Ante Jeličić Quintet objavljuje album ''DA-DU''

Talentirani jazz pijanist Ante Jeličić zajedno sa svojim quintetom odlučio je ovu godinu zaokružiti novom glazbenom poslasticom- jazz albumom ''Da-Du''.

Entuzijazam i ljubav prema glazbi Jeličiću su glavni motivi bavljenja samom glazbom te 2007. godine  formira svoj vlastiti jazz sastav pod nazivom Ante Jeličić Quintet. Surađivao je s brojnim muzičarima s hrvatske i slovenske jazz scene. Izdao je svoj album prvijenac 2017. godine pod nazivom ''Common Language'' koji broji 9 autorskih instrumentalnih kompozicija koje uspješno promovira na hrvatskim jazz festivalima.

Proteklih godina surađuje sa zadarskom pjevačicom Elenom Stellom s kojom trenutno radi na autorskom vokalno instrumentalnom albumu koji izlazi krajem 2024. godine, a njihovu suradnju smo imali prilike čuti i u singlu 'O nama' koji su objavili ove godine.

Ante Jeličić nam je opisao svoje glazbeno odrastanje i stvaralaštvo: ''Uvijek me fascinirao zvuk klasičnog jazz kvinteta. Upravo me taj zvuk i privukao jazz glazbi.  Obzirom da smo svi kao djeca dijelom odrastali i na glazbi sa radio postaja, koja često koristi zvuk električnih instrumenata i ''sampleova'', kad sam prvi put čuo ploču jazz-a sa akustičnim instrumentima bio je to za mene totalno novi zvuk, mada je već tad bio star preko pola stoljeća. Ljepota koju sam doživio u toj glazbi, koja prirodno rezonira i koja zvuči prostorno, a nabrijano,  je ista ona ljepota koju sam namijenio da bude i na ovom albumu. Osam kompozicija, svaka sa svojom pričom izrečenom kroz strast i ludilo glazbenika ovog kvinteta, za mene je i više nego dovoljan razlog za zadovoljstvo i sreću.''

''Mislim da je svakom glazbeniku i kompozitoru velika zadovoljština i užitak , koji su prožeti zahvalnošću,  slušati vlastitu muziku kad joj iskreno ne zamjeraš ništa.  To sam doživio sa albumom ''Da-Du''. Ali ipak je najveće zadovoljstvo kad se svidi drugim ljudima, na to nemam utjecaja. Ah. Šalu na stranu, muzika na albumu sadržava razne pristupe i koncepte kojima je zajedničko da pripadaju beskonačnom svijetu jazza. Improvizacija, swing- sve što mladi vole. Opet! Bolje da više ne pišem, idem ja vježbati klavir, a muzika neka govori sama za sebe.'' –  dodao je Ante Jeličić.

Za osam kompozicija koje se nalaze na albumu glazbu i aranžman potpisuje Ante Jeličić. Uz Antu produkciju potpisuje Rok Lopatič, a album je snimljen u Štala Recordsu. Na albumu tako možete poslušati skladbe 'Miro's Tune', 'Black Deer', 'Happy Isil Blues', 'Da-Du', 'Knight and Anne', 'Ballad', 'Heroin' i 'Driving End' za čiji mix je zaslužan Rok Lopatič, a master Miro Prljača.

Osim Jeličića (klavir), quintet sačinjavaju vrsni hrvatski glazbenici – Valdemar Kušan (truba), Miro Kadoić (saksofon), Bojan Skočilić (kontrabas) i Adriano Bernobić (bubanj).

Cijenjeni novinar i publicist te iskusni poznavatelj jazz glazbe, Davor Hrvoj ekskluzivno je preslušao album o kojem ima same riječi hvale: ''Ne, niste se prevarili ako vam je na prvu bljesnulo da ovaj album ima poveznicu s legendarnom kućom Blue Note. Naime, nije samo naslovnica napravljena u tom stilu. Glazba u kojoj upravo uživate svoje nadahnuće crpi upravo iz tih izdanja koja su 1950-ih i 1960-ih zabetonirala status Blue Notea kao jednog od najvažnijih izdavača u povijesti jazza. Već sama postava, s trubačem i saksofonistom u prednjoj liniji te ritam sekcijom, naslućuje da se radi o bebopu i hardbopu koji su tada bili na vrhuncu, a koji su ostavili važan trag u povijesti jazza i do danas ostali aktualna glazba. Poveznicu nalazimo i u uključivanju Mire Kadoića u kvintet. Naime, on je, između ostalih, u ranom razdoblju svoje karijere sustavno proučavao stvaralaštvo saksofonista Jacka McLeana koji je za Blue Note snimio  dvadesetak albuma, od kojih i neka kultna ostvarenja jazz glazbe. To je svakako imalo utjecaja na oblikovanje izvedbi ovog sastava. Ante ju je zamislio slijedeći spomenutu zdravu tradiciju u koji je inkorporirao osoban glazbeni nerv. Očito je da mu je ta glazba  prirasla srcu. Osjeća se to i u načinu na koji je pisao skladbe koje su lijepe, konkretne i zahvalne za sola. Zapravo, osim što svojom svirkom stimuliraju jedni druge, i teme  djeluju nadahnjujuće za strastvene i razbarušene improvizacije. Od samog početka osjeti se da su spomenuti glazbeni idiom proučili i ostali glazbenici. Kvintet svira oštro, odrešito, beskompromisno. Dok ritam sekcija poticajno štanca – ne treba zanemariti niti njihov solistički doprinos – Kadoić i Kušan izgaraju u solima, ali to im nije dosta, upuštaju se u glazbene duele, nadmeću, izazivaju jedan drugoga. Baš kao u starim dobrim danima kojih se tako rado sjećamo, ali na koje nas jazz glazbenici sve rjeđe podsjećaju. Čisti užitak!''.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.