Posjetite atraktivni program na varaždinskom aerodromu - vrhunski zračni show Zoltana Veresa u subotu

Posjetite atraktivni program na varaždinskom aerodromu - vrhunski zračni show Zoltana Veresa u subotu

 

-Danas su uvjeti za letenje bili odlični, a ja sam dao sve od sebe da moja izvedba bude atraktivna publici na varaždinskom aerodromu. Letim već 30 godina i svaki put uživam u letenju. Vjerujem da je i publika uživala u mom nastupu - istaknuo je slavni akrobatski pilot Zoltan Veres, višestruki Guinnessov svjetski rekorder iz Mađarske, koji je prvog dana ovogodišnjeg aeromitinga i aeropicnica sa svojim zrakoplovom MXS nad varaždinskim aerodromom ostvario vrhunski desetminutni show.

Nastup ovog akrobatskog pilota bio je jedan u nizu dojmljivih nastupa na ovogodišnjem varaždinskom aeromitingu na kojem su gledatelji imali priliku vidjeti i školsko- borbeni zrakoplov Galeb G-2, sportski zrakoplov LIBRIS 180, školski zrakoplov L-29 Delfin te Pilatus PC-9 Slovenskog ratnog zrakoplovstva.

-Špancirfest koji je nadaleko poznat kao festival dobrih emocija, svake godine nudi sve raznolikiji program te svaki posjetitelj može pronaći nešto za sebe. Ove godine bogatiji je i za aeropiknik, tako da će posjetitelji osim u "kopnenim" sadržajima moći uživati i u zračnim akrobacijama, a sve zahvaljujući članovima, entuzijastima iz Aerokluba Varaždin. Vrhunski piloti počastili su sve zaljubljenike u zrakoplovstvo nizom letačkih akrobacija što je svakako vrijedno za vidjeti. Uvjeren sam kako će i ovaj zanimljiv program doprinijeti da i ovogodišnje izdanje Špancirfesta ima rekordnu posjećenost – rekao je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je organizatorima iz Aerokluba Varaždin čestitao na još jednoj odlično organiziranoj letačkoj priredbi.

Dugu i bogatu tradiciju u organizaciji aeropicnica i aeromitinga posebno je na otvorenju ove zrakoplovne priredbe u subotu, 19. kolovoza,  istaknuo i Miroslav Marković, zamjenik varaždinskog gradonačelnika.

-Varaždin je grad s dugom zrakoplovnom tradicijom, a ovaj Špancir aeromiting je dodana vrijednost samom Špancirfestu i svakako vrijedna promocija varaždinskog turizma. Program ovogodišnjeg aeromitinga je zanimljiv i atraktivan. Stvorili smo uvjete na varaždinskom aerodromu koji omogućuju i organizaciju ovakvog, vrhunskog letačkog programa, stoga vjerujem da ćemo na varaždinskom aerodromu organizirati još puno ovakvih letačkih programa - istaknuo je zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković, koji je na ovu letačku priredbu pozvao i izaslanstvo švicarskog grada Schaffhausena, na čelu s predsjednikom Sabora grada Schaffhausena Michaelom Mundtom.

Ovu letačku priredbu pohvalio je i brigadir Marinko Galović, zamjenik zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, pod čijim se visokim pokroviteljstvom održava ovogodišnji varaždinski aeromiting.

Atraktivni nastup na aeromitingu ponovo je imao pilot Edo Kovačić, koji je već šest puta nastupio u Varaždinu sa svojim Galebom G-2.

-Ovaj je avion proizveden u tvornici Soko u Mostaru, kao školski zrakoplov za obuku vojnih pilota. Galeb je zbog svojih performansi jako interesantan za letenje, ali je s obzirom na brzinu i snagu jako zahtjevan za pilotiranje, tako da pilot mora biti jako koncentriran za letenje i izvođenje akrobatskih figura u kojima je vjerujem, uživala varaždinska publika. Uvijek rado dolazim u Varaždin, ovo je prekrasan grad, ljudi su ovdje fenomenalni a ja nastojim na mitingu što bolje odraditi akrobatske figure i tako im zahvaliti na dolasku - rekao je nakon atraktivnog nastupa vlasnik ovoga restauriranog Galeba, koji leti s talijanskim pilotom Antoninom Vivonom, nekadašnjim članom akrobatske grupe Frecce Tricolori Talijanskog ratnog zrakoplovstva.

Publiku na varaždinskom aerodromu oduševila je i akrobatska točka Pilatusa PC-9 Slovenskog ratnog zrakoplovstva, a posebno zanimljiv bio je i helikopterski desant koji su izveli pripadnici letačke jedinice Antiterorističke jedinice Lučko.

Program ovogodišnjeg aeromitinga i aeropicnica bit će održan i u nedjelju, 20. kolovoza, prema istoj satnici kao i u subotu. Ovogodišnji varaždinski aeromiting održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića i pokroviteljstvom - Grada Varaždina, Varaždinske županije, Općine Trnovec Bartolovečki, Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a sponzori ove letačke priredbe su varaždinska tvrtka Cratis i Croatia osiguranje.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.