Svečano obilježena 16. obljetnica osnivanja MEV-a te 15. obljetnica od početka nastave na Veleučilištu

Svečano obilježena 16. obljetnica osnivanja MEV-a te 15. obljetnica od početka nastave na Veleučilištu

  U Čakovcu je u petak održana svečana sjednica Vijeća veleučilišta kojom je obilježen Dan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i 16. obljetnica osnivanja MEV-a te 15. obljetnica od početka nastave na Veleučilištu. Uredbom Vlade Republike Hrvatske  Međimursko veleučilište osnovano je 2. studenoga 2007. godine, a ovogodišnjoj svečanoj sjednici u povodu te značajne obljetnice nazočili su uz studentice i studente, nastavnike i zaposlenike Veleučilišta i mnogobrojni uzvanici i gosti te brojni zaslužni ljudi koji Međimursko veleučilište u Čakovcu prepoznaju kao iznimno važnu obrazovnu i znanstvenu instituciju za Međimurje, odnosno sjever Hrvatske te podupiru njegov rad.                            

Obljetnicu MEV-a svojim su dolaskom uveličali izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića, zastupnik Dražen Srpak, zastupnici Predrag Štromar i Siniša Jenkač, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, izaslanik predsjednika Zbora veleučilišta Damira Juge, dekan Veleučilišta u Karlovcu Ivan Štedul i izaslanik župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek.

 Na ulogu i dosege Međimurskog veleučilišta u Čakovcu u proteklom razdoblju osvrnuo se dekan Međimurskog veleučilišta u Čakovcu doc. dr. sc. Igor Klopotan.

 Podsjetio je kako je prvu dopusnicu MEV dobio 21. prosinca 2007. za izvođenje preddiplomskog stručnog studija Računarstva s dva smjera: Programsko inženjerstvo i Inženjerstvo računalnih sustava i mreža, a uslijedile su dopusnice za izvođenje preddiplomskog stručnog studija Menadžmenta turizma i sporta, preddiplomskog stručnog studija Održivog razvoja te za izvođenje specijalističkog diplomskog stručnog studija Menadžmenta turizma i sporta. Izrađen je Elaborat za diplomski stručni studij Primijenjeno računarstvo koji je u srpnju 2020. dostavljen Agenciji za znanosti i visoko obrazovanje radi pokretanja inicijalne akreditacije, a postupak je trenutačno u mirovanju. – Rekao je dekan naglasivši i da je Veleučilište okrenuto projektima i poboljšanju studentskog standarda, a s tim je ciljem rekonstruirano potkrovlje zgrade Veleučilišta s kabinetima nastavnika i predavaonicama čime su stvoreni bolji uvjeti za rad nastavnika i za izvođenje nastave i nastavnog procesa.

- Uz brojne projekte koje smo već proveli, MEV trenutno provodi projekt o uspostavi Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području – LORI koji će također pridonijeti daljnjem razvoju cijelog Veleučilišta. Naime, obrazovni programi koje ćemo izraditi će biti korišteni u svim svjetskim centrima koji koriste metodologiju i koncept Newton soba u učenju mladih. To je do sada najveći pojedinačni projekt na kojem sudjeluje Veleučilište, vrijedan oko 2,9 milijuna eura .Također MEV je od prvog dana mandata partner na svim međunarodnim znanstvenim konferencijama ESD koje se jednom godišnje održavaju u Čakovcu, a time se MEV pozicionira na međunarodnu znanstvenu kartu. Partneri su i na konferencijama Entrenova koja je indeksirana u Scopus i WOS te na konferenciji RRT razvoj turizma.  Usprkos sve lošijim demografskim trendovima, padu broja srednjoškolaca i maturanata, mi smo upisali u prve godine studija ukupno 130 studenata. Brojka je to sa kojom ne trebamo biti u potpunosti zadovoljni i koja nas treba potaknuti da zajedno radimo na budućnosti – zaključio je dekan Klopotan.

 Riječ gostiju

 Grad Čakovec okrenut je budućnosti i mladim ljudima pa je mogućnost stjecanja kvalitetnog obrazovanja u vlastitoj sredini od velikog značaja, što je potvrdila gradonačelnica Cividini koja je istaknula da su u Gradu ponosni na svoje obrazovne institucije.  

