Obrtnička komora Međimurske županije organizirala prvu #StrukoViziju

Obrtnička komora Međimurske županije organizirala prvu #StrukoViziju

U petak je u dvorani Graditeljske škole u Čakovcu održana prva „#StrukoVizija: sajam obrtničkih vještina“. Organizator manifestacije, Obrtnička komora Međimurske županije potrudila se na sajam dovesti šest međimurskih srednjih strukovnih škola te brojna privatna i javna poduzeća te ustanove.

Podršku ovom projektu svojim dolaskom dali su i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Murskog Središća Dražen Srpak, ravnatelj Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, predstavnici prijateljskih susjednih obrtničkih komora te naravno ravnatelji međimurskih osnovnih i srednjih škola.

Kako je u uvodnom obraćanju istaknuo predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Dražen Novak, ideja vodilja prilikom organizacije ove manifestacije bila im je na jednom mjestu povezati učenike završnog razreda osnovnih škola, učitelje, strukovne srednje škole, ali i poslodavce koji traže stručne i kvalitetne buduće radnike. Djeci na taj način olakšavaju izbor srednje škole te pronalaženje struke koja ih zanima, školama omogućuju da prezentiraju programe koji se u njima provode, a gospodarstvenicima povezivanje sa školstvom, ali i svojim budućim zaposlenicima. Međimurje, kao središte hrvatskog obrtništva i poduzetništva ima potencijala razviti se samo uz prezentiranje i približavanje strukovnih zanimanja mladima.

Ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, u čijim se prostorima manifestacija održava, naglasio je da u Međimurju imamo kvalitetnih škola, dobrih poslodavaca, ali i sve više strane radne snage. “To je šteta, jer imamo mogućnost kod kuće školovati našu djecu za zanimanja koja su tražena na tržištu rada te svoju budućnost ne trebaju tražiti u drugim zemljama. Manifestacija poput ove odličan je način prezentiranja učenicima za što se sve mogu obrazovati u svojoj sredini”, rekao je.

„S petnaest godina djeca i roditelji pred prvom su većom životnom dilemom, a to je koju školu izabrati za nastavak školovanja, koje zvanje i struku izabrati koja će odgovarati potrebama i željama djece, ali i koja će im danas sutra omogućiti brzo zapošljavanje i pristojna primanja. Sajmovizija je pravo mjesto na kojem se mogu dobiti sve potrebne informacije vezane uz školske programe, ali i o mogućnostima zapošljavanja”, rekla je, otvarajući manifestaciju čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini.

“Ovakva suradnja koju je inicirala međimurska obrtnička komora koja predstavlja poslodavce, a kojoj su se pridružile škole, najbolji je način zainteresiranima pokazati što se sve u našim školama nudi. Toga nema malo te zahvaljujući stalnom praćenju tehnoloških promjena i uvađanju novosti u obrazovni proces, znanje s kojim naši učenici napuštaju škole, kvalitetno je i konkurentno”, naglasila je gradonačelnica te čestitala organizatoru na odlično realiziranoj ideji.

Poseban gost bio je i hrvatski kuharski celebrity Tomislav Špiček,  koji je zajedno s učenicima Srednje škole Prelog spremao brojne delicije, promovirajući tako svoje zanimanje. U obližnjoj Tehničkoj školi, predavanje na temu „Umjetna inteligencija – prijetnja ili prilika u strukovnom obrazovanju“ održao je prof. dr. Boris Jokić.

Potporu ovom projektu dali su i Grad Čakovec te Međimurska županija, koji su organizirali dolazak učenika osnovnih škola iz cijele županije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.