Dodijeljene nagrade 74. Dubrovačkih ljetnih igara - pijanistica Dubravka Tomšić Srebotnjak dobitnica je Grand Prix nagrade „Orlando“

Dodijeljene nagrade 74. Dubrovačkih ljetnih igara -  pijanistica Dubravka Tomšić Srebotnjak dobitnica je Grand Prix nagrade „Orlando“

Glazbena umjetnica svjetskog glasa, rođena Dubrovkinja, pijanistica Dubravka Tomšić Srebotnjak dobitnica je Grand Prix nagrade „Orlando“ za osobiti umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara. Zahvaljujući na njezinom iznimnom pijanističkom umijeću koje je utjecalo na generacije publike da zavole Brahmsa, Čajkovskoga, Liszta i mnoge druge skladatelje, intendantica Dora Ruždjak Podolski je istaknula njezin izniman doprinos ukupnoj umjetničkoj vrijednosti Dubrovačkih ljetnih igara. Nagrade 74. festivala dodijeljene su uoči zatvaranja ovogodišnjih Dubrovačkih ljetnih igara u atriju palače Sponza u petak, 25. kolovoza.

Nakon 47 ovogodišnjih festivalskih dana i 79 umjetničkih nastupa, na 16 scenskih i ambijentalnih lokacija grada, stručni ocjenjivački sudovi ove su sezone odlučili da „Orlando“ za najbolje dramsko ostvarenje pripada glumici Nataši Dangubić u premijernoj ovogodišnjoj izvedbi Sjetne žene raguzejske i publici omiljenoj predstavi Mara i Kata. Nagrada za najbolje glazbeno ostvarenje pripala je opernom pjevaču Marku Mimici za koncert u Kneževom dvoru zajedno s pijanistom Marcosom Madrigalom. Izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek na svečanoj je dodjeli nagrade „Orlando“ ponajprije istaknula bogatu tradiciju jednog od najstarijih europskih ljetnih festivala, koji se iz godinu u godinu pomlađuje novim generacijama umjetnika u uspješnim ostvarenjima dramskog i glazbenog programa.

Ministrica je čestitala i zahvalila Dori Ruždjak Podolski i njezinim suradnicima Saši Božiću i Tomislavu Fačiniju na velikom doprinosu kojim su oblikovali bogati program posljednjih šest sezona Dubrovačkih ljetnih igara. Ministrica se osvrnula na jedno od najizazovnijih razdoblja za život i opstanak kulture u vremenu pandemije, te naglasila kako je tada kultura u cijelom svijetu bila zatvorena i trebalo je puno hrabrosti i vizije i onih koji organiziraju kulturna događanja, kao i umjetnika koji su sačuvali umjetničku izvrsnost u takvim okolnostima što je veliko postignuće. Upravo su Dubrovačke ljetne igre na čelu s Dorom Ruždjak Podolski uspjele prebroditi to razdoblje i ostvariti raznovrstan program dramskih predstava, koncerata, književnih večeri, baletnih predstava, izložbi, filmskih projekcija, predstava za djecu i dovesti u Grad na stotine umjetnika.

Nakon dodjele nagrada, na konferenciji za medije, o postignućima 74. festivalske sezone u kojoj su održane ukupno 74 izvedbe dramskog, glazbenog, baletnog, folklornog, filmskog, likovnog i dječjeg programa na 17 scenskih i ambijentalnih lokacija Grada, govorile su ravnateljica Igara Ivana Medo te intendantica Dora Ruždjak Podolski, koja se danas nakon 6 sezona oprostila od svoje dužnosti intendantice. Okupljenima su se obratili i gradonačelnik Mato Franković te župan Nikola Dobroslavić.

Kraj festivala obilježen ispred katedrale svetoga Vlaha, gala koncertom Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije uz pratnju Zbora HRT-a i soliste, sopranisticu Dariju Auguštan, kontratenora Franka Klisovića, tenora Roka Radovana te baritona Leona Košavića, pod ravnanjem maestra Tomislava Fačinija, a prenošen je u izravnom televizijskom prijenosu na Prvom programu HRT-a i Trećem programu Hrvatskoga radija.



 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.