HIA - Hrvatski iseljenički adresar
 
   
 
 
V I J E S T I

 

V I J E S T I - iz Hrvatske


15.9.2014.
Hrvatska se bori s poplavama, Karlovac je obranjen a Sisku predstoji neizvjesna noć.
Karlovac je spašen a opasnost od poplave prijeti Sisku.

Vrh vodnog vala na rijeci Kupi prošao je sinoć Karlovac te se znak za opću opasnost u ovom gradu više na oglašava. Na području Letovanića vodeni val se očekuje danas tijekom dana a građanima Siska tek predstoji neizvjesna noć jer vodenio val na rijeci Savi i Kupi se očekuje tijekom noći potvrdili su to iz Hrvatskih voda. 

Kroz Zagreb vodeni val na rijeci Savi je prošao sinoć. Iako se vrhovi kupskog i savskog vodnog vala u Sisku neće spojiti u isto vrijeme - radi se o dosad nezabilježeno velikoj količini vode rečeno je to na konferenciji za novinare u sjedištu sisačke gradske uprave kojoj su nazočili ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, glavni ravnatelj Policije Vlado Dominić, ravnatelj DUZS-a Jadran Perinić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, rukovoditelj centra za obranu od poplava Zoran Đuroković, general HV-a Ivan Jurić, gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, načelnik sisačkog Stožera za zaštitu i spašavanje Marko Krička i drugi. 
Teško je stanje u sjevernim dijelovima Bosne i Hercegovine. Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Hrvatskoj Jadran Perinić rekao je kako se neće ostvariti najave da će savski sliv u značajnoj mjeri dodatno opteretiti vode iz susjedne BiH, jer je stanje danas bolje, ali da se sljedećih 6 do 8 dana predviđa kritična situacija u cijeloj Hrvatskoj. Procjenjuje se da će Sava u Crncu doseći između 780 i 800 cm, najviši ovogodišnji vodostaj bio je 794 cm. Prema riječima Zorana Đurokovića vodotok Save se rasterećuje puštanjem vode u Lonjsko polje, u kojem su već sada značajne količine vode, te da će se i dalje nastaviti puniti do maksimuma. Procjenjuje se i da će zbog velike količine vode Kupa krenuti uzvodno, pa se očekuje  porast vode u Odranskom polju od 70 do 80 cm. 

Rekordni val prolazi Murskim Središćem

Kod Murskog Središća vodostaj Mure i dalje raste. Nakon što je sinoć probio rekord od 506 centimetara, jutros je u 8 sati izmjeren vodostaj od 535 centimetara s daljnjom tendencijom rasta. Na terenu su sve raspoložive snage. Nasipi u gornjem dijelu Murskog Središća sinoć su popustili pa je voda poplavila taj dio grada i dospjela do samih kuća i gospodarskih zgrada. Vatrogasci i građani i dalje nastavljaju utvrđivati obalu vrećama s pijeskom. I dalje je za cijelo područje rijeke Mure u Hrvatskoj na snazi izvanredno stanje obrane od poplave.

Stanje vodostaja u Sloveniji.

Oko tisuću kuća u Sloveniji je pod vodom. Vodostaj rijeke Krke, gdje je zadnjih dana stanje bilo kritično, preko noći je pao za 20 centimetara, no još uvijek je poplavljen veći dio Kostanjevice na Krki te sela u okolici Šentjerneja, do kojih se može doći samo čamcima, a šteta na tom području procijenjena je na najmanje pet milijuna eura i počinje se sanirati, vijest je objavio dnevnik.hr
Iako rijeka Mura stagnira, ocjenjuje se da će baš u tom, sjeveroistočnom dijelu Slovenije najduže trajati dok se ne povuku vode koje su se proteklih dana izlile iz korita te mjestimice nanijele štete objektima i poljoprivrednim kulturama, makar su se razlile uglavnom unutar protupoplavnih nasipa.
Narasle vode od subote su poplavile 300 kilometara cesta, izazivajući prekide u prometu, ali i neke željezničke veze, a pod vodom je, po procjeni civilne zaštite, bilo više od tisuća objekata. Tijekom poplava zabilježene su i dvije ljudske žrtve, kad je u subotu nedaleko Celja narasla bujica odnijela u vodu automobil u kojemu je bilo dvoje mladih zaposlenika slovenskog auto-kluba, koji su bili na obilasku terena. Stanje u susjednoj Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini je oko 500 kuća poplavljeno na području Bosanske Gradiške, a 250 u Prijedoru no vrh vodenog vala rijeka Une i Save na području Gradiške, Kostajnice i Kozarske Dubice se očekuju danas. Vodostaji drugih rijeka se stabiliziraju a voda povlači iz poplavljenih naselja.
(hia )PPR-oglas 
Adresar Hrvata izvan RH
NOVO!!!!

ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE, naručite      
       
spacer Vijesti | O nama | CRO turizam | Hr. brandovi | Oglasnik | Hr. iseljenici | Radio | Linkovi | Kontakt
Copyright © 2006 Patria-Promocija d.o.o. Sva prava pridržana.