Hrvatski pijanist Augustin Šimat izveo vrhunski pijanistički recital u New Yorku

Hrvatski pijanist Augustin Šimat izveo vrhunski pijanistički recital u New Yorku

Talentirani hrvatski pijanist Augustin Šimat izveo je vrhunski pijanistički recital u Liederkranz klubu u New Yorku prošli četvrtak. Pred oduševljenom njujorškom publikom virtuozno je izveo djela Scarlattija, Beethovena, Chopina i Liszta. Medu publikom bilo je mnogo hrvatskih iseljenika koji s velikim zanimanjem prate naprednu karijeru ovog nadarenog pijanista.

-Koncert je bio fenomenalan! Vrlo sam odusevljena i ponosna na nase glazbene talente kao što je Augustin-kazala je hrvatska lobistica Dinka Kalinić. 

 

Augustin Šimat rođen je 1982. godine u Splitu. Akademski je glazbenik, pijanist i profesor klavira. Mnogi ga smatraju jednim od najtalentiranijih hrvatskih pijanista današnjice. U šestoj godini počinje svirati klavir u Glazbenoj školi "Josip Hatze" u Splitu, gdje završava nižu i srednju muzičku školu i to klavirski i teoretski odjel. Školovanje nastavlja na Umjetničkoj Akademiji Sveučilišta u Splitu u klasi Olge Cinkoburove, gdje je diplomirao 2006. godine s izvrsnim uspjehom. Nakon studija u Splitu Augustin je nastavio studije na prestžnom moskovskom Konzervatoriju Čajkovski u Rusiji, gdje je završio i prvi magisterij. U 2012. godini Augustin je došao u New York i upisao The Aaron Copland School of Music, Queens College, City Universty of New York, i tu završio svoj drugi magisterij.

Tijekom studija na Queens College-u surađivao je s mnogim kolegama pijanistima, nizom komornih ansamala i s Dr. Ninom Lelchuk, poznatom rusko-američkom pijanisticom (https://qcpages.qc.cuny.edu/music/faculty/nina-lelchuk).  Budući da je bio pobjednik na nacionalnim i šmeđunarodnim natjecanjima kao što su Zlatko Grgosević u Hrvatskoj i Moskovski Međunarodni festival slavenske muzike u Rusji, Augustin je bio pozvan na glazbene festivale poput Splitskog ljetnog festivala, Dubrovačkog ljetnog festivala, Koncerta u Eufrazijevoj Bazilici te Concerti Del Tempietto a Roma. Iza sebe ima niz koncerata, no prema mišljenju glazbenih kritičara njegova umjetnost tek će u sljedećim godinama doživjeti puni cvat. Želimo mu puno energije i uspjeha u daljem radu i karijeri!

 

 Srecko Mavrek

HIA News Correspondent

Večinom oblačno

16°C

Zagreb

Večinom oblačno

Vlaga: 74%

Vjetar: 22.53 km/h

  • 25 Lip 2018

    Večinom oblačno 17°C 13°C

  • 26 Lip 2018

    Djelomično oblačno 21°C 11°C

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.