Peta Woogle konferencija posvećena je hardwareu i umjetnoj inteligenciji

Peta Woogle konferencija posvećena je hardwareu i umjetnoj inteligenciji

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin mjesto je pete po redu Voogle konferencije koja se održava pod  naslovom "Voogle 2023. - Expanding horizons in hardware", a fokusirana je na hardware i umjetnu inteligenciju. Konferenciju organiziraju Tehnološki park Varaždin i Makerspace Varaždin uz pomoć partnera iz Enterprise Europe Network.

Ovogodišnja Konferencija bavi se temama vezanim uz budućnost hardware-a s fokusom na istraživanje novih tehnologija i trendova, sigurnost hardware-a i etiku umjetne inteligencije s naglaskom na raspravu o ravnoteži između inovacija i odgovornosti.

Na Voogle konferenciji, osim što je fokus dat svim bitnim aspektima suvremene tehnologije, nazočni imaju prigode čuti inspirativne priče o početku vlastitog hardverskog start-upa, upoznati se s korisnim lekcijama i iskustvima onih koji su krenuli od ideje do lansiranja proizvoda. Za one koji traže sredstva za svoj startup, predviđena je i rasprava o izvorima financiranja, dok će se uloga inkubatora i akceleratora u podršci hardverskim startupima također biti istaknuta. Tijekom konferencije dotaknut će se i temu "nosive tehnologije" i istražiti koliko su one dio naše budućnosti.

Na konferenciji su uvodno govorili direktor Tech parka Vedran Bubalo i Goran Kanižaj iz Makerspace kao i predstavnica Enterprise Europe Networka iz Zagreba. Skup je pozdravio i dr. sc. Neven Bosilj rekavši da Grad Varaždin kroz svoj Tehnološki park podupire poduzetništvo u ICT-u, a financijski je podržao i organizaciju ove konferencije jer je to grad predvodnik u ICT industriji na ovom području.

- U Varaždinu imamo studente, primjerice na FOI, od kojih preko 90 posto dolazi iz drugih gradova i putem Tehnološkog parka ih želimo zadržati ovdje, da ostanu u Varaždinu i dalje pridonose razvoju našeg grada ovaj put na temu hardware-a i umjetne inteligencije -poručio je te svim sudionicima zaželio dobrodošlicu: „Vjerujem da će ova konferencija biti plodno tlo za nova saznanja i razmjenu novih ideja. Nove tehnologije vode nas putem koji će transformirati naše društvo u budućnosti više nego što to možemo zamisliti, zato je važno i dobro da zajedno promišljamo i raspravljamo o svemu što nam budućnost donosi. Ovo je prilika da stručnjaci, istraživači i entuzijasti podijele svoja znanja, ideje, povežu se, predstave najnovije inovacije, da potičemo napredak na području tehnologije hardvera i umjetne inteligencije te da zajednički radimo na razvoju novih tehnoloških rješenja i unapređenju postojećih sustava.“ – zaključio je gradonačelnik Bosilj.

 Istaknuo je i da se Varaždin već dugi niz godina profilira kao grad kulture: „Uz to, ja želim da postanemo i smart city, pametan grad, i u tome nam pomažu naše institucije poput Tehnološkog parka. Sufinanciramo ovu konferenciju s 5 tisuća eura, a isto tako dajemo još 5 tisuća eura nagrade za natječaj Voogle akcelerator na kojem će biti nagrađene tri najbolje poduzetničke ideje iz ICT područja. Zaista ima jako dobrih i kvalitetnih poduzetničkih ideja. Radimo zajedničke projekte s FOI-em i Sveučilištem Sjever koji su nam suvlasnici u Tehnološkom parku. Glavni projekt u ITU mehanizmu je izgradnja Centra za predinkubaciju u pametnoj industriji s FOI-em iza vile Oršić, za koji je u tijeku natječaj za projektiranje. To je korak gdje želimo studente na završnim godinama fakulteta usmjeravati u poduzetništvo, u ICT, a zatim je sljedeći korak Tehnološki park iz kojeg, kad stasaju, izlaze u svoje vlastite prostore.“ – kazao je gradonačelnik.

Voogle konferencija okupila je više od 120 stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva, a ove je godine, osim poduzetnicima koji se bave hardwareom posvećena i investitorima, proizvođačima, entuzijastima tehnologije, donositeljima politika, studentima, akademskoj zajednici i svim zainteresiranim građanima., 

Konferencija pruža i mogućnost networkinga, a partneri u organizaciji su i Grad Varaždin, Sveučilište Sjever i Fakultet organizacije i informatike. Zadnji dio programa predviđen je za predstavljanje poduzetničkih ideja koje su prošle kroz organizirani program za poduzetnike i poticanje poduzetničkih ideja Tehnološkog parka. Na Voogle-u će se proglasiti pobjednici tog programa, odnosno top tri poduzetničke ideje kojima će biti uručene i nagrade.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.