Brza moda šteti ljudima i planetu je li rješenje za okoliš u odjeći od morskih algi, kore banane i kiselog mlijeka?

Brza moda šteti ljudima i planetu je li rješenje za okoliš u odjeći od morskih algi, kore banane i kiselog mlijeka?

 Natalija Burakowska, Amerikanku poljskih korijena, kroz svoj brend Terratelu, nastoji potaknuti raspravu unutar mode. u industriji (i društvu) i predstaviti model kako da se odijevamo ekološki odgovornije.

Statistika ne laže – brza moda šteti ljudima i planetu. Prema podacima Ujedinjenih naroda, potrošači kupuju 60 posto više odjeće, ali je nose upola manje. Svake sekunde cijeli kamion odbačenog tekstila odlaže se ili spaljuje.

“Vrijeme je da se odreknemo jeftine odjeće masovne proizvodnje. Napustimo plastična vlakna, otrovne boje, otpadnu vodu i nehumane postupke koji nepravedno utječu na zemlje u razvoju i njihove nedovoljno plaćene, izrabljivane radnike", kaže Burakowska, koja radi u modnoj industriji više od desetljeća. Njezina strast su inovativni materijali i stvaranje održivih rješenja kao odgovor na brzi modni trend.   

Terratela je nova tvrtka za održive materijale koja koristi kružni pristup za proizvodnju inovativnih materijala iz obnovljivih izvora hrane i otpadne hrane. Burakowska je pokrenula tvrtku na Dan planeta Zemlje 22. travnja, a prvi Terratelin proizvod je SeaFibe™, majica kratkih rukava izrađena od morske trave. Tvrtka, čiji je cilj "odjenuti svijet sa svrhom", želi revolucionirati modnu industriju održivom odjećom koja pozitivno utječe na planet.

U tu svrhu surađuju s etičkim tvornicama i koriste ekološki prihvatljive biorazgradive materijale s niskim ugljičnim otiskom. SeaFibe™ košulja izrađena je od kombinacije morske trave s islandskih fjordova i eukaliptusa.

Terratelin ekološki koncept odnosi se na sve elemente - ambalaža je razgradiva i otisnuta tintom na bazi organske soje, na etiketama su ugrađene sjemenke koje se mogu sijati, vrećice su namijenjene za višekratnu upotrebu. “Promicanje kružnog gospodarstva i smanjenje otpada najbolji je način da se nosimo s negativnim učincima brze mode na planetu”, smatra Burakowska. „Želimo učiniti više od pukog modnog izričaja – tvrtka smo čija je srž održivost i usredotočeni smo na materijale od odbačene hrane i obnovljive izvore hrane. Naša misija je proizvoditi odjeću koja ne samo da dobro izgleda, već je i dobra za planet. Vjerujemo da bi održivost trebala biti sastavni dio modne industrije i ponosni smo što smo na čelu ovog pokreta."

U Terrateli su se također založili za transparentnost i sljedivost, tako da svaka majica ima svoj QR-kod uz pomoć kojeg se kupci mogu upoznati sa svim koracima izrade majice.

Burakowska se ne pretvara da njihova tvrtka može sama promijeniti planet i način razmišljanja potrošača, ali je s Terratelom željela uspostaviti svojevrsni model svijesti i vjeruje da će kupci, ako su pravilno educirani, početi donositi ekološki prihvatljivije odluke . Majica s morskim algama njihov je prvi proizvod, a kasnije ove godine slijede majice od kukuruza (CornFibe™), mlijeka (MilkFibe™), banane (BananaFibe™) i soje (SoyFibe™).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.