Varaždinska županija - obilježavanje Dana planeta Zemlje uz izložbu najboljih radova na likovnom natječaju „Moj doživljaj špilje Vindije“

Varaždinska županija - obilježavanje Dana planeta Zemlje uz izložbu najboljih radova na likovnom natječaju „Moj doživljaj špilje Vindije“

 

Na Dan planeta Zemlje, a povodom obilježavanja 60. obljetnice proglašenja Špilje Vindije zaštićenim paleontološkim spomenikom prirode, u Županijskoj palači u Varaždinu dodijeljene su nagrade, posebne pohvale i zahvalnice najuspješnijima na likovnom natječaju za djecu predškolske dobi i učenike osnovnih škola „Moj doživljaj špilje Vindije“. U ulaznom holu palače na Franjevačkom trgu otvorena je izložba na kojoj svi zainteresirani do petka, 26. veljače, mogu razgledati najuspješnije dječje radove.
 Likovni natječaj organizirala je Javna ustanova Priroda Varaždinske županije u suradnji s Varaždinskom županijom. Na natječaj su pristigla čak 103 kreativna i maštovita rada iz 15 dječjih vrtića i 11 osnovnih škola. Autorima prva tri nagrađena rada i njihovim mentorima uručene su vrijedne nagrade, prigodni poklon-bonovi za kupnju likovnog pribora i sličnih potrepština, a posebne pohvale i poklon-bonovi uručene su i autorima posebno pohvaljenih radova, kao i njihovim mentorima.
U kategoriji predškolskog uzrasta najboljim je proglašen rad Lare Šestak iz vrtića Dječji svijet iz Varaždina, čija je mentorica Nataša Gotal, dok je u kategoriji prvog do četvrtog razreda osnovne škole prvo mjesto osvojio Vito Dukarić, učenik 2. razreda OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća, čija je mentorica Zdenka Godinić. 

U kategoriji viših razreda osnovne škole prvo mjesto podijelili su Krešimir Šmintić, učenik 7. razreda OŠ Izidora Poljaka Višnjica, i Ena Mališa, učenica 7. razreda OŠ Tužno.

- Za rad me je motivirao život neandertalaca, kako su se borili za opstanak za život i protiv svih čudovišta i životinja. Prikazao sam jednog čovjeka kako je bio ranjen u borbi s medvjedom, kao i tatu i kćer kako se griju uz vatru. Iznenadilo me je što sam osvojio prvo mjesto, jer sam mislio kako jako puno učenika isto ima lijepe radove, pa sam očekivao da ću biti treći ili četvrti – rekao je Krešimir Šmintić.

Njegova i Enina mentorica je Jadranka Kučar, a upravo je ona proglašena najboljom mentoricom likovnog natječaja budući da je, uz dva prva mjesta, još četvero njezinih učenika primilo posebne pohvale, pa joj je uručena i posebna nagrada.

Zadovoljstvo nasmiješenim dječjim licima i odličnim likovnim radovima nisu krili župan Anđelko Stričak i ravnateljica Javne ustanova Priroda Varaždinske županije Sanja Kopjar, koji su uručili nagrade, pohvale i zahvalnice.

- Djecu u vrtićima i osnovnim školama željeli smo potaknuti da promišljaju o špilji Vindiji i njezinoj vrijednosti i značaju, a s obzirom na veliki broj radova, čini mi se da smo u tome uspjeli. Važno je da djeca budu svjesna značaja prirodne i kulturne baštine koja se nalazi u njihovom zavičaju. Danas je Dan planeta Zemlje, koji je prava prilika da se prisjetimo čudesnih djela koja je priroda stvarala kroz dugu geološku povijest Zemlje, pa tako i naše špilje Vindije – rekla je Sanja Kopjar.

Špilja Vindija je zasigurno jedan od najznačajnih lokaliteta u svijetu kad su u pitanju znanstvena istraživanja ljudskog DNK, napomenuo je župan Stričak.

