Beroš: Vezano za prijenos osnivačkih prava općih i županijskih bolnica županijama - ovim mjerama namjera je izliječiti bolnički sustav

Beroš: Vezano za prijenos osnivačkih prava općih i županijskih bolnica županijama - ovim mjerama namjera je izliječiti bolnički sustav

Ministar Vili Beroš o novostima u zdravstvu u novoj godini: - Vezano za prijenos osnivačkih prava općih i županijskih bolnica na državu županijama nije oduzeta ovlast upravljanja zdravstvenim sustavom, kako se stječe dojam u javnosti. Štoviše, veći dio zdravstvenog sustava ostaje i dalje u njihovoj ingerenciji. Riječ je o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, zavodima za javno zdravstvo, zavodima za hitnu medicinu, specijalnim bolnicama. Sve to ostaje u njihovoj ingerenciji. Međutim, bolnički sustav, koji u ovom trenutku nije održiv, odlučili smo "izliječiti" ovim mjerama.

Županije će i dalje na neki participirati u upravljanju bolničkim sustavom, mi ih smatramo nužnim partnerima jer oni najbolje znaju potrebe svojeg stanovništva. Oni će imati svojeg predstavnika u upravnim vijećima bolnica, imat će pravo dati mišljenje o izboru ravnatelja i mislim da ćemo i dalje zajednički upravljati bolnicama na najbolji mogući način, rekao je. 

S obzirom na to da će bolnice biti korisnici državnog proračuna i funkcionirat će u okviru državne riznice, kontrola plaćanja, izvršavanja obveza bit će poznata Ministarstvu financija u realnom vremenu. Vjerujem da ćemo financijskom disciplinom umnogome unaprijediti funkcioniranje zdravstvenog sustava i na ovaj način, dodao je Beroš.

Iznio je podatak da je u 2022. godini za sanaciju izdvojeno 460 milijuna eura, a ove - 221 milijun eura. Ravnatelji bolnica i predstavnici Udruge poslodavaca u zdravstvu u više su me navrata upozoravali da kadrovsku politiku zdravstvenog sustava u budućnosti nećemo moći voditi ako ne postoji obveza da mladi liječnici odrade dio duga državi. I ja sam na tome tragu. Doista ne bih želio nekim svojim nepromišljenim potezom onemogućiti brigu o javnozdravstvenom sustavu. Moramo se zapitati tko će nas liječiti, pogotovo u sredinama koje nisu atraktivne, kazao je ministar.

 

 

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.