HIA - Hrvatski iseljenički adresar
 
   
 
 
V I J E S T I

 

V I J E S T I - iz Hrvatske


27.6.2014.
POMOĆ POPLAVLJENIMA U SLAVONIJI
Crveni križ odlučio, isplata 4000 kuna po osobi.

Crveni križ


Odluka donijeta, isplata 4000 kuna po osobi

Glavni odbor Hrvatskoga Crvenog križa danas , petak 27.lipnja donio je odluku da se stradalima u poplavama dodijeli novčana pomoć od 4000 kuna po osobi. I to svakome tko ima prijavljeno prebivalište s datumom 16. svibnja. Navedeni iznos počet će se dijeliti tijekom sljedećeg tjedna u poštanskim uredima, prema popisu kojim raspolaže Crveni križ. Pozivaju se zato osobe koje trenutačno nisu na tom popisu da se što prije jave društvima Crvenog križa.Prozivka Crvenog križa zbog zastoja u isplati doniranog novca

Dok je Slavoniju uništavao vodeni val Hrvati su se ujedinili i organizirali prikupljanje pomoći svim nastradalima. Voda se povukla sa slavonskih ravnica ali stanje ništa nije bolje. U Gunji je blato samo nanijelo naslage očaja, ogorčenosti i neizvjesnost.

Gostujući u HTV Dnevniku, Hrvoje Lucić načelnik Gunje teško je optužio Hrvatski Crveni križ (HCK).  Po meni je HCK vrlo bahata organizacija. U općini Gunja ima 1604 kućanstva i 4270 stanovnika. U Gunji je svaka kuća poplavljena tako da u Gunji ništa nije sporno. Međutim, oni nisu nikada u Gunju nisu došli do mene kao načelnika i porazgovarali. Ni do jednog stanovnika nije stigla niti jedna kuna. U Gunji se vrlo teško živi. Da se općina ne brine o stanovnicima, koji je čiste od 7 do 19 sati, bili bi gladni i žedni. Pokušao je da im HCK donese hranu, a oni su rekli da je to nemoguće. Mi smo sada najsiromašnija općina, ali stanovnicima kupujemo sendviče i bureke, teško je optužio Crveni križ koji im odbija donijeti hranu. Za predstavnika HCK u Županijskom stožeru, kojemu ne zna ime, rekao je da je vrlo bahat. 

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić također proziva KCKzbog nedistribuiranja više od 60 milijuna kun prikupljene novčane pomoći stradalima u poplavi, optuživši ga da mu je prioritet oročavanje sredstava, a ne pomoć ljudima. Politički direktor Crvenog križa neka se ukrca u svoj fini auto, ode na teren i neka da popis koji ima jer je to popis HCK i neka dijeli pomoć, poručio mu je Ostojić.

Na optužbe Lackovića i Ostojića oglasio se Crveni križ i navodi da u Gunju nisu dostavljali hranu jer nije bilo dopušteno njezino unošenje zbog epidemioloških razloga. Sredstva za rad, potrebna poplavljenim područjima, za Gunju su osigurana u mjesnim društvima Crvenog križa. Kažu i da su više puta pokušali stupiti u vezu s Lucićem, ali nisu uspjeli. 

Ivršni predsjednik HCK Robert Markt u medijima je izjavio kako Vlada i Krizni stožer trebaju napraviti relevantan popis raseljenih osoba. Smatra da bi bilo uputno odrediti jedno tijelo za koordinaciju pomoći i ujediniti sve podatke kako bi se točno znalo radi li se o 8.326, prema evidenciji Kruznog stožera , ili o većem broju osoba, možda čak i o 12.000 evakuiranih, kako bi se prema tome popisu mogle planirati isplate i nabavka materijalnih oblika pomoći. 
Crveni križ ne demantira Lucića, nego navodi da će o načinu isplate financijske pomoći odlučiti 27. lipnja.
hia

PPR-oglas 
Adresar Hrvata izvan RH
NOVO!!!!

ADRESAR HRVATA IZVAN REPUBLIKE HRVATSKE, naručite      
       
spacer Vijesti | O nama | CRO turizam | Hr. brandovi | Oglasnik | Hr. iseljenici | Radio | Linkovi | Kontakt
Copyright © 2006 Patria-Promocija d.o.o. Sva prava pridržana.