Danas počinje 80. venecijanski filmski festival - u konkurenciji za Zlatnog lava 23 filma

Danas počinje 80. venecijanski filmski festival - u konkurenciji za Zlatnog lava 23 filma

Danas u Veneciji počinje 80. Međunarodni filmski festival. Ovogodišnje izdanje zasjenjeno je štrajkom glumaca i scenarista u Hollywoodu, zbog čega većina holivudskih zvijezda uglavnom neće doći. Ovaj put u konkurenciji za Zlatnog lava su 23 filma. Žirijem će predsjedati Damien Chazelle. Američki redatelj nekoliko je puta bio gost festivala. Najstariji filmski festival na svijetu Chazelle je otvorio dva puta: 2016. godine spomenutim mjuziklom La la  Land te 2018. godine biografskom dramom Prvi čovjek. U žiriju će mu se pridružiti poznata redateljska imena poput Jane Campion, Laure Poitras, Martina McDonagha i Mie Hansen-Løve.

Ove godine dolazi manje zvijezda, ali i dalje jak natjecateljski program.Uz Lanthimosove i Cooperove filmove, u natjecateljskom programu ovogodišnjeg festivala su i Dogman Luca Bessona te Priscilla Sofije Coppole koja govori o ženi Elvisa Presleya. Ubojica je novi triler Davida Finchera s Michaelom Fassbenderom u glavnoj ulozi. Pablo Larrain je u igri za Zlatnog lava s El Condeom, Michael Mann s Ferrarijem, biografskim filmom o Enzu Ferrariju s Adamom Driverom i Penelope Cruz u glavnim ulogama.

Nikolaj Arcel natječe se za lava s Bastardenom, Bertrand Bonello s La Bete, Stephane Brize s Hors-Saisonom,  Pietro Castellitto s Eneom, Saverio Costanzo s Finalmente l'alba i Edoardo De Angelis s Comandanteom. Comandante će ujedno biti i film otvaranja festivala, nakon što je Luca Guadagnino zbog štrajka povukao svoju sportsku dramu Challengers s festivala.

U glavnom natjecateljskom programu ovogodišnje Mostre su Giorgio Diritti s filmom Lubo, Ava DuVernay s Origin, Michel Franco s filmom Memory, Matteo Garrone s Iom Capitanom, Ryusuke Hamaguchi s Evil Does Not Exist, Agnieszka Holland s filmom The Green Border, Timm Kröger s Die Theorie von Allem, Stefano Sollima s filmom Adagio, Malgorzata Szumowska i Michal Englert s filmom Woman Of te Fien Troch s filmom Holly.

Zlatnog lava za životno djelo dobit će talijanska redateljica Liliana Cavani i glumac Tony Leung Chiu-wai iz Hong Konga.

Devedesetogodišnja Liliana Cavani već je 1965. dobila lava na Venecijanskom festivalu za film Philippe Petain: Processo a Vichy , a poznat je i njezin film Noćni portir iz 1974., opisao ju je umjetnički direktor festivala Alberto Barbera. kao svestranu umjetnicu te ju je ujedno opisao kao jednu od najvažnijih protagonistica nove talijanske kinematografije 1960-ih.

Šezdesetjednogodišnji Leung Chiu-wai osvojio je nagradu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Cannesu 2000. godine za ulogu u filmu In the Mood for Love. Barbera je odluku da dobije Zlatnog lava za životno djelo obrazložio time da je glumac u svom radu uvijek gradio most između televizije, popularne kulture i umjetničkog filma.

foto:Reuters/RTVSLO

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.