Počinju božićni koncerti Ansambla LADO "Skupno braćo zapjevajmo" u zemlji i inozemstvu

Počinju božićni koncerti Ansambla LADO  "Skupno braćo zapjevajmo" u zemlji i inozemstvu
Koncerti u Hrvatskoj bit će 11. prosinca u Novskoj, 12. prosinca u Mariji Gorici, 20. prosinca u Zagrebu te 21. prosinca u Varaždinu. Inozemna turneja u Njemačkoj obuhvatit će gradove Wiesbaden, 15. prosinca, Frankfurt, 16. prosinca i Mainz, 17. prosinca. Ulaz na sve koncerte, osim onog u Varaždinu je slobodan. 
 
Ovim koncertom LADO kolendama publiku vodi na putovanje samim jugom hrvatske, a drugim blokom na istok Hrvatske, u Slavoniju, Baranju i Bačku. 
Kraj godine u Ansamblu LADO rezerviran je za svečane božićne koncerte. LADO posljednjih trideset godina sustavno istražuje hrvatsku pučku sakralnu glazbu te i ove godine publici premijerno donosi koncert Skupno braćo zapjevajmo. LADO će svoj božićni program izvesti u Novskoj, 11. prosinca u Crkvi bl. Alojzija Stepinca i 12. prosinca u Mariji Gorici u Crkvi Blažene Djevice Marije od Pohođenja.

Posebno raduje i činjenica kako će ovaj koncert biti izveden u inozemstvu u sklopu turneje u Njemačkoj, realizirane u suradnji s hrvatskim katoličkim župama u Njemačkoj i u partnerstvu s Generalnim konzulom RH u Frankfurtu, pod financijskim pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva kulture i medija. LADO će nastupiti 15. prosinca u Wiesbadenu, 16. prosinca u Frankfurtu te 17. prosinca u Mainzu. Po povratku u Hrvatsku, očekuju nas koncerti u Bazilici svetog Antuna Padovanskog u Zagrebu, 20. prosinca te koncert u Varaždinskoj katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo u Varaždinu, 21. prosinca. Repertoar Ansambla LADO kontinuirano se proširuje i obogaćuje pa će publika moći uživati u novim djelima. 

Skupno braćo zapjevajmo – O jabuko zeleniko zajednički je naziv za kolende, njih ukupno sedam s dubrovačkog područja, čiju glazbenu obradu potpisuje Vicko Dragojević. Čestitanje Božića pjesmom osobit je doživljaj i radost, a običaji i praksa čestitarskih ophoda zadržali su se do danas u brojnim hrvatskim krajevima, osobito u Dubrovniku i njegovoj okolici. Jedan od najstarijih pisanih tragova o kolendavanju u Hrvatskoj nalazi se u Statutu Dubrovačke Republike iz 1272. godine. U ovoj praizvedbi čut ćemo kako se to pjesmom čestitalo, kolendavalo na krajnjem hrvatskom jugu – u Dubrovniku i Cavtatu, Rijeci dubrovačkoj, Osojniku, Trstenom, Ponikvama na Pelješcu te otocima Visu i Lastovu. Publika će uživati i u božićnim pučkim napjevima „Radujmo se i pivajmo“ iz Slavonije, Baranje i Bačke, koje je LADO praizveo i sklopu izvođenja božićnog programa 2022. godine.

Energične i nadahnute izvedbe Ansambla LADO nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Ulazi na sve koncerte su slobodni, osim koncerta u Varaždinu za koji su ulaznice u prodaji od 1. prosinca putem blagajne HNK Varaždin.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.