Čakovečka bolnica u elitnom društvu: Od kraja prosinca jedna je od samo pet domaćih bolnica s međunarodnim standardima kvalitete

Čakovečka bolnica u elitnom društvu: Od kraja prosinca jedna je od samo pet domaćih bolnica s međunarodnim standardima kvalitete

Županijska bolnica Čakovec ishodila je prestižnu akreditaciju američke akreditacijske agencije AACI, koja jamči najviše standarde kvalitete zdravstvene skrbi i standarda. Čakovečka bolnica je od samo njih pet certificiranih u Hrvatskoj, od ukupno 64 javne bolnice.
Akreditacijska je agencija ŽB bolnici dodijelila tri certifikata - akreditacijski certifikat koji potvrđuje da je ustanova usklađena s Međunarodnim akreditacijskim standardima za zdravstvene ustanove, Certifikat sustava upravljanja kvalitetom kojim se potvrđuje da je sustav upravljanja usklađen s ISO 9001:2015, za područje bolničkih i specijalističkih ambulantnih usluga na sekundarnoj razini te je jedina bolnica u Hrvatskoj nositelj Certifikata Kliničke izvrsnosti za Odjel rodilišta te neonatologije, kojim se potvrđuje da je ŽB Čakovec usklađena s međunarodnim kliničkim standardima za izvrsnost i sigurnost pacijenata u navedenom području.

Medicinsku skrb u ŽB Čakovec sve više traže pacijenti iz cijele Hrvatske

Ova je akreditacija, rekao je na prigodnoj svečanosti, u četvrtak navečer ravnatelj bolnice dr. Igor Šegović, „povijesni uspjeh i kruna stogodišnje povijesti bolnice“.
ŽB Čakovec osnovana je 12. studenoga 1922. godine, čime je hrvatski sjever dobio svoju najveću zdravstvenu ustanovu. Samo u zadnjih pet je godina u bolnicu uloženo gotovo 195 milijuna kuna s decentraliziranim sredstvima koja su u istom periodu iznosila oko 60 milijuna kuna. Jedna je od rijetkih hrvatskih bolnica van Zagreba u koju dolazi više liječnika nego što ih je otišlo u jeku iseljavanja hrvatskog stanovništva, među kojima i velikog broja zdravstvenog kadra pa ŽB Čakovec danas ukupno ima 1000 zaposlenih. Godišnje se u bolnici obavi gotovo 1,4 milijuna različitih medicinskih usluga i obradi 615.000 pacijenata. O kvaliteti bolnice govori i podatak da medicinsku skrb u ŽB Čakovec sve više traže pacijenti iz cijele Hrvatske.


Jedna je od rijetkih hrvatskih bolnica koja se može pohvaliti Odjelom interventne kardiologije, bolnica ima kompletno preuređene odjele neonatologije s rađaonicom i Odjel neurologije. Obnovljeni su i Paviljon III, Odjel psihijatrije s dnevnom bolnicom, Centralna dnevna bolnica i Odjel fizikalne terapije. Prije dvije godine otvoren je i rekonstruiran Odjel abdominalne i dječje kirurgije, obnavlja se veći dio Odjela pedijatrije, s izgradnjom potpuno nove pedijatrijske dnevne bolnice. Slijedi rekonstrukcija „kurije“ Feštetić u stacionarni odjel palijativne skrbi, koji već ima građevinsku dozvolu. Ovaj ogroman projekt ŽB Čakovec radi u suradnji s Međimurskom županijom. Ishođena je i građevinska dozvola za izgradnja novih laboratorija u jednoj zgradi. Projektne dokumentacije će se financirati iz europskih fondova, rekonstrukcija kurije sa 172.000 eura, laboratoriji s više od 117.000 eura. U međuvremenu je bolnica kompletno energetski obnovljena. Zahvaljujući svim ovim zahvatima ŽB Čakovec danas je bolnica sa zavidnom razinom smještaja i medicinske skrbi. Akreditacija američke akreditacijske agencije AACI najbolji je dokaz. Kriteriji za dodjelu su strogi.
- Mi u Međimurju svjesni smo da imamo odličnu i kvalitetnu bolnicu kojom se ponosimo i kojoj vjerujemo. Da bi pokazali i predstavili drugima kakvu bolnicu imamo željeli smo to potvrditi i dokazati. Dobivanje certifikata bio je najbolji put. Po definiciji certifikat znači općenito potvrda, svjedodžba, odnosno to je izraz kojim se posvjedočuje istinito stanje ili istinita okolnost o nekoj stvari ili robi. Krenuli smo na putovanje do certifikata na kojem su se miješali osjećaji ponosa i straha. Pre audit tijekom listopada bio je prvi veliki korak na kojem smo ostvarili rezultat koji nas je ubrzo doveo i do audita početkom prosinca 2023. godine tijekom kojeg su svjetski auditori provjeravali sustav kvalitete i standarda u našoj bolnici. Kad večeras pričam o tome izgleda vrlo jednostavno i lako. No nikad ne znate što vas na tom putu može snaći – rekao je dr. Igor Šegović uzvanicima na svečanosti povodom akreditiranja bolnice. Istaknuo je da sve to ne bi bilo moguće bez zajedničke vizije cijelog bolničkog tima.

