Dubrovčani sa svojim prijateljima proslavili Festu svetog Vlaha u Americi

Ane Mljecka - Sv. Vlaho 2023

Festa sv. Vlaha je za Dubrovčane Festa nad Festama. Bez obzira gdje žive i u koji dio svijeta ih je život odnio, štuju i slave svog zaštitnika grada svetog Vlaha jer festa za njih znači slobodu i neovisnost, ljubav prema Dubrovnku i cijelom dubrovačkom kraju te svojoj domovini Hrvatskoj.
U New Yorku je Festu sv. Vlaha organizirao Club Dubrovnik Inc NY, a proslavljena je 28. siječnja u nadaleko poznatom restoranu Dubrovnik, čiji je vlasnik Lopuđanin Željko Tomić. Uz dubrovačke pjatance koje se mogu jedino naći jedino u restoranu Dubrovnik, goste su zabavljali poznati kantautori Srđan & Vukan. Uz himnu sv. Vlaha i Gundulićevu himnu slobode sa kojima se Festa sv. Vlaha tradicionalno otvara, pjevale su se i dubrovačke serenade, a plesalo se i pjevalo do kasnih sati. Na večeri je bilo i devet bivših Festanjula, koji su pozdravili nazočne i zahvalili se svima koji su došli uveličati ovogodišnju proslavu.


U Campbell-u (Silicijska dolina), koji se nalazi između San Francisca i Watsonvilla i gdje živi najviše Dubrovčana, također je održana Festa sv. Vlaha, a tradicija se nastavlja već od 1926. godine! Više od 300 uzvanika slavilo je uz tamburaše iz Varaždina koji su svoj repertoar prilagodili festi uz zvuke najboljih trubadurskih pjesama. Čula se i himna slobode, a gospar Mato Kusalo je poveo Linđo, a gospar Jakov Laptalo je oduševio s ljericom i dignuo u kolo i mlade i stare. U ugodnoj domaćoj atmosferi slavilo se do kasno u noć ! Francesko Kristovic i njegova obitelj su najzaslužniji za još jednu izvrsnu organizaciju feste.


Festa sv. Vlaha u San Pedru održana je u organizaciji Libertas Foundation 5. veljače u Hrvatskom Domu, gdje  je bilo oko stotinjak uzvanika  koji su došli proslaviti svog zaštitnika grada Dubrovnika. Na Festi je bila nazočna generalna konzulica RH u Los Angelesu Renee Pea i svećenik fra Ivan Gerovac. Služila se domaća hrana - zelena  menestra, šporki makaruli i rožata! Za ugodnu atmosferu pobrinula se  Petra Tulic, koja je uz himnu sv. Vlaha na reportoaru imala melodije dubrovačkog kraja .


U hrvatskoj župi sv. Jeronima u Chicagu održana je 12. Festa svetog Vlaha. Članovi Kluba Dubrovnik, ujedno organizatori događaja, tijekom misnog slavlja prinijeli su darove. Misu je predvodio župni vikar fra Gabrijel Škibola. Više od stotinu okupljenih uzvanika pozdravili su: Mara Romanović, predsjednica Kluba Dubrovnik i fra Antonio Musa, župnik. Skupu se obratio i fra Marko Puljić, kustos hrvatskih franjevaca u Sjevernoj Americi. Poseban gost večeri bio je fra Ivica Petanjak, biskup krčki, koji ovih dana boravi u posjeti hrvatskim franjevcima u Chicagu. Biskup se kratko obratio okupljenim vjernicima i blagoslovio večeru. Druženje je nastavljeno do kasno u noć. Prva Festa sv. Vlaha održana je u Chicagu 2012. godine.

Festa sv. Vlaha zatvorena je u New Yorku u nedjelju 5. veljače sa misom u čast sv. Vlahu u hrvatskoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda i Sv. Rafaela na Manhattanu. Poslije svečane mise i grličanja u Hrvatskom Centru održana je premijera dokumentarnog filma HRT-a ”Ane Mljećka”, koji promovira hrvatski tradicionalni način života na Jadranu  te kulturnu baštinu i prirodne ljepote otoka Mljeta. Uz Gundulićevu himnu slobode Ane Mljećka (Ane Strazicic Rodriguez) se zahvalila svima nazočnima i sv. Vlahu, “koji nas čuva i na kopnu i na moru i u Americi - ovoj našoj novoj domovini”.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.