U Čakovcu su, pod motom „Ljubav djeci prije svega“ priredili bogat dječji tjedan

U Čakovcu su, pod motom „Ljubav djeci prije svega“ priredili bogat dječji tjedan

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja se obilježava od 1953. godine. Svojim programskim sadržajima i akcijama Dječji tjedan svake godine obuhvaća najviše djece i odraslih u gradovima i općinama gdje djeluju osnovna Društva „Naša djeca“ (DND). Uvijek se održava u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana.

Ovogodišnje obilježavanje Dječjeg tjedna traje od 2. listopada, Međunarodnog dana djeteta, pa do nedjelje 8. listopada, a provodi se uz ciljeve usmjeravanja pozornosti javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti djece, organizaciju posebnih aktivnosti za djecu u tim danima te poticanje stručnog rada odraslih s djecom.

U Čakovcu su, pod motom „Ljubav djeci prije svega“, u obilježavanje Dječjeg tjedna uključeni Dječje vijeće Grada Čakovca, dječji zbor Čakovečki mališani, dječji vrtići CvrčakCipelicaŽibekiDječja maštaPrugi i prijateljiLoptica, I., II. i III. osnovna škola Čakovec, OŠ Ivanovec, OŠ Kuršanec, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec, Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec, Gospodarska i Tehnička škola Čakovec te Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec.

U ponedjeljak 2. listopada u jutarnjim satima održana je sjednica Koordinacijskog odbora programa Grad Čakovec – prijatelj djece te sjednica Dječjeg vijeća Grada Čakovca. Koordinacijski odbor, radno tijelo nadležno za provedbu programa Grad Čakovec – prijatelj djece, održao je svoju Konstituirajuću sjednicu za razdoblje 2023. –  2027., na kojoj je za predsjednicu izabrana Gordana Šoltić Siladi, koja je ovu dužnost obnašala i u prethodnom mandatu. Dječje vijeće Grada Čakovca na svojoj je sjednici donijelo Plan i program rada za školsku godinu 2023./2024. Ciljevi rada Dječjeg vijeća su stjecanje građanske kompetencije putem sudjelovanja u različitim aktivnostima, programima i projektima, upoznavanje djece s pravima i obvezama te jačanje samopouzdanja i tolerancije. U skladu s donesenim programom dječji će vijećnici i forumaši sudjelovati u projektima kao što su Kreativne ručiceIgre zujaliceČitajmo svi, veliki i maliBajkaonicaI životinje su moji prijatelji i dr.

Zajednička aktivnost Dječjeg tjedna za vrtićku i školsku djecu je Krug mira, koji se svake godine održava ispred Centra za kulturu u Čakovcu, a dakako ni ova godina nije bila izuzetak.

Na početku službenog programa prisutne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Josip Varga, koji je djeci poželio da što više uživaju u brojnim ponuđenim programima, a odraslima da djeci osiguraju ostvarivanje njihovih prava. Djeci i odraslima su se zatim obratile Nola Grošević, dječja gradonačelnica, te Gordana Šoltić Siladi, predsjednica Društva Naša djeca Čakovec i Koordinacijskog odbora programa Grad Čakovec – prijatelj djece, podsjetivši odrasle na vrlo važno geslo: „Odrasli, slušajte nas jer mi vas trebamo“.

Ovogodišnji Krug mira svojim su nastupima obogatili dječji forum Centra za odgoj i obrazovanje točkom Dobre stvari su pred namaDario Biškup, učenik 3. razreda harmonike Umjetničke škole M. Magdalenić Čakovec točkom Uspavanka W. A. Mozarta, Leon Toth, učenik 6. razreda gitare točkom Biguine T. Tisseranda, dječji zbor Čakovečki mališani te folklorna skupina III.OŠ Čakovec.

Tema ovogodišnjeg Dječjeg tjedna je vještina. Europska komisija je 2023. godinu proglasila Europskom godinom vještina pa će i naglasak aktivnosti u Dječjem tjednu biti razvijanje vještina u području STEM-a (Science, Technology, Engineering i Mathematics). Ciljevi aktivnosti su učenje i razvijanje interesa za znanost, tehnologiju, informatiku, inženjerstvo te prirodne znanosti, i to kroz igru i zabavu.

Čakovečka će djeca, ovisno o dobi i mogućnostima (vrtić, škola), tijekom ovog tjedna sudjelovati u raznim aktivnostima usmjerenim na razvoj različitih vještina te na razvoj svijesti o cjeloživotnom učenju u projektima Igre zujaliceTradicijske igre našega krajaDan djedova i bakaDan za hrvatske tradicijske pjesme, Istraživačke aktivnosti na otvorenom, glumit će u predstavi Riba duginih boja te u Prstovnim i gestovnim igrama, Bajkaonici i sl.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.