Kerameikon, danas u 18 sati - otvara međunarodnu izložbu „Zimske priče“ iz ciklusa Kerameikon & prijatelji

Kerameikon, danas u 18 sati -  otvara međunarodnu izložbu „Zimske priče“ iz ciklusa Kerameikon & prijatelji

Kerameikon Hrvatsko keramičarsko udruženje, u subotu, 2. prosinca u 18 sati u Galeriji K10, Kukuljevićeva 10, Varaždin, uz druženje i kićenje bora otvara tematsku, međunarodnu, žiriranu izložbu suvremene keramike - izložbu Zimske priče“ ciklusa Kerameikon & prijatelji. 

Mjesta održavanja galerija i izlozi: Kerameikon ova Galerija K10 (izlozi), Varaždin, Kukuljevićeva 10 i Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović (izlozi), Varaždin, Franjevački trg 4 .Autorica koncepcije i kustosica: Višnja Slavica Gabout  Koordinacija i asistencija: Željka Bračko, Sanja Brezovec, Smiljana Brezovec Meštrić. 

Izlažu 

 IZLOZI Kerameikon Galerije K10, Kukuljevićeva 10, Varaždin

ADELA MRAK (HR), ANA EREŠ (HR), ANA HANZEL (SLO), BORIS ROCE (HR), BOŽA ČERNE (SLO), DANI ŽBONTAR (SLO), EDUARD PAVLOVIĆ (HR), GORDANA LABAŠ (HR), HELENA ANGELSKI (SLO), JANA GRGASOVIĆ (HR), KLAUDIA VUKMAN (HR), LJUBICA LOVRENČIĆ (HR), NATAŠA SIKORA (HR), NEVENKA ANGELSKI (SLO), NEVENKA HORVAT-STEHR (HR), RADOVAN GREGORČIČ (SLO), ROBERTA ĐUROKOVIĆ JAGODIĆ (HR), SANJA BREZOVEC (HR), SANJA LOVRENČIĆ (HR), SLAVENKA BAKOVIĆ (HR), SMILJANA BREZOVEC MEŠTRIĆ (HR) - na poziv kustosice, TEJA HLAČER (SLO), ZDENKA POZAIĆ (HR), ŽELJKA BRAČKO (HR) - na poziv kustosice

IZLOZI Gradska knjižnica i čitaonica Metel OžegovićFranjevački trg 4, Varaždin

ADELA MRAK (HR), ANICA ERJAVEC (SLO), MATEJA Š.DIMIC (SLO), NARCISA GLAŽAR (HR), ŠTEFANIJA BARANAŠIĆ (HR), TATJANA GOMBOC JERMAN (SLO), VLASTA PASTUOVIĆ ALEKSIĆ (HR)

Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Varaždina i Varaždinske županije. Ulaz je slobodan. Uz informaciju šaljemo u attachu predgovor iz kataloga izložbe, izbor fotografija radova s izložbe i pozivnicu. 

Zimske priče

Vrijeme zime je doba smiraja prirode i kraja godine. Razdoblje je to hladnog vremena i zimskog solsticija, dugih noći i kratkih dana, kad je prirodnog svjetla manje, a mraka više. Razdoblje kad vani sniježi, zrak mrzne, vjetar zavija, a čovjek više boravi u kući. Nakon užurbane i radne godine zima je vrijeme prekida aktivnosti i odmora. U prirodi je to vrijeme svojevrsne hibernacije, a kod ljudi vrijeme praznika i veselih zajedničkih proslava. U rasvijetljenim kućama tad je radosno i užurbano – vrijeme je adventa, blagdanskih priprema, emocija, darivanja - i blještavila. Ali za mnoge to je vrijeme koncentracije i kontemplacije, unutarnjeg razgovoru sa samim sobom i utišanih monologa. Vrijeme posvećeno čitanju i pričanju priča u tihoj toplini doma te misaonom i kreativnom radu. Zimskih priča ima mnogo i svi imaju neku omiljenu, vezanu uz svoju asocijaciju na zimsko doba. Od onih bajkovitih, do onih mitskih i svevremenskih; od onih koje se događaju u zamrznutoj, bezglasnoj zimskoj šumi, do onih koje uzlijeću do udaljenih, hladnih zvijezda i tajnovitih prostranstava svemira. U ovoj izložbi kod umjetnika se isprepliću dva glavna asocijativna polazišta vezana uz pojam zime, na kojima oni onda dalje grade svoju priču: jedno polazište je općenito priroda i zimski krajolik, sa snijegom, ledom, pahuljama, injem, hladnoćom ...i tišinom, a drugo su zimski blagdani, sa šarenilom, opisnošću, veseljem... i pričljivošću.

U prvom slučaju umjetnici  stvaraju  jednostavne, pročišćene i najčešće apstraktne forme, donoseći priče-asocijacije o transformacijama i mijenama prirode u zimsko doba, s karakterističnim zimskim oblicima i strukturama te o sveprisutnoj bjelini i time svojevrsnoj rasvijetljenosti nasuprot tamnini zimske ogoljelosti i utišanosti. Ove priče rafiniranih bjelina i tamnina, kao i suženog spektra prigušenih zimskih tonova, likovno su ispričane smireno i nedramatično, djelujući  meko, prozračno, lagano i tiho, aludirajući ne samo na zimu, nego općenito na kontemplaciju i introspekciju. Pokazujući time svoju značenjsku slojevitost i mogućnost iščitavanja krajolika prirode kao unutarnjeg krajolika autora i njihove intime. S druge strane, u zimskim pričama koje se vežu uz blagdane i advent vlada razigranost i duhovitost, pršte boje i širi se veselje. One su pune naracije i detalja, a o zimi pričaju kao o najzabavnijem i najljepšem godišnjem dobu; dobu obilja. Umjetnici-keramičari su ove dvije varijante svojih priča likovno ispričali u prvom slučaju u vidu simbola, metafora i asocijacija, a u dugom kao narative i scenska događanja. Ispričali su ih kroz suvremena keramička djela realizirana u formi skulptura, skulpturalnih kompozicija, reljefa, slika-objekata, ready-made objekata, asamblaža i instalacija. Sva ta djela, premda združuju različite umjetničke osobnosti, različite pristupe i različite poetike, pričaju jednu zaokruženu vizualnu priču koja se, kao sve priče, sa zanimanjem čita.   

 

Višnja Slavica Gabout

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.