Potpisivanje sporazuma o suradnji Splita i Tacome

Potpisivanje sporazuma o suradnji Splita i Tacome

U američkom gradu Tacomi smještenom na sjevernom Pacifiku u saveznoj državi Washington živi hrvatska zajednica čiji su članovi najvećim dijelom porijeklom s otoka Hvara. Okupljaju se u hrvatskom društvu ‘’Slavonian Hall’ osnovanom 1901. godine. Grad je to veličine Splita, značajna teretna i ribarska luka odakle se kroz više od jednog stoljeća odlazi na lov na losose na Aljasku.

U ime Odbora za bratimljenje gradova, predsjednica Clare Petrich iz Tacome se obratila za pomoć Branki Bezić Filipović da pomogne oko povezivanja gradova. Gradonačelnik Splita Ivica Puljak je prihvatio tu ideju uz uvjet da se pokrenu neki projekti.

Branka Bezić Filipović i Clare Petrich su održale niz sastanaka u Tacomi i u Splitu najvećim dijelom vezanih za kulturu i obrazovanje. Tako je s Hrvatskim narodnim kazalištem iz Splita dogovorena suradnja s tamošnjom operom, a ove godine će 22. po redu Sister City Festival u Tacomi biti otvoren hrvatskim filmom ‘’Opera selecta’’ producentice i scenaristice Lane Pavić. Obavljeni su razgovori s ravnateljem Arheološkog muzeja u Splitu Antom Jurčevićem, a od gospođe Petrich smo primili poziv da se izložba ‘’Hrvati ujedinjeni kravatom’’ prikaže u biblioteci ‘’Suzzallo library’’ Sveučilišta Washington, koja nosi naziv po Henryju Zucalu iz okolice Dubrovnika.

Po pitanju obrazovanja postoje velike mogućnosti, od povezivanja osnovnih škola, preko srednjih i fakulteta. Već su obavljeni neki razgovori s Patricom Irwinom direktorom za međunarodnu suradnju srednjih škola Tacome, koji želi svoje učenike upoznati o mogućnostima studiranja u Splitu. Po pitanju fakulteta veliko zanimanje je pokazao splitski Pomorski fakultet. U Tacomi je, naime, nabavljen školski brod za treninge studenata, a Odbor za bratimljenje iz Tacome je pokazao volju povezati ih i s drugim gradovima prijateljima s pomorskom tradicijom u Meksiku i Norveškoj. Tacoma je zainteresirana za obnovljivu energiju čime se u Splitu bave na Odsjeku za strojarstvo sveučilišta u Splitu, gdje su spremni za suradnju. Uza sve to postoji zanimanje za hrvatskom gastronomijom u čemu će rado sudjelovati Visoko učilište Aspira.

Gospođa Petrich je došla u Split i donijela je pismo poziva na suradnju svoje gradonačelnice Victorie Woodards, na koje je svoj potpis stavio i splitski gradonačelnik. Donijela je i pismo splitskoj umjetnici Nives Čičin Šain kojim je pozvana da iduće godine održi izložbu i radionice u Seaport Museumu, a isto tako i pismo dr. Joela Bakera sa Sveučilišta Washington u Tacomi s pozivom na suradnju s akademskom zajednicom iz Splita.

Gradonačelnik Puljak je bio zadovoljan do sada pokrenutom suradnjom, ali očekuje da bude redovito izviješten o ostvarenim projektima.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.