Satovi na tornju željezničkog kolodvora u Helsinkiju zazvonit će prvi put 20. kolovoza, tajna je kako će zvučati?

Satovi na tornju željezničkog kolodvora u Helsinkiju zazvonit će prvi put 20. kolovoza, tajna je kako će zvučati?

Helsinki iščekuje prvi zvon sata na željezničkom kolodvoru, naime, satovi na 50-metarskom tornju glavnog željezničkog kolodvora u Helsinkiju već stoljeće pokazuju vrijeme putnicima i lokalnom stanovništvu, a sljedećeg će vikenda zakucati prvi (i posljednji?) put u znak proslave velike obljetnice te građevine. Zahvaljujući arhitektu Elielu Saarinenu, Glavni željeznički kolodvor u Helsinkiju jedna je od najzapaženijih građevina u gradu, a krasi ga i 50-metarski toranj s četiri sata.

Do sada su satovi samo pokazivali vrijeme, ali nikada nisu zvonili. U nedjelju, 20. kolovoza bit će drugačije, javlja portal Mayor.eu. Na današnji dan bit će 150. obljetnica rođenja projektanta zgrade Saarinena, pa će satovi prvi put svečano otkucati. I to ne samo jednom, već 15 puta - jednom za svako desetljeće otkako je slavni arhitekt rođen. No ono što najviše zanima (uglavnom) domaće je pitanje kako će se zvuk uopće čuti. U tornju nema zvona niti bilo kakvih drugih uređaja koji bi mogli stvarati zvuk, pa je jasno da će zvuk sata biti "umjetno" stvoren, no kakav će biti, velika je tajna, piše portal.

Finske željeznice ( VR ), koje organiziraju događaj u čast života i djela finsko-američkog arhitekta, pažljivo skrivaju sve detalje događaja - poznato je samo da će se održati sljedeće nedjelje u 15 sati. Voditelj VR ​​projekta Jani Jääskeläinen zagonetno je nacionalnoj televiziji YLE rekao da će to biti jedinstven trenutak, ali takav da se ne planira ponoviti u (bližoj) budućnosti.

Gottlieb Eliel Saarinen rođen je 20. kolovoza 1873. u Rantasalmiju i stoji iza mnogih poznatih secesijskih zgrada Finske, od Nacionalnog muzeja do mnogih gradskih kuća i drugih zgrad . Među najveličanstvenijima svakako je spomenuti željeznički kolodvor koji je početkom 20. stoljeća u sklopu natječaja projektirao Saarinen. Veličanstveni toranj, obložen granitom, a krov prekriven bakrom, težak oko pet tona, sagrađen je 1919. godine, a tri godine kasnije u njega su ugrađena još četiri sata, svaki okrenut na svoju stranu. Na vrhu tornja vlada globus koji simbolizira finsku otvorenost i povezanost sa svijetom.

Saarinen se kasnije preselio u Sjedinjene Države i tamo ostavio svoj trag. Njegov sin, Eero Saarinen, također je bio svjetski poznati arhitekt, koji je također rođen 20. kolovoza (očev 37. rođendan). Izvor: rtvslo, Fotografija: Shutterstock

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.