Na požarištu i u Antunovcu povećana koncentracija lebdećih čestica

POŽAR

Veliki požar u Osijeku u kojem gori plastični otpad pod kontrolom je, ali još nije potpuno ugašen. Otrovni dim i dalje se širi, no mnogo manje nego jučer. U tvornici Drava International brojni su vatrogasni timovi iz cijele Slavonije. 

Toksikolog o požaru: Potrebno što prije saznati kakva je sve plastika bila tamo

14:47

Toksikolog Zdravko Lovrić rekao je kako je za informacije o štetnosti požara u osječkoj tvrtki "Drava international" potrebno što prije saznati koje su vrste plastike bile na odlagalištu te naveo kako bi se ljudi što manje trebali zadržavati na otvorenom i da koriste zaštitne maske.

- Dok god tog dima ima u zraku, preporuka je da se zadržavaju na otvorenom što je manje moguće i da koriste zaštitne maske koje smo koristili i dok je bio covid - FFP2 koja služi za zaštitu od čestica, a u nedostatku toga može se koristiti i ona medicinska pa čak i platnena maska ako nemamo ništa drugo, rekao je toksikolog Lovrić u razgovoru za Hinu. 

Zrak u Vukovaru je dobre kvalitete

13:42

Nakon provjere sa Zavodom za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije, a vodeći se i podacima koje pokazuju podaci mjerne stanice za kvalitetu zraka koja je postavljena u Borovu naselju, zrak u Vukovaru je dobre kvalitete, stoga, iako svjesni zabrinutosti građana, mjesta za zabrinutost nema.

- Sa stručnim službama ćemo nastaviti pratiti situaciju sa zrakom i vodom na našem području te ukoliko dođe do kakvih promjena, javnost će biti pravovremeno obaviještena. Građanima poručujemo kako razloga za posebne mjere opreza i brigu nema, no pozivamo ih da u svakom slučaju prate upute namijenjene ovakvim situacijama i ponašaju se sukladno njima, priopćili su iz Grada Vukovara.

Počelo je zatrpavanje požarišta zemljom

12:05

Počelo je zatrpavanje požarišta zemljom kako bi se smanjilo izdimljavanje.

Tijekom dana trebale bi stići još dvije mjerne stanice iz Rijeke te će se nastaviti pratiti stanje kakvoće zraka.

Na požarištu i u Antunovcu u zraku utvrđena pristunost stirena i etilbenzena

11:30

Nakon velikog požara plastike u osječkoj tvrtki Drava international, mjerenja kvalitete zraka pokazala su povećanu koncentraciju lebdećih čestica i prisutnost stirena i etilbenzena na požarištu i u Antunovcu, dok su drugdje nalazi bili uredni, izvijestila je Civilna zaštita.

Iz Stožera Civilne zaštite u četvrtak su priopćili kako sinoć provedeno mjerenje u Osijeku nije utvrdilo onečišćujuće tvari. Ista situacija bila je u Brijestu, a na samom požarištu i i Antunovcu je očekivano utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica te prisutnost toksičnih tvari stirena i etilbenzena.


Mjerenja u Ernestinovu, Tenji i Ivanovcu su urednih nalaza. Uzevši u obzir širenje dima, mjerenja se nastavljaju i danas, a tijekom popodnevnih sati stižu i dvije mobilne mjerne stanice iz Rijeke, napominju u Stožeru.

Voda iz osječkog vodoopskrbnog sustava zdravstveno ispravna

11:17

Iz osječke Gradske uprave izvijestili su da je voda iz gradskog vodoopskrbnog sustava zdravstveno ispravna i građani nemaju razloga za zabrinutost u pogledu ispravnosti pitke vode.

U priopćenju za javnost ističe se da osječki Vodovod, kao izvor vodoopskrbe za oko 130 tisuća korisnika, koristi podzemnu vodu s crpilišta Vinogradi koje se nalazi zapadno od grada Osijeka.

- Vodonosni slojevi su jako dobro zaštićeni od vanjskih utjecaja, a podzemna voda iz zdenaca dubokih od 120 do 150 m zatvorenim sustavom cjevovoda doprema se u Pogon za preradu vode i dalje prema potrošačima. Cijeli vodoopskrbni sustav je zatvoren i stoga nema razloga za zabrinutost glede zagađenja vode za ljudsku potrošnju, napominju u Gradskoj upravi.

