Varaždinske barokne večeri i promocija monografije "Općina Vinica - kaleidoskop povijesti i suvremenosti" u Vinici

Varaždinske barokne večeri i promocija monografije "Općina Vinica - kaleidoskop povijesti i suvremenosti" u Vinici

U subotu, 30. rujna u Vinici, u Crkvi sv. Marka Evanđelista, na koncertu u okviru 53. po redu Varaždinskih baroknih večeri nastupili su Gabriela Hrženjak, sopran, Krešimir Lazar, barokno violončelo i Krešimir Has, čembalo. Bio je to koncert kojeg se ne bi posramile ni velike koncertne pozornice, a sopranistica Gabrijela Hrženjak dokazala je da zaslužuje angažman i u glavnom programu ne samo Varaždinskih baroknih večeri već i svakog drugog sličnog festivala.

Prije koncerta održana je sveta misa, a potom i promocija monografije "Općina Vinica - kaleidoskop povijesti i suvremenosti", koju je na inicijativu pokojnog načelnika Marjana Kostanjevca pripremila i uredila naša glavna urednica Marija Barić. Na promociji su govorili načelnik Općine Vinica dr. sc. Branimir Štimec, Sanja Kopjar, ravnateljica JU "Priroda varaždinske županije" i autorica priloga o Arboretumu Opeka, urednica knjige Marija Barić te u ime nakladnika "Tonimir" iz Varaždinskih Toplica, Marija Martinez. Član uređivačkog odbora Ivan Bek, zavičajni pjesnik, pročitao je svoju pjesmu Vinički kamen, na viničkom dijalektu kajkavskog jezika, a koji je svojim stvaralaštvom na viničkom dijalektu potaknuo Viničanku Mihaelu Kukec da za svoj diplomski rad na Kroatistici FFZ izabere Vinički govor i istraži i zapiše to kao Mali rječnik viničkog govora, prvi takve vrste koji je i objavljen u monografiji.


Monografija je dijelom napisana uz znanstveni pristup i donosi zapise o povijesti s originalnim dokumentima i iz Državnog arhiva Varaždin i Gradskog muzeja u Varaždinu, ali i viničke legende i priče istraživača povijesti pok. Ivana Črepinka kao i suvremene teme koje je pomogla zapisati Snježana Kovačić. Predstavljena su i dvojica viničkih akademika - Josip Crnko i Marko Ciglar, a u prilozima su pretisak prvih novina Vinička kronika i Šumarski list u kojem se govori o pokopu najuspješnijega grofa Marka grofa Bombellesa, mlađeg (1858.-1912) sina Marka Bombellesa i Ferdinande r. Drašković, među ostalim i osnivača Hrvatskog šumarskog društva, koji je 10. srpnja 1912. sahranjen u grobnici obitelji Drašković-Bombelles u Zelendvoru.
U listu se navodi i priča o uzroku smrti - prehladi nakon vožnje automobilom u Austriju u Salzkammergut da se pokloni nj. visosti Franji Ferdinandu koje je u jednom pravcu trajala 10 sati i natrag, nakon jednodnevnog odmora. Mrtvo tijelo stavljeno je na odar u dvorcu Opeka Na sprovod mu je došao i zastupnik prijestolonasljednika i brojni hrvatski političari, uglednici i aristokrati te silan narod.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.