U prošlosti je Svjetska zdravstvena organizacija bila mirna prema zračenju koje emitiraju mobilni telefoni. Kako izvještava na svojoj web stranici, nema dokaza koji bi upućivali na to da je izloženost niskim elektromagnetskim poljima štetna za ljude. Model iPhone 12 krenuo je u prodaju u rujnu 2020. i još uvijek se prodaje diljem svijeta. Apple je rekao da osporava ANFR -ovu procjenu. Predala je svoje laboratorijske nalaze i rezultate treće strane ovom regulatoru, koji pokazuju da je uređaj u skladu sa svim relevantnim pravilima o razinama zračenja, dodala je tvrtka.

Francuski ministar digitalne tranzicije i telekomunikacija Jean-Noel Barrot rekao je za list Le Parisien da je razlog za odluku pretjerana razina zračenja, koja je iznad prihvatljive. Dodao je da Apple mora odgovoriti u roku od dva tjedna.

Francuska će svoje nalaze podijeliti s drugim nadležnim tijelima u Uniji, što bi moglo dovesti do "efekta grudve snijega", rekao je Barrot.ANFR zahtijeva provjeru razine specifične apsorpcije (mjera za procjenu utjecaja elektromagnetskog zračenja na organizam) prema dva načina korištenja telefona. Kada je telefon u bliskom kontaktu s ljudskim tijelom, primjerice u džepu hlača, granica spomenute razine je četiri vata po kilogramu.

Francuski regulator objavio je da je ta razina za spomenuti model telefona 5,74 vata po kilogramu. Druga provjera odnosi se na vrijeme kada je telefon malo dalje, recimo u torbi, au ovom slučaju mjerenje je pokazalo da je razina specifične apsorpcije iPhonea 12 u granicama dopuštenog. Vijest je objavljena u Francuskoj u utorak, na dan kada je Apple predstavio svoj novi model iPhone 15. 7 FOTO: REUTERS

RTVSLO