Predstavljanje nove usluge HGK na Dubrovnik EXPU - dostupna je na Digitalnoj komori HGK

Predstavljanje nove usluge HGK na Dubrovnik EXPU - dostupna je na Digitalnoj komori HGK

Sve veći broj javno dostupnih podataka o društvu, gospodarstvu i socijalnoj slici Hrvatske na županijskoj razini, osim što je jasan pokazatelj koliko nas članstvo u Europskoj uniji potiče na detaljnije promatranje Hrvatske i njezinih razvojnih potencijala, jest povod je HGK predstaviti novo i prošireno izdanje Indeksa gospodarske razvijenosti županija koji je prvi put predstavljen 2017. godine.

"Indeks se sastoji od 46 indikatora podijeljenih u deset područja kako bi se ocijenili strukturni čimbenici, čimbenici učinkovitosti i inovativnosti. Riječ je o demografiji i stanovanju, makroekonomskom okviru i institucijama, infrastrukturi i prometu, okolišu i zelenoj tranziciji, zdravstvu, osnovnom i srednjem obrazovanju , visoko obrazovanje, učinkovitost tržišta rada, tehnološka spremnost, ali i poslovna sofisticiranost i poduzetništvo kao ključni pokazatelji uspješnosti našeg društva u cjelini“, rekao je Goran Šaravanja .

Županijski indeks gospodarske razvijenosti idealan je alat za poslovno planiranje ili investitore koji su Hrvatsku odabrali za poslovni iskorak, ali na temelju provjerenih informacija moraju donijeti odluku o tome gdje će locirati objekt ili središte djelatnosti. U usporedbi s drugim županijama, otkriva donositeljima odluka i provoditeljima lokalnih i nacionalnih politika gdje ima najviše smisla alocirati ograničeni politički i administrativni kapital.

Također, četiri puta godišnje glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja i stručnjaci iz Odjela za financijske institucije i makroekonomsku analizu objavljuju novi analitički tekst koji detaljno analizira jednu od kategorija županijskog indeksa.

Najdetaljniji uvid u razvoj hrvatskih županija

 Na prezentaciji održanoj u sklopu Dubrovnik EXPA-e, središnjeg događaja međusektorske suradnje u području obrazovanja, iznesene su neke zanimljivosti o stupnju razvijenosti i specifičnostima pojedinih županija. Primjerice, u kategoriji "Okoliš i zelena tranzicija" Koprivničko-križevačka je najrazvijenija, dok je Dubrovačko-neretvanska županija najzdravija po učestalosti teških bolesti i ukupnoj smrtnosti.

Gledajući makroekonomski okvir i institucije, najveće stope rješavanja predmeta na županijskim sudovima imaju Istarska i Zadarska županija, dok prema pokazatelju udjela EU sredstava u financiranju lokalnih proračuna, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska i Lička županija. -Najefikasnije su senjske županije.

U visokom obrazovanju očekuje se da će Grad Zagreb odskočiti i slijediti Splitsko-dalmatinsku, Osječko-baranjsku i Zadarsku županiju. Zanimljivo je da je Istarska županija općenito nisko rangirana u obrazovanju, na 12. mjestu u osnovnom i srednjem obrazovanju, a na posljednjem u visokom obrazovanju, no ima najučinkovitije tržište rada nakon Grada Zagreba.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.