- Perjanica obrazovanja je i Međimursko veleučilište koje daje znanje našim studentima iz gotovo cijelog dijela sjeverozapadne Hrvatske. Naravno da je poticaj na onim odgojno obrazovnim usmjerenjima koja su nam dalje potrebna i za razvoj gospodarstva, ali i za konkurentnost u javnim upravama koje ovom gradu trebaju kroz znanje i mlade. Svi mladi koji ovdje studiraju i odluče ostati u ovom gradu, nose bogatstvo samog grada – kazala je Cividini.

Župan Posavec naglasio je da je MEV doista opravdao svoju svrhu, ne samo kroz upis novih generacija studenata koji kasnije postaju visoko obrazovani ljudi, nego i kroz primjer dobre prakse u znanstvenoj izvrsnosti.  - Veleučilište je dobra primjer revitalizacije prostora bivše vojarne koji kao Centar znanja zapravo upotpunjuje cijelu sliku onoga što mi želimo, a to je imati na jednom mjestu visokoobrazovnu znanstvenu instituciju, znanstvene centre, poduzetnički inkubator, razvojne agencije. To je koncept kojem težimo i koji je primjer dobre prakse, ne samo u Međimurju i Hrvatskoj, nego i na razini cijele Europske unije – rekao je Posavec dodajući da je Europska komisija upravo zbog toga Međimursku županiju pohvalila i uvrstila među deset projekata u Hrvatskoj koji će dobiti stručnu i tehničku pomoć za daljnju revitalizaciju cijelog ovog prostora.

 Saborski zastupnik Srpak posebno je istaknuo važnost i ulogu obrazovanja u Hrvatskoj.  - Značaj ne samo ovog veleučilišta, nego i svih ostalih veleučilišta i sveučilišta je izuzetan. To je najbolja brana da nam se mladi ne iseljavaju jer dobro obrazovanje znači bolje plaće, a bolje plaće znače slabiju motivaciju za odlazak negdje drugdje. U tom segmentu oni čine prevažan posao za našu domovinu – istaknuo je Srpak.

 MEV-u je na značajnoj obljetnici čestitao i dekan Veleučilišta u Karlovcu Ivan Štedul, poželjevši im i dalje uspješan rad, a potporu u radu Veleučilištu je pružio i Tomislav Marković, koordinator područnih ureda HBOR-a i član Upravnog vijeća MEV-a.

 Dekan Klopotan dodijelio zahvalnice za suradnju i financijsku pomoć

Na sjednici je upriličena dodjela zahvalnica MEV-a pa su tako zahvalnice za suradnju i pomoć dodijeljene Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu, Gradu Mursko Središće, Općini Donji Kraljevec, Općini Domašinec, Financijskoj agenciji, Međimurje plinu i Turističkoj zajednici Međimurske županije.

 Za pomoć kod osnivanja Veleučilišta zahvalnica je uručena Josipu Posavcu i Vladimiru Ivkoviću, dok je Grad Ludbreg dobio zahvalnicu za uspješnu suradnju i provedbu projektnih aktivnosti.  Varaždinskoj županiji dodijeljena je zahvalnica za uspješnu suradnju, dok su za dugogodišnju suradnju zahvalnice dodijeljene Gimnaziji Josipa Slavenskog Čakovec, Ekonomskoj i trgovačkoj školi Čakovec, Tehnička škola Čakovec, Gospodarskoj školi Čakovec Srednjoj školi Čakovec, Graditeljskoj školi Čakovec, Srednjoj školi Ivanec, Gimnaziji Frana Galovića Koprivnica, Srednjoj školi Koprivnica i Obrtničkoj školi Koprivnica.

 MEV je dodijelio zahvalnice i za višegodišnju suradnju i to Srednjoj školi Krapina, Srednjoj školi Ludbreg, Srednjoj školi "Arboretum Opeka", Srednjoj školi Prelog, Srednjoj školi Novi Marof, Prvoj gimnaziji Varaždin, Drugoj gimnaziji Varaždin, Prvoj Privatnoj gimnaziji Varaždin, Gospodarskoj školi Varaždin, Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi Varaždin, Elektrostrojarskoj školi Varaždin, Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku, Privatnoj ekonomsko-poslovnoj školi s pravom javnosti u Varaždinu, Općini Sveti Juraj na Bregu i GKP Čakom d.o.o.

 Uime dobitnika zahvalnica, sudionicima svečane sjednice obratio se Josip Posavec.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.