Postavili smo visoke standarde za liječenje, dijagnostiku i brigu o pacijentima

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu, dr. Sven Pal također ističe važnost cijelog osoblja u ovom projektu. Kaže da „Akreditacija nije samo formalnost, nego predstavlja temeljnu osnovu za sigurnost pacijenata i visoku kvalitetu pružanja zdravstvene usluge“.
- Prvo i možda najvažnije, Akreditacija pridonosi većoj sigurnosti pacijenata. Kroz usudio bih se reći, rigorozne procjene, bolnica je prošla kroz sveobuhvatni pregled svih svojih procesa, resursa i praksi, ali i pisanih politika i infrastrukturnih uvjeta. Na cijelo smo projektu radili dvije godine. Postupkom akreditacije identificiraju se potencijalni rizici i omogućava se njihovo pravovremeno otklanjanje, čime se poboljšavaju ishodi liječenja, a posljedično i zadovoljstvo pacijenata. Drugo, akreditacija poboljšava kvalitetu pružanja zdravstvene usluge. Kako bi osigurali međunarodne standarde u svakodnevnom radu, to zahtijeva usklađenost s najboljim praksama u zdravstvu. Kroz ovaj proces, naša je ustanova postavila visoke standarde za liječenje, dijagnostiku i brigu o pacijentima. Također, akreditacija nam daje prednost u odnosu na konkurenciju na nacionalnoj ali i globalnoj razini. Bolnice koje su akreditirane prema međunarodnim standardima privlače pažnju pacijenata, kao i partnera iz cijele zdravstvene industrije što otvara vrata suradnje i razmjene najboljih iskustava, što pridonosi daljnjem kontinuiranom unapređenju kvalitete zdravstvene skrbi za naše pacijente – istaknuo je dr. Pal te preporučio kolegama iz drugih zdravstvenih ustanova da bez straha i sumnji i sami akreditiraju svoje ustanove.


Kako ravnatelj Šegović zamišlja Županijsku bolnicu Čakovec u budućnosti?
- U mojoj viziji bolnica je ustanova u kojoj je pacijent na prvom mjestu, gdje će sve potrebne radnje do postavljanja dijagnoze pacijent obaviti u najbržem mogućem roku, sa što manjom listom čekanja, što boljom njegom i što kraćim vremenom boravka u bolnici i bržim i uspješnijim ishodom liječenja. Ovi certifikati lijepo se uklapaju u moju viziju budućnosti bolnice zato neka nam budu danas potvrda vrijednosti, a sutra poziv da budemo još bolji – zaključio je ravnatelj, dr. Igor Šegović.
Međimurski župan Matija Posavec i ovom se prilikom osvrnuo na odluku Vlade da će sve bolnice ubuduće biti u državnom vlasništvu, a za koju su Grad Zagreb, Međimurska i Krapinsko-zagorska županija za tu odredbu izmijenjenog zakona tražit će ocjenu ustavnosti. 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.