Završna konferencija Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori

Završna konferencija Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori

U okviru Programa financirana su 22 znanstveno-istraživačka projekta koja su se provodila u suradnji znanstvenika na instituciji u Hrvatskoj i znanstvenika hrvatskog porijekla zaposlenog na instituciji u inozemstvu

U organizaciji Hrvatske zaklade za znanost danas je u dvorani Hrvatske matice iseljenika održana završna konferencija Programa suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori „Znanstvena suradnja”. U okviru Programa financirana su 22 znanstveno-istraživačka projekta koja su se provodila u suradnji znanstvenika na instituciji u Hrvatskoj i znanstvenika hrvatskog porijekla zaposlenog na instituciji u inozemstvu u razdoblju od 1. listopada 2019. do 31. svibnja 2023., i čiji rezultati su danas predstavljeni zainteresiranoj stručnoj javnosti.

U uvodnom govoru ravnatelj Mijo Marić pozdravio je nazočne i izrazio zadovoljstvo što je Hrvatska matica iseljenika domaćin Konferencije, kao institucija koja više od 70 godina kontinuirano radi na povezivanju i suradnji domovinske i iseljene Hrvatske, podsjećajući na suradnju i u ranijim prigodama. Marić je čestitao svima koji su doprinijeli provođenju ovog programa jer će kroz ovakve programske sadržaje učiniti ovaj svijet boljim i funkcionalnijim.

Nazočne je pozdravio i upravitelj Hrvatske zaklade za znanost prof. dr. sc. Ozren Polašek, ističući brojne prednosti umrežavanja i povezivanja znanstvenika u Hrvatskoj i njenom iseljeništvu.

Izneseni rezultati ovog programa bjelodano svjedoče o transferu znanja iz domovine u svijet, kao i obrnuto – iz svjetskih laboratorija u kojima stvaraju hrvatski stručnjaci u domovinske istraživačke centre izvrsnosti.

Program „Znanstvena suradnja” financiran je iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”

Podsjetimo, Hrvatska zaklada za znanost provela je natječaj za prijavu projektnih prijedloga na Program suradnje s hrvatskim znanstvenicima u dijaspori “Znanstvena suradnja” početkom godine 2019. Svrha je Programa prijenos znanja i privlačenje ulaganja u sustav znanosti Republike Hrvatske te posredno i u sustav gospodarstva kroz suradnju znanstvenika iz Republike Hrvatske i hrvatskih znanstvenika u dijaspori. Suradnja se ostvaruje na način da je znanstvenik iz Republike Hrvatske voditelj projekta, a znanstvenik iz dijaspore suvoditelj. Kako bi mogao biti suvoditelj, znanstvenik iz dijaspore treba imati hrvatsko državljanstvo ili dokaz o nacionalnosti te biti zaposlen na znanstvenoj organizaciji u inozemstvu.

Natječajem Programa „Znanstvena suradnja“ izvedena je znanstveno-istraživačka aktivnost u svim znanstvenim područjima u trajanju od pet godina, odnosno do sredine tekuće 2023. godine. Ovim aktivnostima osigurano je zapošljavanje dvaju mladih znanstvenika po provedenom projektu od kojih jedan doktorand, a ostali doktorandi ili poslijedoktorandi u ranoj fazi razvoja karijere. Zaposleni mladi znanstvenici su iz Republike Hrvatske ili inozemstva, a zapošljavaju se na matičnoj organizaciji provedbe projekta u Republici Hrvatskoj, uz mogućnost odlaska na kratkoročne mobilnosti (do šest mjeseci) na organizaciju suvoditelja projekta u inozemstvo.

Tekst: HMI; Foto: Snježana Radoš

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.