HIA - Hrvatski iseljenički adresar
 
   
 
 
V I J E S T I

 

V I J E S T I - iz Hrvatske


29.prosinca 2014.
PREDSJEDNIČKI IZBORI U STRANIM MEDIJIMA
Deutsche Wele: izborna noć Josipović donijela neugodnu spoznaju.

Aktualni predsjednik Ivo Josipović osvojio je 38,46 posto glasova birača, a njegova protukandidatkinja HDZ-ova Kolinda Grabar Kitarović 37,22 posto. Jednako je veliko iznenađenje donedavno anonimni Ivan Vilibor Sinčić, kandidat Živoga zida, kojemu je povjerenje dalo čak 16,42 posto birača, čime je izazvao brojne usporedbe s Borisom Mikšićemkoji je na predsjedničkim izborima 2005. godine u prvom krugu osvojio 17,79 posto glasova, no nije ostvario političku karijeru. Milan Kujundžić, kandidat naglašenog nacionalnog patosa, demonstrirao je još jednom da rascjepkana hrvatska desnica nema potencijala za ozbiljnije političke zahvate. Osvojio je tek 6,3 posto glasova.
Predviđanja kako će izuzetno loše vrijeme smanjiti izlaznost u odnosu na prošle predsjedničke izbore nisu se ostvarila pa je lako zaključiti da su hrvatski birači spremni na promjene, čak i kada im kandidati obećavaju ono što ne mogu ispuniti. Naime, kampanju su ispunila nerealna obećanja i najave poteza koji nisu u skladu s ustavnim ovlastima predsjednika, od kojih se suzdržavao samo Josipović. HDZ-ova je kandidatkinja tako najavljivala upravljanje vladom, Kujundžić je desno populistički obećavao osobni obračun sa svime što u državi ne valja, a Sinčić rušenje bankarskog sustava i tržišta uz pomoć tajnih službi. Izborni su rezultati stoga i odličan materijal za dijagnosticiranje političke i građanske pismenosti u Hrvatskoj. Možda je to najbolje sažela bivša premijerka i bivša HDZ-ovka Jadranka Kosor. "Kaže birač u Dnevniku da od predsjednika očekuje da bude aktivniji u Saboru i Vladi?! E, pa ne može", napisala je na svom Twitter-profilu.

Sinčić – povučeni heroj ovršenih građana.

No spomenuti Sinčić nije se, iako se tako čini, pojavio iz vakuuma, već iz propalog sloja hrvatskih građana pritisnutih ovrhama i deložacijama te onih očajnika koje slična sudbina tek očekuje. Svoje je birače dobro upoznao kroz aktivizam u organizaciji Živi zid koja pokušava fizički spriječiti izbacivanje građana na ulice, a zbog dugova koje više ne mogu otplaćivati. Ne može se reći da je ovaj 25-godišnji student svojim nastupima oduševio mahom razočarane građane; svojim je izjavama pokazao da ne razlikuje bivšeg ministra financija Šukera od bivšeg nogometaša istog prezimena, ali i da ne zna kako je Osama bin Laden mrtav. Pokazalo se da mu ni izravna komunikacija s građanima nije ugodna pa se u susretima s njima činilo kao da bi želio biti predsjednikom koji vlada "iz kuta" ili preko Skypea. Napadao je banke kao generator zla koji valja demontirati, pri tome zaboravljajući da građani u istim tim bankama drže više od 160 milijardi kuna oročenih i štednih depozita. Uz sve to Sinčićevi simpatizeri predstavljaju veliku biračku rezervu za koju je teško reći hoće li se u drugom krugu prikloniti nekom predsjedničkom kandidatu ili kandidatkinji te hoće li uopće za dva tjedna izaći na birališta.
"Iz moralnih razloga ne mogu svojim glasačima reći da biraju između Josipovića i Kolinde Grabar-Kitarović, prepuštam to njihovoj savjesti“, rekao je ovaj kandidat najavljujući da će stečeni kapital aktivirati u skorim parlamentarnim izborima. I njegova je djevojka, aktivistica Vladimira Palfi, dobila svojih 'pet minuta slave' pa je, za razliku od samog Sinčića, birače pozvala da ne izlaze na drugi izborni krug. "Kad nemate za koga, ne idite na izbore. To nisu kandidati, nego ljudi koji su postavljeni od sustava da ga štite", izjavila je nesuđena prva dama. A Sinčićev kapital ne sastoji se samo od iskustva i znanja, već će dobiti i svoju konkretnu potvrdu u novcu. Sinčić je tako skromnih 100 tisuća kuna uloženih u kampanju uspješno oplodio pa će iz državnog proračuna dobiti višestruko veću naknadu.