Dodaju da je ispuštanje otpadnih voda iz internog sustava tvrtke Drava International u sustav javne odvodnje privremeno onemogućeno čime je "spriječeno zagađenje vodotoka Drave nizvodno od Osijeka, a isti interni sustav se kontinuirano kontrolira".

- Još jednom naglašavamo kako vodoopskrbni i odvodni sustav osječkog vodovoda nije ugrožen događanjima u Brijestu što potvrđuju i redovne kontrole koje svakodnevno provodimo, ističu u osječkoj Gradskoj upravi.

- One, dodaju, jasno pokazuju kako su svi parametri kvalitete vode u propisanim graničnim vrijednostima zbog čega možemo potvrditi kako našim korisnicima isporučujemo zdravstveno ispravnu pitku vodu te kako naši korisnici nemaju razloga za zabrinutost u pogledu funkcioniranja sustava vodoopskrbe i odvodnje.

Beroš: Neznatno onečišćenje zraka česticama na nekoliko punktova

10:55

Stanje u Osijeku nadgleda i Ministarstvo zdravstva. Ministar Vili Beroš izjavio je da su na teren upućene dodatne postaje za mjerenje kvalitete zraka.

- Jutros sam dobio izvješće o neznatnom onečišćenju određenim kemijskim tvarima i česticama na nekoliko različitih punktova. Inzistirat ćemo, bez obzira što škole privremeno ne rade, da se isto izmjeri u blizini škola. Rezultati nisu tako loši. međutim treba situaciju gledati iz trena u tren, sve vam ovisi o smjeru vjetrova kuda taj oblak odlazi, rekao je Beroš.

Anušić: Problem je intenzivno izdimljavanje

09:04

Više ne prijeti širenje požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International", a od Vlade će se zatražiti da zbog ovog događaja proglasi stanje ekološke katastrofe, rekli su u četvrtak čelnici Županijske i osječke Gradske uprave Anušić i Radić nakon obilaska požarišta.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić izjavio je novinarima kako je požar i pod nadzorom, više ne prijeti širenje požara, niti ima toliko puno otvorene vatre.

Ističe kako je sada problem izdimljavanje, koje je intenzivno, i koje se sada nalazi pri tlu, a širi se ovisno o smjeru kretanja vjetra.

- To je u ovom trenutku najveći problem, pratimo meteorološke prognoze i kretanje vjetra, jer će izdimljavanje trajati još dva ili tri dana. Vatrogasci će danas krenuti sa zatrpavanjem požarišta, kako bi se spriječilo daljnje izdimljavanje", pojasnio je Anušić.

Izvijestio je kako će zajedno s osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem danas Vladi uputiti dopis, u kojem će zatražiti proglašenje ekološke katastrofe, zbog posljedica ovoga požara na području Županije.

- Očekujemo izvješće o šteti od požara i dima, i mislim da se treba proglasiti ekološka katastrofa, za što ćemo danas Vladi uputiti zahtjev. Moramo vidjeti sve razmjere ove katastrofe, prvenstveno zbog dima, koji više od 24 sata izlazi iz požarišta, i koji je zagadio ne samo zrak, nego tlo", dodao je župan Anušić.

Napominje kako je još prerano govoriti o uzrocima požara, ali nada da će doći forenzičari iz Centra za forenzička ispitivanja i vještačenje "Ivan Vučetić", koji bi trebali utvrditi uzroke požara te što je pridonijelo da ovaj požar bude toliko snažan i nekontroliran, što je rezultiralo ozljeđivanjem tri vatrogasca.

Kvaliteta zraka u Osijeku i dalje zadovoljavajuća, no pratit se smjer kretanja vjetra


Na upit novinara o kvaliteti zraka Anušić ističe kako je utvrđivanje kvalitete zraka započelo u srijedu navečer, da je na nekim mjestima kvaliteta zraka dobra, na drugim lokacijama nije.

Problem je u vjetru, jer se s promjenama vjetra, mijenja i kvaliteta zraka, pa svakako treba izbjegavati kontakt s dimom. Grad Osijek i sjeverni dio Županije su sigurni od ovoga dima, dok je južni dio Županije ugrožen, smatra Anušić.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić izvijestio je kako je, prema podatcima Državnog hidrometeorološkom zavoda kvaliteta zraka u Osijeku i dalje zadovoljavajuća. Pratit ćemo smjer kretanja vjetra, ako se okrene prema gradu, onda ćemo donositi određene mjere. Za sada sve škole rade, osim Osnovne škole "Tenja".

