Sutra u 17 sati počinje 26. Maraton lađa na Neretvi na ruti Metković – Opuzen – Ploče.

Sutra u 17 sati počinje 26. Maraton lađa na Neretvi na ruti Metković – Opuzen – Ploče.

Sutra u 17 sati počinje 26. Maraton lađa na Neretvi na ruti Metković – Opuzen – Ploče.

Na konferenciji za medije Udruge lađara Neretve predstavljen je program ovogodišnjeg Maratona lađa koji započinje u subotu, 12. kolovoza u 17 sati. Neretvom će 26. godinu zaredom zaveslati više od 500 lađara i lađarica. ''Tjedan lađe na Neretvi'' obuhvaća sve aktivnosti do subotnje glavne utrke, uključujući i utrku za startne pozicije te Maraton lađarica.

Svake godine program se dodatno obogaćuje i kulturnim događanjima, pa će ove godine u Neretvi biti predstavljena Vukovarsko srijemska županija.- Spajamo ljude, spajamo područja. Činimo jedan veliki iskorak ne samo za spajanje ljudi već i za spajanje gospodarstva i to je ono što će biti naša tradicija svih idućih godina - za HTV rekao je Ante Šprlje, Udruga lađara Neretve. - Cijela ova manifestacija zasniva se na što većem broju lađara i lađarica koji sudjeluju i veslaju te samim time to daje nekakvu čar toga natjecanja - istaknuo je Luka Oršulić, Udruga lađara Neretve.

O Povijesti  maratona i Udruge lađara.

Na inicijativu Milojka Glasovića iz Opuzena održana su prva dva maratona lađa 1998.godine i 1999.godine, a potom slijedilo i osnivanje krovne udruge lađara koja bi objedinila sve neretvanske i vanneretvanske lađarske udruge i promovirala očuvanje neretvanske lađe kroz organizaciju natjecanja Maratona lađa. Udruga lađara Neretve osnovana je u travnju 2000.godine u Pločama. Temeljem zakona, djeluje kao udruga građana te je upisana u registar Udruga. Udruga je organizirana kao nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija.

Cilj osnivanja Udruge je očuvanje tradicije neretvanske lađe, promidžba športskih i kulturnih aktivnosti, turizma Neretve, kao i zaštita i očuvanje prirodnog okoliša. Svi članovi Udruge lađara su volonteri i dragovoljno pomažu u radu Udruge. Udruga lađara Neretve sastoji se od temeljnih ladarskih udruga. Redovnim članom postaje svaka udruga ili ekipa koja nastupi na Maratonu lađa na Neretvi i smatra se članom sve dok drugu godinu zaredom ne nastupi na Maratonu lađa na Neretvi. Redovnim članom Udruge može postati i svaki hrvatski građanin i drugi građani ako su zainteresirani za rad u Udruzi i prihvaćaju odredbe Statuta, a Upravni odbor prihvati njihovo članstvo. Skupština Udruge je najviše tijelo upravljanja koju čine po jedan redovni član temeljnih udruga kojeg delegira svaka temeljna udruga (članica Udruge).

Prvi predsjednik Udruge bio je Pavo Jerković, potom Neno Kovačević, a zatim Marko Marušić do 27. travnja 2015.godine. Na Skupštini 24. svibnja 2015. godine za Predsjednika ULN izabran je Dalibor Obradović koji je bio na toj dužnosti do početka 2020.g. Na Izbornoj skupštini 28. siječnja 2020. za predsjednika je izabran Luka Oršulić.

 

 VRIJEME

PROGRAM DO STARTA U METKOVIĆU

 15.00

 U uredu Udruge lađara Neretve ulica Ivana Gundulića 4, predstavnici lađarskih ekipa izvlače brojeve lađa u kojima veslaju utrku.

 15.30

 Unos opreme u lađe i ulazak lađara u lađe

 16.15–16.45 

 Zagrijavanje lađara na vodi u lađama (lađa ne smije krenuti dok ne unese uređaj za praćenje)

 16.45

 Lađe zauzimaju startne pozicije ispod mosta

 16.55

 Sve lađe putem parićara drže se konopima vezanim za most sukladno izabranim pozicijama

 16.58

 Himna Republike Hrvatske(lađari drže vesla u zraku tijekom intoniranja himne)

 17.00

 Predsjednik Udruge lađara Neretve Luka  Oršulić daje topnicima  zapovijed da pucnjem označe start.

 Pucnjem s obale daje se start (moguć poček od nekoliko sekundi!)

PROGRAM NA VODI

 17.00

 Kreće dinamični start – (mogući potopi lađa kao i sudari)

 17.03

 Brodovi se odvezuju i kreću za Maratonom u pratnju koridorom za brodove.

 17.10

 Zapovjedni brod predvodi skupinu brodova otprilike paralelno sa skupinom prvih lađa. Iza njega ostala prateća (gledateljska) plovila

 17.33

 Prve lađe stižu u Krvavac – počinje bakljada na obali, pale se sirene, zvone zvona

 18.02

 Prve lađe stižu u Komin – počinje bakljada na obali, pale se sirene, zvone zvona

 18.19

 Zapovjedni brod i prve lađe stižu do ulaska u Crnu riku gdje se promatra ulazak prvih 15-ak lađa kako nastoje spretno proći ispod željezničkog mosta

 18.24

 Zapovjedni brod kreće prema trajektnoj luki u Pločama.

 18.46

 Dolazak prvih ekipa na kritično usko grlo na "Ulaznoj zoni Čeveljuša" gdje 2 ekipe ne mogu istodobno proći

 19.15

 Zapovjedni brod se privezuje u trajektnoj luki i promatra se dolazak na cilj

 19.05-19.15  

 Prvih 15-ak ekipa pristiže do cilja

 CILJ U PLOČAMA

 19.05-19.40  

 Dolazak prve do zadnje lađe na rivu kod crkve

 20.30

 Voditelj programa Jurica Vukojević  najavljuje:

 Osvajače prva tri mjesta

 Dodjela odličja

 20.45

 Voditelj se zahvaljuje visokim uzvanicima i lađarima te se prelazi na muzički dio programa (koncert Lidije Bačić i grupa Dalmatino)

 Uzvanici i lađari odlaze sa bine


 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.