Predsjednik Milanović odao počast Josipu Joviću, prvom hrvatskom branitelju poginulom u Domovinskom ratu

Predsjednik Milanović odao počast Josipu Joviću, prvom hrvatskom branitelju poginulom u Domovinskom ratu

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću ispred spomen obilježja Josipu Joviću na Plitvicama povodom 33. godišnjice akcije „Plitvice“ i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prvog hrvatskog branitelja poginulog u Domovinskom ratu. Josip Jović poginuo je na Uskrs, 31. ožujka 1991. godine.

Uz Predsjednika Republike bili su i odali počast Josipu Joviću i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske general-pukovnik Tihomir Kundid, brigadni general Ivan Raos, brigadni general Valentin Skroza, savjetnici Predsjednika Republike Marijan Mareković i Ivica Olujić te brigadni general Ivica Kranjčević. Isto tako, uz Predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Republike Hrvatske bili su sudionici akcije “Plitvice” i to zapovjednik ATJ Lučko u toj akciji Slavko Butorac, tadašnji pomoćnik ministra unutarnjih poslova i rukovoditelj akcije Marko Lukić i Ljubo Ćesić Rojs.

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1 koja je spajala sjever i jug zemlje. Snage Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske krenule su tog dana u ranim jutarnjim satima glavnom prometnicom prema hotelu Jezero gdje su njihova vozila iz zasjede napali pobunjeni Srbi. Pritom je poginuo 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a Republike Hrvatske Rakitje, a devet je policajaca ranjeno. Sukob je trajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni na povlačenje.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.