Premijera: Opera 'Madama Butterfly' Giacoma Puccinija, 16. ožujka, na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu

Premijera: Opera 'Madama Butterfly' Giacoma Puccinija, 16. ožujka, na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu

HNK u Varaždinu pred premijerom je jedne od najpoznatijih svjetskih opera. Naime opera 'Madama Butterfly' Giacoma Puccinija praizvedena prije 120 godina u milanskoj Scali, ove subote, 16. ožujka, s početkom u 19.30, bit će izvedena na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Riječ je o koprodukciji varaždinskog teatra i Kazališta Marina Držića iz Dubrovnika, a u pomoć su pozvane i riječke operne snage. Režiju i dramaturgiju varaždinske varijante 'Madame Butterfly' potpisuje Marin Blažević, dok glavnu ulogu nosi poznata sopranistica Anamarija Knego. Dirigent je maestro Ivan Hut iz Dubrovnika. 

'Madama Butterfly' operna je drama o ženi kojoj oduzimaju dijete, što nju dovodi do sloma te si oduzima život. Na press konferenciji uoči premijere o ovom velebnom projektu govorili su uz intendanticu Senku Bulić i ostali akteri predstave:

- Priča o sudbini japanske mlade djevojke koja ne doživi ispunjenje svoje ljubavi unatoč silnoj vjeri u snagu i smisao međusobnih osjećaja jedna je od najomiljenijih opera uopće i najtrajnijih opernih tragedija - riječi su Vesna Đikanović, umjetničke ravnateljice HNK u Varaždinu. 

Intendantica Senka Bulić i redatelj Marin Blažević najavili su operu koja će, zbog specifičnosti varaždinskog kazališta, biti postavljena u nešto komornijem obliku, ali ona pritom, naglašeno je, neće izgubiti ništa od svoje snage, spektakularnosti raskošnosti i ljepote.

- Smatram da operne publike ima i izvan opernih centara i da joj trebamo dovesti ne samo suvremen, već i standardni operni repertoar. U godini u kojoj se obilježava stota obljetnica Puccinijeve smrti 'Madame Butterfly' je prikladan odabir, jer u ovome djelu ne nedostaje egzotičnih i dekorativnih aspekata u inscenaciji, dok se istovremeno možemo fokusirati na duboku psihološku dramu i tragičnost priče - rekao je redatelj Blažević. 

Svi sudionici ovoga projekta naglašavaju suvremenost teme kojom se bavi Puccinijeva opera.

- Kako uopće takvu opernu dramu, o ženi koja si oduzima život nakon što joj oduzmu dijete, udaljiti od naše današnjice, odmaknuti u prošlost i otputiti na Daleki istok? Naša predstava Madame Butterfly naglašava uznemirujuću, upravo opasnu blizinu tragedije naslovnog ženskog lika. Naša Cio-Cio-San je suvremena žena. U Hrvatskoj, u Japanu, u Varaždinu, Dubrovniku, Tokiju, Nagasakiju, svugdje - kaže redatelj Blažević, podsjećajući na nedavno ekstenzivno medijsko praćenje slučaj pjevačice Severine

Uz Anamariju Knego u ulozi Madame Butterfly iliti Cio-Cio-San u operi igraju Bože Jurić Pešić (Benjamin Franklin Pinkerton), Jurica Jurasić Kapun (Sharpless/Bonzo/Il Commissario), Dora Jana Klarić (Suzuki), Mislav Lucić (Goro), Gabriela Hrženjak (Kate Pinkerton) i Vito Godec (Dijete). Također nastupaju i polaznici Kazališnog studija mladih Rafael Barulek, Đana Poštenik, Gabriela Bešlić, Tina Košćak i Rita Mendek. 

U varaždinskoj verziji opere važnu ulogu imaju Komorni zbor Odsjeka za glazbu i medije Sveučilišta Sjever, koji čini 17 studenata. Zbor su pripremili Ivan Batoš i Sofija Cingula. 

Također, tu je, naravno, i orkestar: Dunja Bontek i Ivana Šambar (violina),  Natalia Anikeeva (viola), Krešimir Lazar (violončelo), Helena Babić (kontrabas), Lucija Stilinović (flauta), Jelena Ilčić (oboa), David Horvatić (klarinet), István Mátay (fagot), Ksenija Reljić (rog), Tomislav Ratković (truba), Hana Paraušić (harfa), Fran Krsto Šercar i Mario Čavlek (udaraljke). 

Korepetitor je David Vuković. Autor scenografije i oblikovatelj svjetla je Alan Vukelić, kostimografiju potpisuje Sandra Dekanić, a kiparske radove izveo je Ivan Duić. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.