Na Biseru mora nastupa i Chef Ino Kuvačić, Splićanin koji je s bratom Natkom otvorio "Dalmatino", jedini hrvatski restoran u Port Melbournu

Na Biseru mora nastupa i Chef Ino Kuvačić, Splićanin koji je s bratom Natkom otvorio "Dalmatino", jedini hrvatski restoran u Port  Melbournu

Na ovogodišnjem Biseru mora koji se od 19. do 23. ožujka održava u Supetrus hotelima na otoku Braču nastupa i Chef Ino Kuvačić, Spličanin s australskom adresom koji je prvog je dana manifestacije Biser mora predstavio talijanske riže margherita u rižotu od jadranskih škampa, marinirane trlje i motra, a recept ćete pronaći na kraju teksta. Prisutni su se mogli upoznati sa najboljim vrstama i tehnikama kuhanja riže sjeverozapada Italije s tradicijom od 1904. godine.

Riso Margeritha je talijanski brend izvrsnosti proizvodnje riže koju koriste najbolji kuhari u Italiji. Na 300 ha posjeda u regiji Vercelli u Pijemontu uzgajaju najbolje sorte talijanske riže, a ono što Riso Margerithu čini jedinstvenom na tržištu je u prvom redu njena svježina jer nedavno ubranu sirovu rižu drže najviše godinu dana u silosima. Melju je kamenom što riži osigurava jantarnu boju i čvrstoću tijekom kuhanja. Ovako mljevena riža jamči i veći izvor nutrijenata. Sve faze proizvodnje od uzgoja do pakiranja rade se unutar tvrtke u vlasništvu Davida Bruse. Izuzetnu kvalitetu ove riže jamči i tradicija proizvodnje u obitelji duga 120 godina. Spoj inovacije i tradicije je filozofija ovog talijanskog proizvođača riže.

Ino Kuvačić rođen je u Splitu, 'dite Varoša i Geta', a prije 20 godina preselio je u Australiju gdje je s bratom Natkom otvorio jedini hrvatski restoran u Port  Melbournu, 'Dalmatino'. Autor je kuharice  'Dalmatia  - Recipes from Croatia's Mediterranean Coast', izdane na engleskom i njemačkom jeziku koja se prodala u više od 20.000 primjeraka u svijetu.

'Mislim da smo Krleža i ja tu negdje po prodaji u inozemstvu', našalio se Kuvačić o svojoj knjizi tradicionalne dalmatinske kuhinje za koju kaže da može parirati svim svjetskim kuhinjama.

Kuhati je naučio od svoje babe Tomice i njene sestre Ljube.

'Tu spizu nikad ne mogu zaboraviti, niti nadmašiti. Te dvije Šoltanke su me naučile raditi pašticadu, njoke, makarune, škanjate',  sjetio se Kuvačić početaka u kuhinji.

Rižot od škampi, trlje i motra (chef Ino Kuvačić)

Sastojci:

400 g očišćenih repova škampa (100g sitno nasjeckanih i 300 g cijelih repova)

500 g carnaroli riže

2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)

1,4 l temeljca od trlje i ljuski od škampa

100 ml  bijelog vina (po želji)

2 žlice maslinovog ulja

sol i papar po ukusu

Priprema:

U velikoj tavi ili loncu zagrijte i maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte nasjeckani luk i češnjak te pržite dok luk ne postane staklast, otprilike 2-3 minute. Dodajte 100g mesa nasjeckanih škampa i propirjate dok ne dobiju boju. Dodajte Arborio rižu u tavu i pržite je oko 2 minute, miješajući povremeno, dok riža ne postane lagano prozirna. Ako koristite bijelo vino, sada je vrijeme da ga dodate. Dodajte bijelo vino i kuhajte dok se tekućina ne reducira za otprilike pola. Postupno dodajte vrući temeljac, oko 1/2 šalice odjednom, u rižu. Miješajte rižu povremeno i kuhajte dok riža ne upije juhu prije dodavanja sljedeće porcije. Nastavite dodavati juhu i kuhati rižu dok ne postane kremasta i mekana, što obično traje oko 18-20 minuta. Kada je riža kuhana, dodajte kuhane škampe u rižoto i nježno ih promiješajte.

Poslužite rižot, ukrasite s mariniranom trljom, prženim motrom, kremom od boba i kremom od luka i inćuna

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.