Rascjepkana desnica i dalje impotentna

Neuspjeh Milana Kujundžića mnogi su pripisali načinu na koji je vodio kampanju – agresivno ponižavajući i vrijeđajući protukandidate. Umjesto da ih je povezivao, dijelio je birače, a pritom je malo toga rekao o svom programu i načinu na koji ga misli ostvariti. "Sjeme je bačeno, novi predsjednik dolazi za dva tjedna na Pantovčak", izjavio je neizravno pozivajući svoje birače da u drugom krugu glasuju za Kolindu Grabar-Kitarović nazivajući je prirodnim izborom. Poza gorljivog domoljuba koji do podne spašava živote u operacijskog dvorani, a poslijepodne brine o nacionalnim interesima, na ovim izborima nije polučila značajniji rezultat, no za očekivati je kako ovo nije njegov izlazak iz politike, već upravo priprema za ulazak u parlament.

Neočekivani uspjeh za HDZ

Jedina koja jučerašnje izbore može proglasiti neospornim uspjehom jest Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja stranke koja se konsolidirala usprkos brojnim optužbama i jednoj osuđujućoj presudi za korupciju. Uspjela je unatoč nezgrapnom ulasku u predsjedničku arenu izjavama kako siromasima ostavlja hranu kraj kontejnera, ali i obmanjujući javnost da se "zbog Hrvatske i izbora" odrekla posla u NATO savezu i plaće o kakvoj hrvatski građani, pa čak i predsjednik, mogu samo sanjati. Postignuti rezultat je iznad svih očekivanja, reći će neslužbeno HDZ-ovci koji su računali na drugi krug, ali ne i na ovako uvjerljiv ulazak u njega. Istovremeno će SDP-ovci, također neslužbeno, pohvaliti njezin sinoćnji govor u kojemu je najavila ujedinjavanje biračkog tijela. "Cijenim vaš izbor, ali vi zaslužujete bolje. Cijeli hrvatski narod zaslužuje bolju i prosperitetniju Hrvatsku koja vjeruje u svoje resurse i svoje ljude", poručila je biračima Ive Josipovića.

Predsjednik u problemu

A izborna je noć aktualnom predsjedniku Josipoviću donijela neugodnu spoznaju da bi mogao postati prvi predsjednik koji je vladao tek jedan mandat. Nije mu pomogla ni SDP-ova ministrica socijalne politike Milanka Opačić koja je iz njegovog stožera Sinčića i Živi zid nazvala "šarenom lažom", zaboravljajući pri tome da bi upravo birači Zida mogli odlučivati u drugom krugu. Josipovićev formalno pobjednički govor najavljuje dvotjednu kampanju tijekom koje će pozivati na jedinstvo, ali i ukazati na brojne korupcijske skandale HDZ-a.
"Nedopustivo je da se zaboravi da oni koji su još jučer krali u Hrvatskoj misle da danas mogu predstavljati poštenje", izjavio je ponavljajući kako će ukloniti nepravde i društvo učiniti pravednim i uspješnim. Prema viđenom u izbornoj noći, neugodan i agresivniji dio kampanje mogao bi preuzeti šef SDP-a i premijer Zoran Milanović koji je naglasio kako je Josipoviću potpora njegove, mnogi bi rekli neuspješne, vlade bio i svojevrstan teret s kojim će se morati nositi i u drugom krugu. "Što se tiče zastava kojima mašu u HDZ-u, to ne mijenja činjenicu da se radi o stranci koja je okarakterizirana kao 'zločinačka organizacija', bez obzira na to tko im je u kojem trenutku maskota", rekao je najavljujući da su pred hrvatskim građanima dva uzbudljiva tjedna tijekom kojih trebaju donijeti važnu odluku. "Ili mi, ili oni", oštro je zaključio premijer svjestan da će ovi izbori utjecati i na parlamentarne izbore na koje će birači izaći iduće godine. Poruku je nezadovoljnih građana, u svakom slučaju, primio. (DW/HIA)

I drugi strani mediji su komentirali predsjedničke izbore u Hrvatskoj.

‘Izbori idu u drugi krug nakon što nedjeljno glasovanje nije donijelo konačnog pobjednika’, izvijestio je BBC o jučerašnjim izborima i vijest popratio fotografijom ispod koje stoji kako su Josipović i Grbar Kitarović suočeni s drugim krugom, međutim potkrala im se greška pa gospođa na fotografiji zapravo nije Kolinda Grabar Kitarović.‘Predsjednička uloga je ceremonijalna, ali na izbore se gleda kao na ključni test za vodeće političke stranke’, piše BBC.

A o Ivi Josipoviću koji je ‘za dlaku’ odnio pobjedu u prvom krugu, kratko je izvijestio i Reuters. ‘Josipović i njegova glavna izazivačica Kolinda Grabar Kitarović suočit će se na izborima 11. siječnja, nakon što nijedno nije uspjelo osvojiti uvjerljivu većinu u utrci za uglavnom ceremonijalnu dužnost’, piše Guardian

 

PPR-oglas 
Adresar Hrvata izvan RH
NOVO!!!!

ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE, naručite 


     
       
spacer Vijesti | O nama | CRO turizam | Hr. brandovi | Oglasnik | Hr. iseljenici | Radio | Linkovi | Kontakt
Copyright © 2006 Patria-Promocija d.o.o. Sva prava pridržana.