Eko-oznake nedovoljno poznate domaćim proizvođačima

Eko-oznake nedovoljno poznate domaćim proizvođačima

Eko-oznake u žiži su pozornosti kad je riječ o kvaliteti proizvoda, rečeno je na današnjem sastanku u HGK na temu Zelene oznake za zelne gradove.

- Vjerujemo kako hrvatske tvrtke sa svojim kvalitetnim proizvodima i uslugama imaju značajan potencijal za stjecanje eko-oznaka oznaka, no potrebno je uložiti dodatan napor u njihovo informiranje. Cilj nam je ovim skupom započeti niz aktivnosti usmjerenih na podizanje svijesti kod proizvođača i pružatelja usluga o koristima koje eko-oznake nose. - Istaknula je to Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK otvarajući skup Zelene oznake za zelene gradove koji je Hrvatska gospodarska komora organizirala u sklopu Zelenog tjedna.

Razmjena iskustava

Događaj je organiziran s ciljem upoznavanja institucija i poduzetnika o održivoj potrošnji i proizvodnji te korištenju eko-oznaka za proizvode i usluge koji udovoljavaju visokim standardima zaštite okoliša.

-Želja nam je da razmjenom iskustava zajedno pokušamo dati odgovore na pitanja vezana uz problematiku, a HGK sustavno radi na tome sa svojim članicama i nadležnim institucijama- poručila je Šćulac Domac. Jedna od glavnih zadaća današnjeg skupa bila je i osvješćivanje predstavnika državnih tijela o potrebi uključivanja kriterija održivosti u postupke javne nabave, a kako u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike vide tu problematiku objasnila je Branka Pivčević Novak, voditeljica Službe za održivi razvoj.

Eko-oznakama do bržih promjena

-Stanje okoliša i resursa na globalnoj razini govori da se situacija pogoršava i na to se svi moramo fokusirati. Ove oznake dio su borbe da se stanje promijeni jer ne možemo nastaviti s uobičajenim obrascima ponašanja i poslovanja. U postupcima zelene javne nabave traže se proizvodi koji svojstvo održivosti dokazuju putem različitih eko-oznaka, za razliku od zadovoljavanja isključivo kriterija ekonomski najpovoljnije ponude.

U kontekstu tehničkih specifikacija, eko-oznake se mogu koristiti na dva načina - kao pomoć u izradi tehničkih specifikacija i pri određivanju sukladnosti. - Izjavila je B.Pivčević Novak. Kazala je i da Ministarstvo zaštite okoliša i energetike priprema II. Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu za razdoblje od 2018. do 2020. godine s pogledom do 2023. godine.

-Nositelji aktivnosti provedbe nacionalnog akcijskog plana za zelenu javnu nabavu za razdoblje od 2018. do 2020. godine su svi obveznici primjene Zakona o javnoj nabavi. Glavni pokazatelj ostvarenja mjera je povećanje provedenih postupaka zelene javne nabave u Republici Hrvatskoj na razinu od najmanje 50 posto do travnja 2020. godine- poručila je B. Pivčević Novak, najavivši dodatnu suradnju s HGK u promociji ove tematike među gospodarstvenicima.

Emil Makovička/HIA.com.hr
foto: HGK

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.