Simbolikom cvijeta mimoze u Čakovcu provedena akcija o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice “Dan mimoza”

Simbolikom cvijeta mimoze u Čakovcu provedena akcija o važnosti edukacije, cijepljenja i ranog otkrivanja raka vrata maternice “Dan mimoza”

I Čakovec je danas bio dio 17. hrvatskog Dana mimoza, kada se na Trgu Republike Čakovec u subotnje prijepodne okupio velik broj sugrađanki i sugrađana.

Tom je prigodom Klub žena oboljelih od ginekoloških zloćudnih tumora „Vita“, zajedno sa Županijskom ligom protiv raka Čakovec na čelu s članovima i predsjednikom Saghirom Husseinom i djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, organizirao tradicionalno obilježavanje uz preventivni štand i akciju.

Dan mimoza Hrvatski sabor 2011. godine proglasio je Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice, a u čakovečku akciju uključili su se i zdravstveni djelatnici Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja Čakovec i primarnih ginekoloških ordinacija te ordinacija obiteljske medicine, kao i učenici Srednje škole Čakovec, a svoju su podršku dolaskom dali mnogobrojni Međimurci i Čakovčani, uz gradonačelnicu Grada Čakovca Ljerku Cividini te pročelnicu UO za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurska županije Sonju Tošić Grlač. 

U sklopu Dana mimoza i ove su godine u Čakovcu kao i u ostalim mnogobrojnim gradovima Hrvatske građanima ponudili grančice mimoza, edukativni materijali, a dani su i savjeti uz naglasak na preventivu. “Cvijet mimoze kao glavni simbol akcije šalje snažan signal života, unutrašnje snage, kao i poruku da se sve može postići. Šalje poruku vječne ljubavi, potiče nas na ljubav i ljubaznost te donosi sreću u poslu. Cilj akcije je podizanje svijesti javnosti, a posebice žena (ali i njihovih partnera!), o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV-a) te brige za vlastito zdravlje”, objasnili su organizatori.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je 2020. godine oboljelo 276 žena, a od neinvazivnog karcinoma (carcinoma in situ, CIN III) još 590 žena. Prema Izvješću o umrlim osobama, u 2022. godini je u Hrvatskoj od raka vrata maternice umrlo 109 žena, a u Međimurskoj županiji šest žena.

Financijska sredstva prikupljena tijekom ovogodišnjeg Dana mimoza namijenit će se Odjelu ginekologije ŽB Čakovec za nabavu potrebnog instrumentarija.

Izvor: Grad Čakovec

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.