Policija osigurava požarište, kada stvore sigurnosti uvjeti počinje očevid


Zapovjednik osječke Javne vatrogasne postrojbe Goran Ivković rekao je kako je noć protekla mirno, a da su vatrogasci, uz aktivnosti dogašivanja požara, dežurali kako se požar ne bi proširio na preostalu parcelu unutar tvrtke.

S obzirom da na južnom dijelu požarišta imamu gustu vegetaciju, danas ćemo provoditi aktivnosti kako bismo spriječili moguće proširivanje požara, nakon čega ćemo vodom natapati naslage plastike, a mehanizacija će ih nastojati zatrpati zemljom , kako bi se smanjila količina dima, rekao je Ivković.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece kazao je kako policija osigurava mjesto događaja, a kada se stvori sigurnosti uvjeti, u suradnji s vještacima, počet će s očevidom.

Naglasio je da se u međuvremenu utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do ovoga velikog požara.

Pulmolog Srića: Građani bi zbog požara trebali nositi zaštitne maske

08:56

Pulmolog Saša Srića je u emisiji "U mreži Prvog" rekao kako se u Osijeku, zbog vjetra koji puše, nije pokazala koncentracija čestica koje bi imale štetnu posljedicu za zdravlje.

- Treba se naglasiti da svejedno građani trebaju biti na oprezu.

Srića dodaje kako je prisutno puno toksičnih plinova. To su lebdeće čestice koje imaju svoju toksičnost i koje mogu utjecati na respiratorne sustave.

Apelira da se građani što više zadržavaju u svojim domovima, te da se posebno pripaze kronični pacijenti.

- Građani bi trebali koristiti EFP2 maske koje imaju zaštitni filter, no ako nemamo te maske, dobre su i obične da spriječe ulazak bar onih krupnijih čestica, ukazao je.

HVZ: Požar u Osijeku pod nadzorom gasitelja

08:43

Požar na prostoru tvrtke za preradu i skladištenje plastike „Drava Internacional“ na u Osijeku za koji je JVP Grada Osijeka zaprimila dojavu 4. listopada u 00:41 sati pod nadzorom je gasitelja.

Tijekom dana vatrogasci su aktivno radili na gašenju velike količine plastike na otvorenom prostoru prilikom čega su tri vatrogasca ozlijeđena, od kojih je jedan zadobio teže ozljede. Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova.

Na intervenciji gašenja požara ukupno je bilo angažirano oko 200 vatrogasaca sa 100 vozila iz 44 vatrogasne postrojbe. – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Zoran Pakšec te dodao da je požar pod nadzorom gasitelja.

Zbog situacije na terenu, glavni vatrogasni zapovjednik donio je zapovijed o provedbi izvanredne dislokacije vatrogasnih snaga iz Vukovarsko-srijemske županije (JVP Vinkovci i JVP Vukovar) s pet vatrogasaca i dva vatrogasna vozila.

Gašenje požara je u tijeku, a radi se na hlađenju i zatrpavanju požarišta.

Teško ozlijeđeni vatrogasac danas će biti prebačen u Zagreb

07:57

Na požarištu u Osijeku noćas je dežuralo 20 vatrogasaca s 10 vatrogasnih vozila. Vatrogasci su gasili rubna područja požara balirane plastike u osječkoj tvrtki 'Drava International' i natapali vodom površine s plastikom, a dosta toga još gori.

- Stanje je pod kontrolom, požar je ostao u onim granicama sektora koje smo mi jučer odredili, rekao je za program HTV Zoran Pakšec, glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko baranjske županije.

- Ovo što se sada još vidi, to je izgaranje posljednjih ostataka plastike. Danas ćemo to sanirati da nema više izdimljavanja, dodao je.

Vatrogasci su u ovih 30 sati učinilo čudo. Plastika je tekla poput lave.

- I mi se učimo na ovom požaru. Sve strategije koje smo naučili, ovdje smo morali primijeniti neke druge. Ova topljena plastika je ugrožavala gume kamiona. Osim samog plamena i temperature na koje smo morali paziti da ne bi ugrozili ljude, tako smo morali paziti na tu tekuću plastiku koja nas je palila ispod, a nismo ni znali. Upravo je to bio razlog zašto je jedan od kolega nastradao, rekao je Pakšec.

Teško ozlijeđeni vatrogasac danas bi trebao biti prebačen na daljnje liječenje u Zagreb.

