Plenković: Vlada je odlučila donijeti još jedan paket mjera pomoći

Plenković: Vlada je odlučila donijeti još jedan paket mjera pomoći

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru današnje sjednice Vlade osvrnuo se na postignuća Vlade u ovoj godini. Najavio je da će Vlada donijeti još jedan paket mjera pomoći.

- Cilj je da određene uštede koje su napravljene u proračunu sada preusmjerimo onim ciljnim skupinama u hrvatskom društvu kojima je pomoć najpotrebnija. Ovo su mjere koje imaju svoj socijalni karakter, koje ponovno obuhvaćaju umirovljenike s nižim mirovinskim primanjima, osobe s invaliditetom, nezaposlene i sve korisnike sustava socijalne skrbi, kao i korisnike doplatka za djecu. Mi ćemo na ovaj način obuhvatiti gotovo milijun korisnika. Bit će dodijeljeno nešto više od 700 milijuna kuna. Riječ je o jednokratnoj novčanoj pomoći umirovljenicima s mirovinom do 4360 kuna, rekao je premijer Plenković.

Pomoć korisnicima prava u sustavu socijalne skrbi odnosi se na nezaposlene, korisnike zajamčene minimalne naknade, osobne invalidnine, nacionalne naknade za starije osobe i korisnike novčane naknade za nezaposlene branitelje, a iznosi 1000 kuna.

Jednokratna pomoć korisnicima doplatka za djecu odnosi se na više od 123.000 korisnika, odnosno gotovo 250.000 djece, za što je izdvojeno više od 70 milijuna kuna, a ovisno o broju djece po korisniku iznosi od 300 do 1100 kuna.

- Donijet ćemo i odluku za jednokratnu pomoć stradalima u potresu, onima koji su i dalje zbrinuti u privremenom smještaju i to 2.000 kuna po osobi, a najviše do iznosa od 10.000 kuna po kućanstvu. To ćemo povezati s nastavkom paketa mjera koji držimo dvije godine, a riječ je otpisu potraživanja i naknade za električnu i toplinsku energiju, naglasio je premijer.

- Sve to govori o uštedama koje su učinjene, ali i o politici Vlade da načelo solidarnosti, koje je temelj društva, bude manifestirano kroz redistributivnu ulogu proračuna i da na taj način pomognemo velikom broju naših sugrađana kojima će to olakšati premošćivanje krize, rekao je.

Istaknuo je sadržajnu sjednicu Gospodarskog i socijalnog vijeća.

- Bila je to prigoda za otvoreni razgovor o kvaliteti našeg socijalnog dijaloga, ali i o postignućima u ovoj godini koja su iza nas, rekao je. 

- Podsjetili smo naše partnere da je u ovoj godini hrvatski državni teritorij spojen Pelješkim mostom, ovo je godina u kojoj smo ostvarili sve kriterije i dobili sve odluke nadležnih tijela EU-a o članstvu u šengenskom prostoru, ispunili sve kriterije i dobili sve odluke u europodručju. Ovo je godina u kojoj je RH dosegla najviši investicijski kreditni rejting po sve tri svjetske agencije za kreditni rejting, od kada ga mjerimo. Postigli smo rekordni broj zaposlenih, njih je milijun i 617 tisuća osiguranika, rekordno nisku nezaposlenost od 7 posto. Ostvaren je rekordni izvoz, osigurali smo rekordne prihode u turizmu - više od 36 milijardi kuna fiskaliziranih računa, unatoč krizi, istaknuo je premijer.

 

Podsjetio je na rast prosječne plaće i mirovina.

- Sve je to pridonijelo da unatoč inflatornim priticima na solidaran način pomognemo onima kojima je ova kriza bila najteža za podnijeti i na taj način očuvamo socijalnu koheziju u društvu, rekao je Plenković.

- Pokazali smo da smo vlada koja stoji uz radnike, uz gospodarstvo i nastavlja sa snažnim mjerama potpore u krizi. Imali smo visoku razinu povjerenja u socijalnom dijalogu i vjerujem da su teme o kojima smo razgovarali prioritetne, a to je smanjivanje inflatornih pritisaka. Očekujemo da svim mjerama pridonesemo smanjenju inflacije u 2023., naglasio je.

Rekao je i da je u Virovitici održan Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem.

- Konstatirano je da je dosad ugovoreno preko 20 milijardi kuna vrijednih projekata, rekao je Plenković, koji je podsjetio i na ograničavanje cijena goriva.

- Da nema naših mjera u kojima smo ograničili maže, smanjili trošarine..., gorivo bi bilo oko 2 kune skuplje, rekao je.

 

 

Glasanje o obuci ukrajinskih vojnika

Osvrnuo se i na saborsko glasanje o obuci ukrajinskih vojnika. 

- 54 zastupnika je glasalo protiv. Sitni, oportunistički, kratkovidni razlozi, nijedan logičan, nijedan utemeljen na logičnom izboru, napravili su malu ogradu na inače konzistetnoj, principijelnoj, razumnoj politici Hrvatske vlade podrške Ukrajini koja je žrtva brutalne ruske agresije, rekao je Plenković, zahvalivši zastupnicima koji su glasali za obuku. 

- Posjet ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog SAD-u najbolje govori o tome koliko su pogriješli saborski zastupnici SDP-a, Možemo, Mosta, Domovinskog pokreta i još neke manje stranke koje su propustile biti na pravoj strani.

- Ovih 54 neka se gledaju u ogledalo i neka prate što rade nama savezničke zemlje, EU, NATO. Njihovi sitni, unutarpolitički razlozi će se na kraju pokazati smiješnima, a ta stigma i ljaga će ih pratiti i o tome ćemo govoriti kad god bude prigoda, da se slučajno ne bi zaboravilo, rekao je Plenković.

 

 

Premijer je još jednom čestitao nogometnoj reprezentaciji na uspjehu na Svjetskom prvenstvu u Kataru i osvajanju brončane medalje te "izuzetnoj promociji Hrvatske koja je dobila dodatni brending".

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/sjednica-vlade-23-10517728

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.