Poslovni forum s gospodarstvenicima iz Vladimirske oblasti

Poslovni forum s gospodarstvenicima iz Vladimirske oblasti

Poslovni forum s gospodarstvenicima iz Vladimirske oblasti koji je održan u Zagrebu, donio je nove mogućnosti za povezivanje i suradnju s Rusijom.

-Rusija je tradicionalan i veoma značajan gospodarski partner Hrvatskoj, a međusobnu poslovnu suradnju koja ima dobru perspektivu u području graditeljstva, turizma, brodogradnje, energetike, poljoprivrede, farmaceutike treba unaprijediti te povećati prisutnost hrvatskih tvrtki na ruskom tržištu. - Istaknuo je potpredsjednik za industriju i IT, energetiku i zaštitu okoliša HGK Tomislav Radoš na Poslovnom forumu s gospodarstvenicima iz Vladimirske oblasti Ruske Federacije.

Izazov za hrvatske tvrtke

Ukupna  robna razmjena između dviju zemalja prošle godine iznosila je 540 milijuna USD, od čega je 200 milijuna USD hrvatski izvoz u Rusiju, a 340 milijuna USD je uvoz iz Rusije. Najviše se izvoze proizvodi farmaceutike, strojne i elektro opreme, a uvoze energenti nafta, plin itd. „To nije dovoljno jer su puno veće mogućnosti međusobne poslovne suradnje, što je izazov za hrvatske tvrtke koje mogu pronaći svoj interes na ruskom tržištu“, kazao je Radoš, napomenuvši kako je HGK usmjerila fokus poslovnih kontakata hrvatskih tvrtki prema ruskim regijama što može dati dobre poslovne rezultate, a također će pružiti podršku ruskim kompanijama u njihovom iskoraku na hrvatsko tržište.

„Zagrebačko gospodarstvo ostvaruje trećinu hrvatskog BDP-a i izvoza i potrebno ga je dodatno osnaživati kako bi što više pridonosilo nacionalnom gospodarstvu“, kazala je zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić.

-Vladimirska oblast se ubrzano razvija i ima ogroman opseg industrije koja omogućuje razvoj. Naša proizvodnja stakla čini 100 posto ruske proizvodnje, 30 posto kemijske industrije, 50 posto farmaceutike, 30 posto proizvodnje tkanina, osobito lana te 30 posto proizvodnje čokolade. U najljepšem gradu regije Muromu otvara se vinarija u kojoj mogu biti zastupljena i hrvatska vina- istaknula je Svetlana Orlova, gubernatorica Vladimirske oblasti, dodajući kako su sankcije Rusku Federaciju usmjerile na razvijanje vlastitih prehrambenih proizvoda.

Sankcije Rusiji otegotne okolnosti

-Privukli smo brojne investicije veće dodane vrijednosti iz inozemstva, ali i Rusije te ubrzavamo administrativne postupke i uklanjamo prepreke poslovanju. Postajemo efikasniji te se ulaže u inovativne proizvode- Kazala je Orlova dodajući da su oni već izgradili sustav koji je Oblast doveo na 7. mjesto prema konkurentnosti i 15. mjesto prema atraktivnosti za ulaganja.

- Na ruskom tržištu hrvatskim se privrednicima otvaraju velike prilike, ali sankcije Rusiji ometaju povećanje gospodarske suradnje. Unatoč tome treba razvijati bilateralne veze dviju zemalja“, istaknuo je AnvarAzimov, veleposlanik Ruske Federacije u RH dodavši kako je Vladimirska oblast jedna je od najperspektivnijih oblasti u Ruskoj federaciji koja se ubrzano razvija. „HGK u Hrvatskoj ima značajnu gospodarsku ulogu jer štiti gospodarske interese RH“, napomenuo je Azimov.

Na Forumu su održani su poslovni razgovori između 16 hrvatskih i 15 ruskih tvrtki i institucija iz područja strojogradnje, metalne proizvodnje, IT i industrije, turizma i ugostiteljstva, tekstilne industrije, prehrambene poljoprivrede te projektiranja željeznica.

Autor teksta: Emil Makovička/HIA.com.hr
foto: HGK

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.