U Mariji Bistrici održano 31. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja

U Mariji Bistrici održano 31. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja

Tradicionalno hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja održano je u nedjelju 1. listopada u Mariji Bistrici. Uz brojne pripadnike Hrvatske vojske, policije i hrvatske branitelje na 31. hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja sudjelovao je ministar obrane Mario Banožić zajedno s izaslanikom predsjednika Vlade i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, potpredsjednikom Vlade i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem i načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem.

Zapovjednik 31. hodočašća bio je brigadni general Željko Ljubas, zapovjednik Zapovjedno-operativnog središta, a svečano misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan.

Ministar obrane Mario Banožić kazao je kako je vojno hodočašće u Mariju Bistricu dokaz naše snažne tradicije i s godinama je postalo dio našeg nacionalnog identiteta.

“Pripadnici Hrvatske vojske, policije, hrvatski branitelji, vatrogasci i brojni drugi okupljeni u Mariji Bistrici šalju snažnu poruku zajedništva, ali i poruku kako hrvatski narod nikada neće zaboraviti svoje temelje. I današnje vojno hodočašće garantira nam kako će ono uvijek imati svoju glavnu namjenu, a to je pobožnost, poniznost i molitva, ali i da ostaje mjesto gdje skupljamo snagu za sve izazove pred kojima se nađemo” poručio je ministar Banožić naglasivši kako je u obnašanju svih dužnosti i poslova, ostati čovjekom ona najvažnija i osnovna zadaća.

Monsinjor Jure Bogdan u propovijedi je podsjetio na prvo vojno hodočašće u Mariju Bistricu koje se odvijalo u jeku Domovinskog rata i tadašnje riječi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića koji je kazao: “Ovo hodočašće je čin vjere, pobožnosti i nade, molitve za mir. Danas molimo za ranjene, branitelje, sve prognane, sve zarobljene, nestale, za sve žalosne koji oplakuju mrtve i poginule”. … „Vi niste htjeli rat. Hrvatski narod nije želio rat, željeli ste samo svoju slobodu: mir. Ako ne osvajate tuđe, ako ne želite zarobiti druge, nego ste stavljeni u situaciju da branite narod, onda niste odgovorni za rat! …. Obrana i kad je moralna dužnost, ograničena je dostojanstvom čovjeka. Nikad se ne smije pretvoriti u osvetu i mržnju. … Narod koji ne mrzi, koji moli, ne može propasti”. Podsjetio je i kako je za prvo vojno hodočašće, čahura granate prigodno izrađena za stalak – svijećnjak, na koji je postavljena i upaljena zavjetna hodočasnička svijeća te je postavljen u bistričkom svetištu kao znak ponizne vjere i molitve upravljene Isusovoj i našoj Majci.

Od te ratne 1993. u kontinuitetu hodočastimo na prvu nedjelju mjeseca listopada Majci Božjoj sa svojim osobnim, obiteljskim, društvenim i drugim potrebama i nakanama, s pouzdanjem i molitvom za mir, kazao je vojni ordinarij.

U hodočašću su sudjelovali i predstavnici visokih državnih izaslanstava, izaslanik predsjednika RH i savjetnik predsjednika za obranu Ivica Olujić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Žarko Tušek, izaslanstvo Bosne i Hercegovine koje je predvodio zamjenik ministra obrane Slaven Galić, izaslanstva Ravnateljstva policije, civilne zaštite i vatrogasne zajednice, zapovjednici grana Hrvatske vojske te djelatnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH.

U Mariji Bistrici održano 31. hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja
Tradicionalno hodočašće Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja održano je u nedjelju 1. listopada 2023. godine u Mariji Bistrici Foto: MORH/ T. Brandt
×
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.