Ladanjska vuzemnica imala svoj fb profil i avatara koji poziv upućuje lokalnim dijalektom

Ladanjska vuzemnica imala svoj fb profil i avatara koji poziv upućuje lokalnim dijalektom
U varaždinskom kraju Uskrs je i vrijeme za paljenje uskrsnih krijesova, nekad je bio to običaj okupljanja ljudi uz vatru u kojoj se spalilo sve ono granje od obrezanih voćaka i slično te preraslo drveće koje je trebalo maknuti iz dvorišta i voćnjaka nakon zime. A da bi vatra bolje gorjela dodalo bi se i drvo iz šume, pa čak i trupci te cjepanice jer s duljim gorjenjem dulje je trajalo i druženje.
 
 
Time se simbolički slavilo vazmeno bdijenje i novi život i novi početak, jer Vuzemka ili vuzemnica bi se često čuvala preko noći, a ponekad bi se dogodilo da izostane li čuvanje dođu dečki iz susjednog sela i iz šege zapale susjedima vuzemnicu kako bi njihova bila jedina i sama gorjela u tom kraju. 
 
 
Ove godine posebnu pozornost privlači Ladanjska vuzemnica koja ima svoj fb profil s umjetničkim prikazom tog običaja pa čak i avatara, a on je na fb progovorio i lokalnim dijalekom:
Pozdrav siama!!!Ja sam muaž z Ladanjskuga kraja. Si znate da cialu letu čekam Vuzem i unda dialam vuziamnicu. Ve sam još puznati kak Ladanjski vuziamničar, a tua i uvike buam. Vas prosim da mi velite kak bi se još mogiu zvati. Ima predloguf, al buam još malu pučekau. Javim se tu i tam ovih dnevi jer normalnu pre vuziamnici sam i nebrem pisati punu. Muaram se napraviti, pripraviti, a unda i paziti na svoju vuziamnicu kak se tua uvike delalu. Duajdite si k vuziamnicama v Ladaje. Morti se i zidemu ?.
 
Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.