U Filderstadtu u Njemačkoj 14. listopada, u organizaciji HKUD-a ”Ruža”, održao se tradicionalni 9. Susret čuvara hrvatske etno baštine

U Filderstadtu u Njemačkoj 14. listopada, u organizaciji HKUD-a ”Ruža”, održao se tradicionalni 9. Susret čuvara hrvatske etno baštine

U Filderstadtu u Njemačkoj 14. listopada, u organizaciji HKUD-a ”Ruža”, održao se tradicionalni 9. Susret čuvara hrvatske etno baštine.

Čak 14 folklornih skupina okupilo se i ove godine u kišnom Filderstadtu: HKD ”Velebit” iz Friedrichshafena, HKU-KKG Bremen, HKZ ”Croatia” iz Hamburga, FD HKM Hannover, FS ”Krešimir” iz Bad Cannstatta, FS Main Taunus/ Hochtaunus, KUD ”Klas” iz Ravensburga koji je nastupio zajedno s HKUD-om ”Fala” iz Schaffhausena iz Švicarske, zatim HKD ”Napredak” iz Hamburga, ”Dijaskorak” iz Offenbacha, FS ”Adria” iz Duisburga, FS ”Fra Filip Grabovac” iz Mainza, HKUD ”Croatia” iz Basela, HKUD ”Zlatni vez” iz Solothurna, te HKUD ”Kolovrat” iz Luzerna. Gotovo tristo plesača i svirača izvelo je vrlo zahtjevan i impresivan program koji je obuhvaćao plesove raznih dijelova Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ali i Mađarske: Posavine, Slavonije, Turopolja, Vojvodine, Murtera, Hercegovine, Mađarske Podravine, Like, Zagorja, Šibenskog zaleđa, te Bosanske Posavine.

Mnogobrojnu publiku iz svih dijelova Njemačke, ali i Austrije, Švicarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske kroz program je vodio fantastični Frano Ridjan, a program je pratila i stručna komisija u sastavu Katarine Horvatović, Vedrana Vidovića, Vjekoslava Martinića, Darija Grčića, te Lucije Starčević, rukovoditeljica odjela za kulturu ispred Hrvatske matice iseljenika. Na okruglom stolu komisija je s voditeljima skupina podijelila svoje dojmove, zapažanja te prijedloge za poboljšanje rada, a Lucija Starčević je također pozvala sve voditelje na Školu hrvatskog folklora, kako bi njihov rad postao još bolji.

Nakon okruglog stola, u ime HMI-ija priznanja za sudjelovanje svim skupinama podijelila je Lucija Starčević, a posebno priznanje za izvanredno očuvanje hrvatske baštine dobilo je i HKUD ”Ruža” koje i organizira ovaj veličanstveni festival. Dario Grčić, kao selektor ispred Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti Vukovarsko-srijemske županije pozvao je FS ”Adria” iz Duisburga te FS Main Taunus/ Hochtaunus na sudjelovanje na Vinkovačkim jesenima 2024. godine, a FD HKM iz Hannovera pozvani su da sudjeluju na Zeljarijadi u Vidovcu 2024. godine.

Nakon službenog dijela susreta započelo je druženje u glazbeni sastav Gazde, koji su već dobro poznati gosti ovog susreta. Dugo u noć trajala je glazba, smijeh i veselje folkloraša, koji se već godinama vraćaju ovom susretu, i kao sudionici i kao gosti, te zajedno rade na očuvanju identiteta, hrvatske tradicijske kulture i baštine, ali i na očuvanju međusobne suradnje i prijateljstava među društvima.

Tekst: Lucija Starčević; Foto: Fenix (Željko Cindrić)

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.