Slovenska tvrtka u Ogulinu otvara najveće skladište prirodnog sladoleda na svijetu

Slovenska tvrtka u Ogulinu otvara najveće skladište prirodnog sladoleda na svijetu

Slovenska tvrtka Aroma Global otvara proizvodnju sladoleda u Ogulinu, koja će prema riječima suosnivača tvrtke Primoža Ogrizeka biti najveća tvornica sladoleda na svijetu od potpuno prirodnih sastojaka.

U posljednjih 15 mjeseci uložili su 7,3 milijuna eura u širenje tvrtke i otvorili 50 prodajnih butika u Hrvatskoj. U Sloveniji ih nema.
   
Ogrizek je tvrtku osnovao sa suprugom Tjašom prije deset godina u Trzinu. S brendom sladoleda Aroma Gelato Experience prije 15 mjeseci započeli su veliku ekspanziju u Hrvatskoj. Tada je, uz tri postojeće lokacije, otvoreno 47 novih, od čega četiri franšizne.

Njihova marka sladoleda nije prisutna ni u Sloveniji. Osnivačica tvrtke, koja ju je pokrenula "tako reći iz garaže, odnosno ženske mobilne trgovine", prema riječima Ogrizeka, pripremila je poslovni plan za globalno širenje i odabrala Hrvatsku da je pokrene.

"Hrvatski trg učinio nam se pogodnim za širenje zbog velikog turističkog potencijala, duge obale i dulje ljetne sezone", objasnio je Primož Ogrizek. Dodao je kako im je želja imati 100 lokacija u zemlji, za što je Slovenija premala. “Mogli bismo otvoriti tek nekoliko lokacija u Sloveniji, možda u Ljubljani, Portorožu i još nekim obalnim destinacijama”, dodao je.

Kako je pojasnio za STA, u širenje tvrtke u Hrvatskoj u sljedeće dvije godine namjeravaju uložiti oko sedam milijuna eura te otvoriti dodatnih 50 butika, tako da će ih u konačnici imati 100.

Istodobno planiraju i širenje na druga tržišta. Europsko tržište još se istražuje pa će se širenje prvo nastaviti izvan Europe, od Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Katara do Bahreina i Kuvajta.

Tvrtka trenutno zapošljava više od 300 ljudi, do kraja ljeta bit će ih oko 350, a u sljedeće dvije godine ukupno 700.

Proširenje prodajnih mjesta dovelo je i do potrebe za većom proizvodnjom. Sada se iz Slovenije seli u Ogulin, koji je odabran zbog dobre povezanosti s Kvarnerom, Istrom, Dalmacijom i Zagrebom, ali i zbog nižih ljetnih temperatura.

S proizvodnim pogonom od 4500 četvornih metara u Ogulinu, Aroma Global postat će najveća tvornica prirodnog sladoleda na svijetu. Prema Ogrizkovim riječima, sladoled se radi od 100 posto prirodnih sastojaka, bez umjetnih bojila, pojačivača okusa i ostalih umjetnih dodataka, a zatvaraju ga ručno. Do sada se proizvodi u više od 50 okusa. U maloprodaji u špici sezone u ponudi su 34 okusa, 17 na manjim lokacijama.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.