Objavljeni javni natječaji iz Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent te Fonda za udružene turističke zahednice

Objavljeni javni natječaji iz Fonda za turistički nerazvijena područja i kontinent te Fonda za udružene turističke zahednice

Hrvatska turistička zajednica danas je na službenoj internetskoj stranici objavila javne natječaje za dodjelu sredstava za projekte regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024. iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent i za projekte udruženih turističkih zajednica iz Fonda za udružene turističke zajednice temeljem Odluke Turističkog vijeća HTZ-a od 13. prosinca 2023. Javni natječaji otvoreni su do 31. siječnja 2024.

 

„U javnim natječajima detaljno su iskazane prihvatljive aktivnosti regionalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu i aktivnosti udruženih turističkih zajednica, kao i svi drugi važni elementi ovih javnih natječaja. Podsjećam da je riječ o Fondovima u kojem se prikupljaju sredstva iz uplaćenih turističkih pristojba i članarina, a kada govorimo o udruživanju, turističke zajednice na raspolaganju imaju formalno ili projektno, odnosno sporazumno udruživanje“, izjavio je Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, nadodavši kako se udruživanjem osigurava učinkovitija i vidljivija promocija destinacija, kao i bolje upravljanje razvojem i promocijom turističkih proizvoda.

 

Javne natječaje za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024. godini raspisat će regionalne turističke zajednice, svaka za svoje područje, a krajnji propisani rok za raspisivanje javnih natječaja je 31. ožujak 2024. godine.

 

Prihvatljive aktivnosti za koje će se dodijeliti sredstva turističkim zajednicama na turistički nedovoljno razvijenim područjima i kontinentu i udruženim turističkim zajednicama iz ovih fondova uključuju projekte istraživanja i strateškog planiranja, projekte razvoja turističkog proizvoda, projekte komunikacije i oglašavanja, projekte destinacijskog menadžmenta te projekte koji se realiziraju sredstvima iz EU fondova. 

 

U 2023. godini za projekte regionalnih i lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu odobreno je nešto manje od 5,8 milijuna eura, dok je za projekte udruženih turističkih zajednica odobreno oko 2,6 milijuna eura. Time su se realizirali projekti izrade strateških i akcijskih dokumenata razvoja i promocije održivog turizma, projekti razvoja i promocije ruralnog turizma, aktivnog i pustolovnog turizma, eno gastronomije, kulturnog turizma, cikloturizma, zatim projekti produkcije promotivnih materijala i destinacijskog oglašavanja na inozemnom i domaćem tržištu u online i offline kanalima komunikacije.

 

Uz navedene aktivnosti realizirani su i projekti unaprjeđenja sustava upravljanja kvalitetom u destinaciji što podrazumijeva razvoj, standardizaciju i označavanje komparativnih prednosti destinacije, aktivnosti edukacije dionika koji sudjeluju u turističkoj aktivnosti, razvoj tematskih staza (vjerski turizam – hodočasničke rute) te projekti izrade idejnih rješenja, studija i sl. za potrebe apliciranja na projekte koji se financiraju iz EU fondova.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.