otpornog i održivog ribarstva i akvakulture i dodao; „Sektori ribarstva i akvakulture nezamjenjivi u lancu opskrbe hranom i kao takvi zahtijevaju našu nepodijeljenu pažnju i oprezan pristup. Siguran sam da se ono čemu svi težimo svodi na uspješan sektor u zdravom okolišu, dostupnu i pristupačnu hranu te zdravo i prosperitetno društvo. Energetska tranzicija svakako je nezaobilazan put u postizanju ovih ciljeva, ali naša je odgovornost osigurati dovoljno vremena, postupan pristup, odgovarajuću podršku i stabilno okruženje za tranziciju.“
Na neformalnom ministarskom sastanku za ribarstvo istaknuto je i kako se Hrvatska snažno zalaže za zadržavanje sheme oslobađanja od poreza na gorivo za cijeli sektor ribarstva i akvakulture u nadolazećim godinama, kao nužnog preduvjeta za odvijanje procesa energetske tranzicije bez teškoća i prekida. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.