- Upravo je to jedan od razloga zbog kojeg smo u ovoj godini, u kojoj obilježavamo 60. obljetnicu proglašenja špilje Vindije zaštićenim paleontološkim spomenikom prirode, organizirali ovaj likovni natječaj za naše najmlađe. Posebno je važno da naši mladi budu upoznati s prirodnom i kulturnom baštinom svoga zavičaja. Do kraja godine nastavljamo s nizom programa i aktivnosti u čast špilje Vindije, a u planu je i izdavanje monografije. Vjerujem da vam je poznato i to da bi špilja Vindija trebala biti unutar parka prirode Ivanščica, Strahinjčica, Maceljska i Ravna Gora, koji će se najvjerojatnije zvati „Zagorske gore“ – otkrio je župan Anđelko Stričak.

Dodajmo da su najbolje likovne radove odabrale članice Stručnog povjerenstva u sastavu: članica Kulturnog vijeća Varaždinske županije Klara Macolić Kuparić, mentorica u Centru izvrsnosti za likovni umjetnost Mateja Rusak, savjetnica za kulturu Varaždinske županije Sandra Malenica i  stručna savjetnica u Javnoj ustanovi Priroda Varaždinske županije Alenka Car. 

Cijela fotogalerija s događaja dostupna je na mrežnim stranicama Varaždinske županije na linku: https://tinyurl.com/mryp5rr7

REZULTATI LIKOVNOG NATJEČAJA „MOJ DOŽIVLJAJ ŠPILJE VINDIJE“

NAGRADE

  • PREDŠKOLSKI UZRAST

1. Lara Šestak, Dječji vrtić Dječji svijet, mentorica Nataša Gotal

2. Dora Vokal, Dječji vrtić Malo drvo, mentorica Kristina Hudoletnjak 

3. Marko Mrazović, Dječji vrtić Panda, mentorica Ivana Sardelić

  • 1. DO 4. RAZRED OŠ

1. Vito Dukarić, 2. razred, OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća, mentorica Zdenka Godinić 

2. Nikol Potisk, 4. razred, OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća, mentorica Ana Marija Čovran

3. Dora Šmintić, 3. razreda PŠ Julijane Erdӧdy Drašković Cvetlin, mentorica Ljubica Pokupčić

  • 5. DO 8. RAZRED OŠ

1. mjesto dijele:

Ena Mališa, 7. razred OŠ Tužno, mentorica Jadranka Kučar 
Krešimir Šmintić, 7. razred OŠ Izidora Poljaka Višnjica, mentorica Jadranka Kučar

2. Sara Mikulić, 7. razreda 6. OŠ Varaždin, mentorica Maja Šarec Dvorski

3. Vanessa Vinceković, 7. razreda OŠ Andrije Kačića Miošića Donja Voća, mentorica Vesna Bugarinović


POSEBNE POHVALE

  • Tena Letina i mentorica Nataša Gotal iz DV „Dječji svijet“ iz Varaždina
  • Franka Kušter i mentorica Kristina Hudoletnjak iz DV „Malo drvo“ iz Varaždina
  • Nina Bešenić i mentorica Lana Mucko iz DV „Bajka“ iz Varaždina
  • Tila Sanjković i mentorica Marta Hrman također iz DV „Bajka“ iz Varaždina
  • Franka Gašparić i mentorica Nikolina Martinčević iz DV „Zeko“ iz Cestice
  • Fran Tropša i mentorica Sanja Trtinjak iz DV „Gumbek“ iz Beletinca
  • Roko Sraga i mentorica Ana Novak iz DV „Čira-čara“ iz Varaždina
  • Alina Maček i mentorica Ankica Belcar iz OŠ Andrije Kačića Miošića iz Donje Voće
  • Nika Maltarić i mentorica Ljubica Pokupčić iz PŠ Julijane Erdӧdy Drašković iz Cvetlina
  • Niko Soldatek i Mia Vitez Magdić te mentorica Lidija Novosel iz OŠ Kneginec Gornji
  • Vita Vrbanec i mentorica Martina Gregur Županić iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca
  • Gabrijela Puček i Matej Kovačević iz OŠ Tužno te mentorica Jadranka Kučar 
  • Marko Maltarić i Maximilian Babić iz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice te mentorica Jadranka Kučar 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.