Madama Butterfly, jedna od najljepših Puccinijevih opera premijerno izvedena na sceni HNK Varaždin

Madama Butterfly, jedna od najljepših Puccinijevih opera premijerno izvedena na sceni HNK Varaždin

Subotnja premijera predstave Madama Butterflay, Giaccoma Puccinija, u HNK Varaždin donijela je dašak glamura u glazbeni program ove varaždinske kazališne sezone, čemu je svjedočilo i oduševljenje publike koja je zbivanja na sceni pratila bez daha, da bi na kraju, sjajne izvođače, ispratila gotovo deset-minutnim pljeskom. 

Predstava je to neopterećena ogromnim kulisama, a upravo takvim ležernim pristupom scenografiji više je do izražaja došla sama priča o Cio-Cio-San/Madama Butterfly, odnosno nesretnoj ljubavi između bivše japanske gejše i američkog časnika koji, na kraju, ipak iznevjeri njezinu ljubav i očekivanja, a kad joj oduzmu dijete ona si oduzima život.

Madama Butterfly nastala je prema dramskom predlošku Davida Belasca, čiji su motivi ljudskog nadanja i slomljenih snova duboko potresli i inspirirali Puccinija. Priča o mladom paru koji se strastveno zaljubljuje, a ne može ostati zajedno, u srži je bezvremenske recepcije i bliskosti koju s ovom pričom osjećamo, a Puccini glazbenom delikatnošću kreira s nježnošću i razumijevanjem sve likove, čineći ih opipljivim ljudskim bićima. Uz Puccinijevu glazbu, iznimna otvorenost mnogim interpretacijama svakako je trajni zalog za budućnost operne priče o Madame Butterfly, čija ranjivost i bujica iskrenih emocija tako lijepo i istinski sugerira vječni sukob glave i tijela, snova i realnosti, magije trenutka sada i ograničenja “sutra”, identiteta i žrtvovanja. Otvarajući istovremeno i za nas prostore interpretacija naših vlastitih emotivnih povijesti i snova. - Riječi su umjetničke voditeljice HNK Varaždin, Vesne Đikanović 

- Kako uopće pristati takvu opernu dramu udaljiti od naše današnjice, odmaknuti u prošlost i otputiti na Daleki istok? Naša predstava naglašava uznemirujuću, upravo opasnu blizinu tragedije naslovnog ženskog lika. Naša Cio-Cio-San je suvremena žena. U Hrvatskoj, u Japanu, u Varaždinu, Dubrovniku, Tokiju, Nagasakiju, svugdje. Danas, oduvijek. Zar zauvijek? -Ističe redatelj Marin Blažević, koji svojoj inačici te operne drame dodaje posebnu suptilnost i novo razumijevanje.

Predstava je i pjevački i glumački odrađena izvrsno, a briljirale su na sceni Anamarija Knego u glavnoj ulozi Cio-Cio-San/ Madama Butterflay te Dora Jana Karić u ulozi Suzuki dok je ljepoti majčinske ljubavi svojim prisustvom na sceni pridonio Vito Godec u ulozi djeteta.

Također, treba reći i da je za uloge: Kate Pinkerton, Bonzo i Commissario, kao što je to uobičajeno i u velikim svjetskim opernim kućama, po prvi put raspisana i audicija pa su u predstavu "upali" i sjajni varaždinski glasovi - mladi operni pjevači u usponu Mislav Lucić i Gabrijela  Hrženjak. Istaknimo stoga i iznimno kreativnu, a opet nepretencioznu, režiju Marina Blaževića i orkestar, koji je predvođen izvrsnim Ivanom Hutom, kao dirigentom, učinio da ova inačica Puccinijeve opere, inače prvi put izvedene u La Scali 17. veljače 1904. za varaždinsku publiku bude prava glazbena poslastica.

U varaždinskoj izvedbi nastupili su: Cio-Cio-San, Madama Butterfly: Anamarija Knego, Benjamin Franklin Pinkerton: Bože Jurić Pešić, Sharpless/Bonzo/ Il Commissario: Jurica Jurasić Kapun, Suzuki: Dora Jana Klarić, Goro: Mislav Lucić, Kate Pinkerton: Gabriela Hrženjak
Dijete: Vito Godec te polaznici Kazališnog studija mladih: Rafael Barulek, Đana Poštenik, Gabriela Bešlić, Tina Košćak, Rita Mendek i Komorni zbor Odsjeka za glazbu i medije Sveučilišta Sjever: Anett Glavak, Sara Pavković, Petra Abramović, Ivana Brkašić, Paula Kolarić, Valerija Marković, Klara Šimunović, Arian Bocek, Dominik Gabud, Antonio Hranić, Juraj Kovač, Renato Krizman, Marin Mikić, Demian Puškarić, Neven Stipčić, Tin Kumrić, Hrvoje Matak.

Orkestar: Dunja Bontek, violina; Ivana Šambar, violina; Natalia Anikeeva, viola; Krešimir Lazar, violončelo; Helena Babić, kontrabas; Lucija Stilinović, flauta; Jelena Ilčić, oboa; David Horvatić, klarinet; István Mátay, fagot; Ksenija Reljić, rog; Tomislav Ratković, truba; Hana Paraušić, harfa; Fran Krsto Šercar, udaraljke; Mario Čavlek, udaraljke.

Dirigent: Ivan Hut, Redatelj i dramaturg: Marin Blažević, Scenograf i oblikovatelj svjetla: Alan Vukelić, Kostimografkinja: Sandra Dekanić, Korepetitor: David Vuković, Zbor pripremili: Sofija Cingula i Ivan Batoš
Kiparske radove izveo: Ivan Duić.  Inspicijent: Vedran Dervenkar.

Predstava je nastala u koprodukciji HNK Varaždin i Kazališta Marina Držića Dubrovnik.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.