Osigurano 7,5 milijuna eura pomoći za gospodarstva pogođena afričkom svinjskom kugom i druge mjere pomoći

Osigurano 7,5 milijuna eura pomoći za gospodarstva pogođena afričkom svinjskom kugom i druge mjere pomoći

Vlada je u četvrtak donijela nekoliko mjera za pomoć poljoprivrednicima uslijed širenja afričke svinjske kuge (ASK), u ukupnoj vrijednosti većoj od osam milijuna eura te za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda, vrijedne 17 milijuna eura.

 Mjera potpore svinjogojstvu zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave ASK vrijedna je 7,5 milijuna eura, za pomoć lovoovlaštenicima na zaraženim područjima predviđeno je 800 tisuća eura, a za nabavu opreme i sredstava potrebnih za provođenje mjera suzbijanja bolesti ASK 650,9 tisuća eura s PDV-om. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je da je pojava ASK kod domaćih svinja u Hrvatskoj potvrđena 26. lipnja ove godine, a prvi slučaj kod divljih svinja potvrđen je također na području Vukovarsko-srijemske županije 5. srpnja.
Sukladno Zakonu o zdravlju životinja, određene su zone ograničenja koje obuhvaćaju zone zaštite, zone nadziranja te u slučaju divljih svinja zaražena područja. Ministarstvo poljoprivrede donosi rješenja o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja zbog izbijanja ASK uzimajući u obzir teritorijalni ustroj RH, a ovisno o razvoju epidemiološke situacije određuju se nove zone ograničenja i zaražena područja te ažuriraju postojeća.

U zonama ograničenja i zaraženom području, kazala je Vučković, provode se mjere koje su nužne i uključuju i eutanazije, odnosno usmrćivanja životinja. No, iako su te mjere nužne, imaju i socioekonomske posljedice koje je potrebno ublažiti te se predlaže donošenje zaključka kojim će se sanirati gubitak poljoprivrednim proizvođačima na gospodarstvima na kojima se usmrćuju svinje te im se ograničava daljnja gospodarska aktivnost u idućim mjesecima, kazala je Vučković. Takva pomoć, kako je kazala, vrijedna je 7,5 milijuna eura, a sredstva su osigurana na pozicijama Ministarstva poljoprivrede.
Izvanredna nabava opreme i sredstava za provođenje mjera suzbijanja pojave ASK
Nadalje, kako bi se ublažili negativni gospodarski i socijalni učinci te financijski pomoglo lovoovlaštenicima na zaraženim područjima te kako bi im se pomoglo u aktivnom sudjelovanju u sprječavanju širenja ASK, Vlada je donijela zaključak kojim predviđa mjera nadoknade za odstrel svakog pojedinačnog grla divlje svinje u procijenjenom iznosu sredstava od 800 tisuća eura te mjera oslobođenja od obveze plaćanja preostalih 50 posto iznosa naknade za pravo lova, odnosno naknade za korištenje prava lova za lovnu godinu 2023/24.

Vlada je također donijela odluku o izvanrednoj nabavi opreme i sredstava potrebnih za provođenje mjera suzbijanja pojave ASK. Odobrava se tako Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja - Ravnateljstvu za robne zalihe da provede žurnu izvanrednu nabavu opreme i sredstava potrebnih za provođenje mjera suzbijanja pojave afričke svinjske kuge, a nužno su potrebne u okolnostima izbijanja i širenja afričke svinjske kuge na području RH. Sredstva od procijenjenih 650,9 tisuća eura s PDV-om, kako je kazala Vučković, osigurava Ministarstvo poljoprivrede.

Za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda ukupno 17 milijuna eura

Vlada je u četvrtak donijela i Program potpore poljoprivrednim proizvođačima za ublažavanje posljedica prirodnih nepogoda nastalih u 2023., vrijedan 10 milijuna eura. Ministrica Vučković je kazala da je svrha programa ublažiti posljedice prirodnih nepogoda nastalih u 2023. na prinosu poljoprivrednih kultura te će se program provoditi kroz mjere izravne financijske potpore u obliku nadoknade poljoprivrednim proizvođačima sa štetom od nepogoda u cijeloj 2023. uključujući štete koje su nastale proteklih dana. Potpora će se dodijeliti, kako je navela, u iznosu do 50 posto od ukupno prijavljene i potvrđene štete.

Ministarstvo poljoprivrede priopćilo je da je u skladu s epidemiološkim stanjem na terenu objavljena nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge.Nove mjere odnose se na zaštitu, kontrolne preglede, eutanaziju i zbrinjavanje životinja na gospodarstvima, kao i mjere sigurnosti koje se moraju primjenjivati u lovištima. Naredba je dostupna na poveznici.Između ostalog, novom Naredbom dozvoljeno je držanje svinja u zoni zaštite i nadziranja isključivo na objektima više biosigurnosne kategorije 3 i 4, pri čemu će se objektima koji udovoljavaju uvjetima za kategoriju 3 te svim dodatnim uvjetima biosigurnosti propisanim Naredbom omogućiti rekategorizacija. 

Također, na području županija visokog rizika izvan zona zaštite, nadziranja i zaraženih zona, propisuju se dodatne mjere radi sprječavanja širenja i ranog otkrivanja afričke svinjske kuge.Afrička svinjska kuga trenutno je potvrđena na 112 gospodarstava

Vlada je osigurala 7,5 milijuna eura pomoći proizvođačima zbog eutanazija svinja te posebne naknade lovoovlaštenicima koji će sudjelovati u provedbi programa suzbijanja afričke svinjske kuge kod divljih svinja.Afrička svinjska kuga trenutno je potvrđena na 112 gospodarstava, pri čemu je bolest najzastupljenija na područjima triju općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji.Ovim putem apeliramo na posjednike da se najstrože pridržavaju svih mjera koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija, stoji u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

Izvor: Ministarstvo poljoprivrede/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.