Djevojka s invaliditetom nakon osposobljavanja kroz projekt Kuhinja znanja postala je pomoćna kuharica i zaposlenica ŠKMER-a

Djevojka s invaliditetom nakon osposobljavanja kroz projekt Kuhinja znanja postala je pomoćna kuharica i zaposlenica ŠKMER-a

Mlade osobe s invaliditetom koje traže svoje mjesto u društvu, posebno priliku za samostalan život, prije godinu i pol dana stigle su iskušati svoje afinitete u ŠKMER Kuharskoj Akademiji kroz EU projekt Kuhinja znanja za jačanje društvenog poduzetništva. Radilo se o korisnicima splitskog Centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonači“, koji su kuhajući s profesionalnim chefom iskušali kako je to biti dio kuharskog tima, pokazati što znaju i žele naučiti. Među njima, strašću i motivacijom za kuharstvom izdvojila se 22-godišnja Martina Šimat, inače korisnica organiziranog stanovanja u Splitu za osobe s posebnim potrebama. U dogovoru s vodstvom Centra za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači, nastavila je dolaziti u ŠKMER kako bi stekla kompetencije vezane za poziciju pomoćnog kuhara, a time i mogućnost rada u profesionalnoj kuhinji. Nakon što je završila osposobljavanje kroz posebno razvijen program Kuhinje znanja prilagođen potrebama osobe s posebnim potrebama, dobila je i prvo zaposlenje u udruzi Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). „Ona ista djevojka koja je sramežljivo došla na prvu radionicu, danas je dio našeg tima koji pomaže u edukacijama i poslovima u profesionalnom kuharskom kabinetu ŠKMER Akademije. Bila je strpljiva i napravila sve da se ostvari na tržištu rada. I svaki dan uči…i radi, a i prenosi naučeno drugima. Obožava izazove i cijeni kad je se uvažava i uključuje u nove aktivnosti, a posebno obožava raditi kolače i to tradicionalne dalmatinske, kaže da su tako fini da se tope u ustima“ – istaknula je Alma Harašić Bremec, voditeljica ŠKMER Akademije. Martina je zaposlena kroz Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) za jačanje društvenih poduzetništva, a riječ je o vrlo opsežnom ŠKMER-ovom EU projektu kojem je, između ostalog, cilj da se unaprijede znanja i vještine zaposlenika ŠKMER-a, te zaposle mlade osobe, posebice one u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Završila je do 21. godine osnovnoškolsko obrazovanje za učenike s teškoćama u razvoju pri Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači Split. Nakon toga, započela je život u organiziranom stanovanju gdje je iskazala motivaciju za uključivanje na tržište rada. „U Splitsko-dalmatinskoj županiji, osobe s intelektualnim teškoćama vode se pod kategorijom teško zapošljivih osoba, stoga se Martinina želja o zapošljavanju činila kao dug i težak put. Naime, poznato je da se osobe s intelektualnim teškoćama zapošljavaju samo u zaštitnim radionicama. Iz dosadašnjeg iskustva od osoba iz organiziranog stanovanja pri Centru, a koje su se zaposlile u privatnim poduzećima, uvidjeli smo pozitivne efekte na osobu koja se zaposlila, kao što su stvaranja radnih obaveza, preuzimanje odgovornosti, te socijalizacija u društvu. Isto tako kroz povratni feedback od poslodavca imamo informacije da su dobili kvalitetne, predane i odgovorne zaposlenike koji također pridonose i poboljšanju radne atmosfere i zbližavanju kolektiva“ – kazala je Snježana Čotić, ravnateljica Centra Juraj Bonači.

Kroz osposobljavanje za radno mjesto pomoćnog kuhara u Udrugu ŠKMER Martina je dobila mogućnost učenja adekvatnog rukovanja kuharskim priborom, pripremnih radnji za spremanje obroka, upoznavanja s različitim receptima i procesom izrade jela. „ Kroz dosadašnju suradnju s Udrugom SKMER možemo sa sigurnošću reći da se radi o jako profesionalnom timu koji odgovorno pristupa svakoj osobi, suradniku. Prepoznali smo da promiču empatičnost i razumijevanje što stvara ugodnu, toplu i opuštenu atmosferu koja uvelike pridonosi radnoj produktivnosti i inovativnosti_ dodala je.

ŠKMER Akademija je razvila edukativni program za osobe s invaliditeom, prilagođen potrebama hotela i restorana koji su zainteresirani za njihovo zapošljavanje. Kod planiranja programa analiziralo se trenutne trendove, stanje na tržištu rada u turizmu i ugostiteljstvu, te nastojalo predvidjeti buduće potrebe i mogućnosti. „Zaključili smo da je pravo vrijeme da se ostvare puni potencijali onih koji bi željeli naći svoje mjesto na tržištu rada, ali su za njih potrebne prilagodbe i iste treba provesti kako bi se realizirala i zaposlenja na kraju. Ovakva osposobljavanje i uvođenje u posao traje duže, ali svakako se isplati jer priliku tada imaju oni koji su željni posla i ono što mogu, napravit će odlično, bit će točni, odgovorni, zahvalni i sretni jer doprinose. To je sigurno društveno odgovorno i korisno za svih, a posebno za osobu koja prvi puta sama za sebe privređuje. Dolazi i faza u kojoj ćemo moći kandidate, koji mogu biti uistinu jako vrijedni kotačići u proizvodno - poslovnom procesu, pripremiti za nove izazove. Mi ćemo tada krenuti u pripremu nove osobe za neke nove objekte i zainteresirane objekte, timove i poslodavce!“ – poručila je Harašić Bremec.

Projekt “KUHINJA ZNANJA” / Jačanje poslovanja društvenih poduzetnika – faza I . sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Projekt je sufinancirao i Ured za udruge Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta Kuhinja znanja (UP.02.3.1.03.0137.) iznosi 1.532.220,16 HRK, od čega je 1.279.693,52 HRK osigurano iz Europskog socijalnog fonda te 176.768,57 HRK iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Sadržaj objave isključiva je odgovornost udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.