- Kada smo jučer došao na požarište, sebi i kolegama sam rekao da ćemo ovdje biti pet dana. Vatrogasci su učinili čudo. Pokušat ćemo skratiti taj rok od pet dana, tako da smanjimo intenzitet izdimljavanja, bit će ga još koji dan, rekao je Pakšec.

Vulin: Požar pod kontrolom, ali nije još ugašen

07:41

Dragan Vulin, zamjenik osječkog gradonačelnika i načelnik stožera Civilne zaštite, rekao je u emisiji "U mreži Prvog" da je stanje značajno bolje nego jučer, ima manje vatre, a samim time i dima.

- Dosta plastične mase je izgorjelo. Postoji izdimljavanje, ali manjeg intenziteta. 

Dodaje kako su na preporuku zapovjednika JVP-a Gorana Ivkovića pozvane su građevinske tvrtke, te su angažirana gradska komunalna poduzeća Vodovod i UNICOM, koji će krenuti sa zatrpavanjem požarom obuhvaćenog područja.

-  Vjerujem da će tijekom dana požar biti u potpunosti ugašen. Vjerojatno će kroz nekoliko narednih dana biti izdimljavanja, rekao je.

Vulin je istaknuo kako je požar trenutno lokaliziran i potpuno pod kontrolom, ali da nije potpuno ugašen.

Što se tiče kvalitete zraka i vode, Vulin je rekao kako jučerašnji podaci govore da u Osijeku nema povećanja vrijednosti niti jedne vrste čestica. 

- Mjerenja pokazuju da nema povećanih koncentracija čestica, što možda na prvu djeluje čudno, ali cijelo vrijeme puhao je relativno snažan vjetar prema jugu, i sav dim i čestice nosio južnodod Osijeka, prema naseljima Antunovac, Ernestinovo itd. Sam Grad Osijek nije bio ugrožen, rekao je Vulin i podsjetio građane da oprez te da ne borave na otvorenom.

Glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Osječko baranjske županije Zoran Pakšec rekao je kako će se pokušati mehanizacijom zatvoriti otvoreni plamen koji još gori.

- Noćas je na požarištu bilo 20 vatrogasaca. Sada ćemo na stožernom sastanku podići snage koje su bile u pripremi. Nadam se da ćemo danas zadati udarac preostalom požaru, naglasio je.

Što se tiče zdravstvenog stanja ozlijeđenih vatrogasaca, Pakšec je rekao kako su dvojica imala lakše tjelesne ozljede i oni su nakon trijaže pušteni svojim kućama.

- Treći kolega je još uvijek u bolnici i informacije o njemu će biti kroz pola sata, rekao je.

Vatrogasci i dalje na požarištu

07:15

Vatrogasci su i dalje na terenu te gase vatru na velikom požarištu osječke tvrtke "Drava International" u gradskom naselju Brijestu.

- Natapali smo sada s vodom i smanjili intenzitet gorenja, ali to su velike naslage i naravno da mi ne možemo sredstvom za gašenje prodrijeti u dubinu požara tako da će to izdimljavanje trajati danima, rekao je vatrogasac Goran Ivković.

Dobra je vijest da su mjerenja kakvoće zraka, koja je tijekom noći provela pokretna ekipa zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar", pokazala da zrak u Osijeku i na Brijestu - nije onečišćen.

- Opasnost neće proći danas, sutra ili prekosutra. Ostaju lebdeće čestice koje će s vremenom pasti u daljini od požarišta ovisno o snazi vjetra, one će kontaminirati vrtove, okućnice. Preporučam da ono što je ostalo na stablima i vrtovima da ne konzumiraju, ako moraju - onda da dobro operu. Najveće količine čestica su otišle u atmosferu, ali treba biti discipliniran, upozorio je dr. Nikola Kraljik,  voditelj Službe za epidemiologiju OBŽ-a.

U Antunovcu je zrak onečišćen

07:00

Iz Općine Antunovac objavili su sinoć kako prvi rezultati pokazuju onečišćenje zraka.

- Što je vidljivo i bez uređaja, s obzirom na to da je došlo i do nepovoljnog vremena, smog i maglica su se trenutno spustili na područje općine Antunovac te očekujemo od Stožera civilne zaštite OBŽ preporuku koja će biti objavljena, objavljeno je na Facebook stranici Općine.

Mole sve građane da se pridržavaju izdanih uputa te da se nepotrebno ne izlažu na otvorenom prostoru

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/pozar-u-osijeku-11071844

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.