Dodao je da dvije zemlje nemaju iste stavove o mnogim pitanjima, ali moraju razgovarati i dogovarati se. "Najbolji odnosi između Hrvatske i Srbije ključni su za naše narode, ali i za regiju " , istaknuo je i pojasnio da je u Zagreb došao na inicijativu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.

Hrvatski premijer istaknuo je kako su odnosi dviju država opterećeni sukcesijom režima bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Predsjednik Vlade Plenković na primanju Srpskog narodnog vijeća u prigodi pravoslavnog Božića, čestitao je blagdan okupljenima ali i Istaknuo važnost generacijskog doprinosa pomirbi obiju vlada u stvaranju tolerantnoga ozračja, ispravljanju nepravdi i činjenju stvarnih civilizacijskih iskoraka. To uključuje i potragu obitelji za nestalima tijekom Miloševićeve agresije, procesuiranje ratnih zločina kao i izgradnju mostova suradnje. "Radim to osobno i svjesno jer je to ogroman iskorak za ukupnu atmosferu u hrvatskom društvu i za korake naprijed cijeloga društva i države", rekao je Plenković. Posebno zadovoljstvo izrazio je institucionalnom zastupljenošću hrvatske manjine u Srbiji, koja je članstvom Tomislava Žigmanova u srbijanskoj Vladi dobila novi život.

Plenković: Hrvatska ima člana vlade u Srbiji

"Činjenica da Hrvatska ima člana vlade u Srbiji je novost. To daje priliku vama osobno i svim Hrvatima koji žive u Srbiji da izrazite svoje ideje" , rekao je. "Srbi u Hrvatskoj mogu i moraju mnogo doprinijeti poboljšanju odnosa" , dodao je, ujedno zahvalivši srpskoj zajednici u Hrvatskoj na potpori.

Dačića u posjetu Zagrebu prate ministrica za europske integracije Tanja MiščevićŽigmanov i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije. Primili su ih Plenković i hrvatski ministri vanjskih poslova i pravosuđa Gordan Grlić Radman i Ivan Malenica .