Dodijeljeni ugovori iz projekta "Naukovanje za obrtnička zanimanja" vrijedni više od pola milijuna eura

Dodijeljeni ugovori iz projekta "Naukovanje za obrtnička zanimanja" vrijedni više od pola milijuna eura

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović uručio je u 50 ugovora prijaviteljima projekta "Naukovanje za obrtnička zanimanja“, ukupno vrijednih više od pola milijuna eura, i to u sklopu operacije poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja FAZA II.

Operacija "Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ FAZA II provedena je radi unaprjeđenja i razvoja Jedinstvenog modela obrazovanja (JMO) za zanimanja iz sustava vezanih obrta koji se provode po modelu naukovanja, a koji se odnose na 61 obrtničko zanimanje, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Ukupna vrijednost projekta je 32,6 milijuna eura, od čega je 85 posto sufinancirano iz Europskog socijalnog fonda (ESF), dok je 15 posto iznosa udio nacionalnog sufinanciranja.

U odnosu na prethodnu FAZU I, sada su napravljeni određeni iskoraci. Tako su učeničke stipendije porasle s dotadašnjih 9.000 kuna (1.194 eura) na 18.000 kuna (2.389 eura) na godišnjoj razini, a značajno su povećana i raspoloživa sredstva za poticanje gospodarskih subjekata na izvođenje naukovanja. Maksimalni iznos potpore gospodarskim subjektima koji provode naukovanje povećan je sa 150.000 kuna (19.908 eura) na 500.000 kuna (66.361 eura).

Kroz FAZU II dodijeljeno 8.726 stipendija učenicima koji se obrazuju u deficitarnim obrtničkim zanimanjima u ukupnom iznosu od 20,85 milijuna eura. Temeljem projekta "Naukovanje za obrtnička zanimanja“, uključujući i u utorak uručene ugovore, dodijeljeno je ukupno 1.046 potpora u iznosu od 9,86 milijuna eura.

Vlada aktivno podržava obrtništvo

Ministar Filipović istaknuo je kako je Vlada svojim politikama pokazala koliko drži do obrtništva i to ne samo ograničavajući cijene energenata tijekom pandemije već i konkretnim projektima koji donose pozitivne rezultate.

"Kroz set mjera potaknuli smo i gospodarske subjekte da podučavaju kroz praktičnu nastavu, potaknuli mentore, ali isto tako povećali i stipendije učenicima. Danas dodjeljujemo 50 potpora u iznosu većem od pola milijuna eura u okviru projekta. Ovo je investicija kroz čiji povrat svi profitiramo: i obrtnici koji podučavaju mlade ljude poslu jer sami stvaraju radnike i naši mladi koji stječu vještine koje su potrebne i koje im omogućavaju da rade i zarađuju, ali i mi kao građani i društvo koji će koristiti te usluge", naveo je Filipović dodavši da obrtništvo u Hrvatskoj danas zapošljava više od 215 tisuća ljudi.

Naglasio je i da u ovom trenutku Hrvatska ima 12.754 učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja, te da su trendovi upisa u takva zanimanja izuzetno pozitivni.

Izvor: Hina/Vlada

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.